Netflix în mijlocul unui scandal legat de o controversă istorică care a stârnit indignare în Egipt

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 10:16
2647 citiri
Netflix în mijlocul unui scandal legat de o controversă istorică care a stârnit indignare în Egipt
Filmul Cleopatra a învolburat apele în Egipt FOTO Facebook

Platforma Netflix a anunţat lansarea pe 10 mai a unei docu-ficţiuni în care o actriţă de culoare o interpretează pe celebra regină Cleopatra, iar Ministerul Egiptean al Antichităţilor a tranşat: "Cleopatra avea pielea albă şi trăsături elenistice".

Drama "Queen Cleopatra", produsă de Jada Pinkett Smith, soţia lui Will Smith, şi prezentată drept „bazată pe reconstituiri şi mărturii ale experţilor”, va avea premiera pe 10 mai pe platforma de video la cerere.

Trailerul asigură că această docu-ficţiune redă viaţa ultimului faraon al Egiptului, „în luptă pentru a-şi apăra tronul, familia şi opera”, dar chiar înainte de difuzare stârneşte o aprinsă controversă în Egipt.

Mulţi internauţi au văzut producţia ca pe o rescriere a istoriei, în timp ce o petiţie online, intitulată „Opriţi documentarul Cleopatrei pe Netflix pentru manipulare istorică”, a strâns peste 40.000 de semnături.

Şi, într-o ţară în care vocile cer în mod regulat interzicerea Netflix pentru conţinutul considerat ofensator pentru Egipt sau „valorile familiei sale”, deputatul Saboura al-Sayyed a cerut Parlamentului din nou să interzică platforma.

Joi, Ministerul Antichităţilor a emis o declaraţie lungă în care citează mulţi experţi, toţi având aceeaşi părere: Cleopatra avea „piele albă şi trăsături elenistice”, concluzionează toţi.

„Basoreliefurile şi statuile reginei Cleopatra sunt cea mai bună dovadă în acest sens”, continuă ministerul în textul său însoţit de tetradrahme, monede greceşti şi statui de marmură reprezentând-o pe Cleopatra cu trăsături europene.

Pentru Moustafa Waziri, preşedintele Consiliului Naţional al Antichităţilor, reprezentarea suveranei ca femeie de culoare nu este altceva decât o „falsificare a istoriei egiptene”. Apelul este motivat mai presus de toate de „apărarea istoriei reginei Cleopatra, care este o parte importantă a istoriei Egiptului antic, indiferent de orice consideraţie rasială”, a precizat el.

În mod regulat, în Egipt, utilizatorii de internet şi comentatorii denunţă campanii, în principal din partea unor grupuri afro-americane ce revendică originea civilizaţiei egiptene.

Cleopatra a aparţinut dinastiei macedonene a Lagidelor, descendentă din generalul Ptolemeu care, în timpul împărţirii imperiului lui Alexandru cel Mare, a devenit rege al Egiptului care a văzut civilizaţia elenistică înflorind pe malul Nilului.

Dacă legenda spune că regina născută în jurul anului 69 î.Hr. era de o mare frumuseţe, aspectul ei şi culoarea pielii rămân în mare măsură supuse interpretării. În 2009, un documentar de la BBC susţinea că ar avea sânge african, fără să trezească pasiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentarul despre "tulburarea neurologică rară" de care suferă Céline Dion va fi difuzat de o platformă de streaming
Documentarul despre "tulburarea neurologică rară" de care suferă Céline Dion va fi difuzat de o platformă de streaming
"I Am: Céline Dion", documentarul în care cântăreaţa vorbeşte despre boala care o ţine departe de scenă, Stiff Person Syndrome, va fi prezentat pe Prime Video în 25 iunie, a anunţat...
Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
#Cleopatra, #Film, #Egipt, #documentar, #controversa, #actrita de culoare , #stiri cultura