Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 07:36
1186 citiri
Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU
Zeci de mii de persoane au manifestat duminică pe străzile New Yorkului, cerând mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice FOTO The New York Times

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică pe străzile New Yorkului, cerând mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice, cu două zile înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, scrie AFP.

Manifestanţi din aproximativ 700 de organizaţii şi grupuri de activişti s-au adunat la New York, purtând pancarte pe care se putea citi, printre altele, "Biden, termină cu combustibilii fosili", "Combustibilii fosili ne ucid" şi "Eu nu am votat pentru incendii şi inundaţii".

Preşedintele american Joe Biden se află pe lista liderilor mondiali care se se deplasează începând de astăzi la ONU pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a cărei deschidere oficială este programată marţi.

"Suntem aici pentru a cere administraţiei să declare urgenţa climatică", a declarat Analilia Mejia, directorul grupului de activişti Center for Popular Democracy (Centrul pentru Democraţie Populară).

Într-un raport al ONU privind climatul publicat luna aceasta, experţi internaţionali au declarat că se aşteaptă ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă vârful în 2025 - urmate de o scădere bruscă ulterior - dacă omenirea îşi stabileşte obiectivul de a limita încălzirea globală, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris.

Tratatul de la Paris, ratificat în 2015, a încurajat mai multe acţiuni în favoarea climei, dar "mai sunt multe de făcut pe toate fronturile", a detaliat raportul, următoarea bază de lucru pentru COP28 la Dubai, la sfârşitul anului.

O altă activistă, Nalleli Cobo, în vârstă de 22 de ani, i-a invitat pe liderii politici să "vină la ea acasă", în statul California (vest), să "petreacă o noapte lângă o sondă de petrol şi gaze".

Activista, care a lucrat cu suedeza Greta Thunberg la campanii privind schimbările climatice, dă vina pe "aerul toxic" la care a fost expusă acasă drept cauza cancerului ovarian pe care l-a contractat la vârsta de 19 ani. "Vieţile noastre sunt în joc", crede ea.

California a lansat vineri un proces împotriva a cinci giganţi petrolieri pentru rolul lor în încălzirea globală, acuzându-i că au cauzat daune de miliarde de dolari şi că induc publicul în eroare cu privire la riscurile combustibililor fosili.

În cadrul Adunării Generale, miercuri va avea loc un summit privind "Ambiţiile climatice", la iniţiativa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

"Istoria îşi va aminti acţiunea sau inacţiunea lor", a declarat Mejia. "Şi dacă avem noroc, fiinţele umane vor fi acolo pentru a-şi aminti ce au făcut (liderii mondiali) la acest summit", a mai spus ea.

Eveniment Quarterly Report

Propagandiștii lui Putin îi calcă pe urme: ONU a lansat o anchetă pentru instigare la genocid împotriva Ucrainei
Propagandiștii lui Putin îi calcă pe urme: ONU a lansat o anchetă pentru instigare la genocid împotriva Ucrainei
ONU a pus ochii pe propagandiştii de la Kremlin. O comisie specială a început o anchetă cu privire la implicarea lor în incitarea la genocid împotriva poporului ucrainean, relatează AFP,...
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat occidentul că "luptă direct" împotriva Rusiei în Ucraina. "Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar ei se luptă cu noi, se luptă direct cu...
#clima, #New York, #protest, #ONU , #ONU