Dosarul veniturilor minime „garantate” șomerilor de PSD Dolj. Martor: „E greu de crezut că un membru de partid ar fi făcut ceva fără aprobarea lui Claudiu Manda”

Vineri, 03 Martie 2023, ora 03:07
4443 citiri
Dosarul veniturilor minime „garantate” șomerilor de PSD Dolj. Martor: „E greu de crezut că un membru de partid ar fi făcut ceva fără aprobarea lui Claudiu Manda”
Manda este acuzat de aceeași infracțiune pentru care Dragnea a fost condamnat cu suspendare. FOTO: Facebook / Claudiu Manda

Europarlamentarul social-democrat Claudiu Manda se bucura de influență în județul Dolj chiar înainte de a deveni șeful filialei PSD din județ, iar nimeni din partid nu putea să facă ceva fără aprobarea acestuia. Detaliile ies la iveală din declarațiile martorilor care sunt audiați pe fond la Înalta Curte în dosarul în care soțul Olguței Vasilescu a fost acuzat că ar fi intervenit pentru ca șomerii din Bratovoești să rămână cu niște bani luați pe degeaba, în schimbul capitalului electoral.

Euro-deputatul PSD Claudiu Manda și fostul șef al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, Nicolae Simcelescu sunt trimși în judecată în acest dosar pentru acuzații similare celor pentru care fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare în Dosarul Referendumului.

Este vorba, mai exact de acuzația de „folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

De exemplu, în dosarul lui Dragnea judecătorii au reținut în motivare că „îndemnurile” de a merge la vot transmise de către oamenii cu funcții în administrația comunelor erau resimțite, de fapt, ca presiuni de a vota în sensul dictat de PSD.

„Acțiunile la care îndemnau SMS-urile transmise prin sistemul informatic al PSD reprezentau, în contextul comunităților mici, rurale, ai căror membri se cunosc între ei și care resimt puternic imixtiuni constând in vizite la domiciliu ale unor persoane ce fac parte din autoritățile locale sau dețin diverse funcții ori atribuții în administrație sau în partid, veritabile forme de presiune psihică asupra cetățenilor care nu votaseră și care, urmare vizitelor primite, deveneau conștienți ca menținerea deciziei de a nu-și exercita dreptul de vot putea atrage, cel puțin la nivel teoretic, judecați și comentarii negative din partea comunității, dacă nu și alt tip de repercusiuni”, se arată în motivarea deciziei din 2016.

În dosarul lui Claudiu Manda, acuzația procurorilor DNA este că șeful PSD Dolj l-a determinat pe Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei șef al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

La termenul din data de 2 martie, un martor a declarat că nimeni din PSD Dolj n-ar fi făcut ceva fără aprobarea lui Claudiu Manda. Iată cum a fost „smulsă” destăinuirea:

Martor: Mențin declarațiile de la urmărirea penală. Domnul procuror de caz a insistat mai mult pe percepția mea asupra poziției domnului Claudiu Manda în PSD.

Procuror: Să îl întrebați pe martor dacă inculpatul Manda Claudiu, în calitatea de președinte al PSD Dolj, avea influență asupra membrilor de partid sau a simpatizanților, asta chiar înainte de a ajunge în acestă funcție.

Martor: Este greu de crezut că un membru PSD ar fi făcut ceva fără aprobarea lui Claudiu Manda.

Procuror: Acestă autoritatea era extinsă și în alte sfere?

Martor: Nu am destule date să pot afirma acest lucru.

Cum le-a „garantat” Manda venituri minime șomerilor din Bratovoești

Procurorii DNA îl acuză pe Claudiu Manda că ar fi intervenit pe lângă șeful AJPIS Dolj, Marius Nicolae Simcelescu, în favoarea primarului comunei Bratovoești, să rezolve problema unor ajutoare de șomaj care ar fi trebuit a fi restituite statului, dovedindu-se în urma unor controale că nu trebuiau acordate. Ajutorul s-ar fi tradus în sprijin electoral pentru PSD.

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj. Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social”, rețin procurorii DNA.

La rândul lui, Marius Nicolae Simcelescu a fost deferit justiției pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Ce a vorbit la telefon Manda cu Simcelescu

Pe data de 5 iunie 2015, Claudiu Manda l-a sunat pe Cosmin Enea și au purtat următoarea convorbire:

Manda: Aici, lângă mine este domnul primar de la Bratovoești.

Simcelescu: Da, știu.

Manda: Veni… Zicea că e o chestiune care are legătură cu matale, nu cu mine. Când îl primești și pe el în audiență?

Simcelescu: Păi da…Da’ nu e vorba de…Știu care e situația. Nu numai acolo, cam peste tot, c-am vorbit ieri cu domnul prefect pe la ora trei (…)

Manda: Nu e… Nu e treaba mea, nu mă bag eu în ea! Ideea este să…

Simcelescu: Știu, știu, da.

Manda: …Îl primești, să vorbiți acolo, nu știu…

Simcelescu: Da, da. Păi nu că să-l primesc! Eu am fost tot timpul la servici. Acuma, chiar acu plecai o juma` de oră. (…)

Manda: Vă-ntâlniți voi, stabiliți voi…

Simcelescu: Așa, gata! Pai, eu doar venii… Acuma plecai să îmi…Știu eu pentru ce. Da. Am înțeles domnu’ președinte. Nicio problemă!

Manda: Bine.

Simcelescu: O rezolvăm noi într-un fel. O mai… Da. Bine.

Manda: Treaba voastră… Să fie legal, totul!

Simcelescu: Da, da, legal. Da, da, bineînțeles. Corect, da.

Manda: Să nu se creadă că fac vreun trafic de influență.

Simcelescu: Da. Nu! Nu! Nu! (…)”

Din datele dosarului rezultă că AJPIS Dolj – instituție condusă de Simcelescu – emisese decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de Venit Minim Garantat, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

„În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit. AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae”, se mai arată în comunicatul DNA.

Primarul din Bratovoești a recunoscut faptele

Primarul de atunci al comunei Bratovoești (Dolj) a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a faptelor și s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru acuzațiile de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

„Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul Marin Ion la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat”, mai arată DNA.

Topul rușinii la nivelul UE. Ei sunt politicienii din România cu cele mai multe absențe la voturile din Parlamentul European. Acum cer încă un mandat
Topul rușinii la nivelul UE. Ei sunt politicienii din România cu cele mai multe absențe la voturile din Parlamentul European. Acum cer încă un mandat
Doi politicieni români se află în topul rușinii, la nivelul Parlamentului European. Claudiu Manda (PSD) și Rareș Bogdan (PNL) s-au dovedit a fi doi dintre cei mai mari „chiulangii" de la...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Claudiu Manda, #ajutoare sociale ilegale, #someri, #frauda vot, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie