Coreea de Sud își menține poziția de lider în topul IQ-urilor la nivel global, cu un scor mediu de 107,54, mult peste media globală de 100. China și Iranul urmează îndeaproape, cu scoruri de 106,99 și 106,84, respectiv. Pe de altă parte, Statele Unite se află pe locul 46, cu un IQ mediu de 98,99, sub media globală, fiind depășite de țări precum Regatul Unit, Franța, Spania, Italia, Germania și Canada.
România se situează pe locul 49, cu un IQ de 96,15, iar Republica Moldova ne depășește cu un scor de 97,06.
Fiabilitatea testelor de IQ a fost un subiect mult dezbătut. Psihologul Kathleen J. Ruby subliniază faptul că testele concepute într-un anumit context cultural pot să nu se aplice corect altor culturi, ceea ce poate afecta rezultatele. De asemenea, condițiile de testare și calitatea educației sunt factori importanți care pot influența scorurile, iar testele de IQ reflectă, în parte, nivelul educațional al unui individ, nu doar capacitatea cognitivă în sine.
Cu toate acestea, mulți experți sunt de părere că testele de IQ au un „grad ridicat dovedit de fiabilitate și validitate”, conform unui raport al Brain Assessment.
„Aceste studii sunt dificil de interpretat și pot crea diviziuni. Este greu să eliminăm influențele educaționale și, în general, să separăm efectele familiarității cu testele de IQ”, afirmă profesorul John Hardy, de la Institutul de Neurologie UCL, într-un interviu pentru Newsweek. „Nu înseamnă că nu există diferențe, dar interpretările trebuie să fie făcute cu precauție.”
Potrivit Registrului Internațional al IQ, un factor important pentru scorul global este populația Chinei, care reprezintă aproximativ 18% din totalul populației lumii. Acest lucru face ca IQ-ul ridicat al Chinei să influențeze ușor media globală, ridicând-o deasupra scorurilor multor alte țări.
Pe de altă parte, țările cu cele mai scăzute scoruri IQ includ națiuni din Africa, cum ar fi Angola, Congo sau Gabon. Registrul Internațional al IQ sugerează că prevalența bolilor infecțioase în aceste țări ar putea influența negativ dezvoltarea cognitivă. De asemenea, se observă că țările cu obiceiuri alimentare mai bune și cu rate mai scăzute de sărăcie alimentară au, în general, scoruri IQ mai ridicate.
În 2023, Registrul Internațional al IQ a realizat aceleași teste și a observat că 80% dintre țări au avut scoruri similare cu cele din anul precedent, cu o diferență de mai puțin de două puncte. Totuși, au existat țări cu schimbări notabile, precum Israel, care a înregistrat o creștere de peste 5 puncte, ajungând la un IQ de 102,18, ceea ce a permis trecerea de la un nivel sub media globală la unul deasupra acesteia.
În Statele Unite, Massachusetts se distinge printr-un IQ mediu de 104,3, cu șase puncte mai mult decât media națională, un rezultat care se poate explica în mare parte prin prestigioasele instituții academice ale statului, precum MIT și Harvard. Acest fapt ridică o întrebare relevantă: testele de IQ reflectă și calitatea educației și oportunitățile de învățământ ale unei regiuni?
În contrast, Mississippi se află pe ultimul loc, cu un IQ mediu de doar 94,2, ceea ce se corelează cu poziția sa în clasamentele educaționale și cu statutul său de stat cel mai sărac din America.
Pai cu Romania educata , suntem pe locul 1 , cel putin Vezi tot