Negocieri cu scantei pe salariile bugetarilor: Ministrul Muncii ameninta cu demisia, sindicalistii cu protestele

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 14:37
6885 citiri
Negocieri cu scantei pe salariile bugetarilor: Ministrul Muncii ameninta cu demisia, sindicalistii cu protestele
Foto: Arhiva Ziare.com

Subiectul cresterii salariilor bugetarilor a generat, marti, o degringolada totala. Sindicalistii nemultumiti de proiectul propus de guvern s-au dus la negocieri amenintand cu proteste, ministrul Justitiei le-a transmis sa o lase mai moale ca tara e in criza, ca dupa vreo doua ore de discutii colega sa de la Ministerul Muncii sa anunte ca le da dreptate si fie proiectul e retras miercuri in sedinta Executivului, fie ea isi da demisia.

Dimineata a inceput cu amenintarile liderilor sindicali cu proteste daca proiectul privind salarizarea bugetarilor nu va fi modificat, cei mai suparati fiind reprezentantii cadrelor didactice.

Ulterior, la intrarea in sediul Executivului, Raluca Pruna, ministrul Justitiei, intrebata cum comenteaza nemultumirile sindicalistilor, le-a taiat-o scurt: "Asta e rolul sindicalistilor (sa fie nemultumiti - n.red.), dar suntem o tara in criza, trebuie sa stie asta sindicalistii".

Apocalipsa dupa cresterile salariale: Preturi mari, credite scumpe si austeritate

O viziune total diferita - si din punct de vedere economic, si din punct de vedere juridic se pare - o are insa colega sa de la Munca. Liderii sindicali au relatat, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii Guvernului, ca ministrul Ana Costea a fost de acord ca actualul proiect poate declansa o alta serie de procese care vor bloca actul justitiei si ca fie ordonanta se modifica, fie ea pleaca din echipa lui Ciolos.

Informatia a fost confirmata de un reprezentant al Ministerului Muncii, care a spus ca Ana Costea si-a asumat retragerea proiectului si ca va demisiona daca acest lucru nu se va intampla.

Salarii mai mari pentru bugetari: Avem in fata o mare enigma - Pericolele unui an electoral

Intre timp, Anca Paliu Dragu, ministrul Finantelor, a adoptat rolul de mediator. Ea a aparat proiectul privind salariile bugetarilor si, totodata, a dat asigurari ca niciun angajat al statului nu va avea de pierdut daca noul act normativ va fi implementat in aceasta forma.

Ea a mentionat ca majorarile ar avea un impact bugetar de circa 500 de milioane de lei in 2016, din care 200 de milioane de lei se vor intoarce in buzunarul statului.

"Nimeni nu va avea de pierdut prin aplicarea noii legi a salarizarii. Cei cu salarii mari vor ramane la fel, vor creste salariile mai mici. Reforma salarizarii este una structurala, repara disfunctionalitati ale modului in care sunt acordate salariile", a spus Dragu, la o conferinta de bilant a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), potrivit News.ro.

Sindicalistii sunt nemultumiti si ameninta cu protestele

Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", si-a exprimat nemultumirile in legatura cu proiectul de crestere a salarilor bugetarilor, la iesirea de la negocieri, cerand o rezolvare.

"Sunt lucruri pe care acest guvern de tehnocrati trebuie sa si le asume, sa le rezolve ca atare", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa".

La randul sau, presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a spus ca trebuie facut proiectul cu mult mai mult cap decat s-a facut pana acum.

"Eu am refuzat in mod categoric acest proiect, chiar am sugerat ca nu trebuie lucrat pe el, ci trebuie ars, aruncat la cos. (...) Doamna ministru ne-a explicat ca a fost incorsetata de componenta financiara, ca a avut bani putini la dispozitie si ca a trebuit sa se incadreze in ceea ce i-a sugerat, probabil, ministerul de Finante", a punctat sindicalistul.

In plus, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca bugetarii vor picheta sediul Guvernului, pe 18 si 19 aprilie, in intervalul 15.00 - 17.00.

Ce presupune actul normativ

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ urmareste mai multe lucruri, printre care se numara:

  • - eliminarea suprapunerilor salariale datorate cresterii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru,
  • - eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeasi functie, in cadrul aceleiasi institutii,
  • - eliminarea egalizarii salariilor pentru persoane cu vechime in munca diferita,
  • - eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajatii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale),
  • - stabilirea si calcularea salariilor in baza unui singur act normativ.
  • Astfel, raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de baza va fi de 1.250 lei, pentru functii cu studii medii si generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru functia cu cea mai mare responsabilitate in stat.

    Noua salarizare a bugetarilor: Patriarhul Daniel, indemnizatie egala cu a premierului

    Salariile de baza pentru fiecare functie vor fi stabilite raportat la studii, grade/trepte profesionale si gradatii. Promovarea in grade/trepte profesionale se va face de regula pe un post vacant, din 3 in 3 ani, sau conform unor reglementari din statutele proprii.

    De asemenea, in nota de fundamentare se precizeaza ca avansarea in gradatii se va face din 5 in 5 ani, cu exceptia primei gradatii care se va acorda dupa 3 ani.

    Efortul financiar brut necesar implementarii proiectului de ordonanta de urgenta va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.

    ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
    ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
    Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
    Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
    Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
    #negocieri salarii bugetari, #ministru Munca demisie, #salarii bugetari , #ministrul Muncii