Clinică unică într-un sat de 650 de persoane din România. Cum arată proiectul rural de la Archita

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 22:36
2374 citiri
Clinică unică într-un sat de 650 de persoane din România. Cum arată proiectul rural de la Archita
Satul Archita este situat la circa 30 de kilometri de Sighişoara, are o populaţie de aproximativ 650 de persoane FOTO Agerpres

La iniţiativa Fundaţiei Maria Nobrega, în satul Archita se va înfiinţa o clinică, un proiect unic în România prin faptul că va fi pentru prima oară când organizaţiile publice şi private vor colabora pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală, transmite Agerpres.

"Clinica Archita va fi o dezvoltare unică în România, deoarece este pentru prima dată când organizaţiile publice şi private se unesc pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală. Clinica Archita este o asociere între Consiliul Judeţean Mureş, Trustul Caritabil Maria Nobrega, Spitalul Didactic Târgu Mureş, Spitalul Lukas pentru bolnavi de Alzheimer din Laslea şi sprijinul Lions Clubs International (România). Are sprijinul unor profesionişti din domeniul medical de seamă profesorii doctor Radu Deac şi doctor Horaţiu Suciu, ambii chirurgi români de prim rang în transplant de inimă şi doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas şi specialist în îngrijirea bolii Alzheimer", se arată pe site-ul Fundaţiei Maria Nobrega.

La Clinica Archita se doreşte acordarea unei game largi de servicii medicale, inclusiv îngrijire de prim ajutor de urgenţă, medicină de familie, obstetrică şi ginecologie, oftalmologie, pediatrie, medicină preventivă şi farmacie.

"Clinica va oferi servicii medicale pentru aproximativ 650 de locuitori din satul Archita şi pentru cel puţin 4 sate periferice, cu o populaţie totală de aproximativ 4000. Lions International va oferi facilităţi mobile de oftalmologie şi medicină preventivă pe o listă săptămânală în alte 7 sate, cu un total de 7 sate. populaţie de 7400 de oameni. Clinica va avea personal 2 asistente rezidente şi 2 medici în rotaţie, oferind acoperire 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Serviciul va fi gratuit pentru pacienţi", a precizat Fundaţia Maria Nobrega.

Profesorul doctor Radu Deac din partea Academiei de Ştiinţe Medicale, şi doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas din Laslea, au menţionat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Archita, că proiectul respectiv, alături de cel al iniţierii unei caravane medicale pentru investigaţii medicale de specialitate, a fost discutat, în urmă cu o zi, cu Regele Charles al III-lea, în timpul recepţiei oferite de suveran la Viscri.

"Am avut privilegiul ca, împreună cu domnul profesor Pietro Laureano (preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS, n.r.) şi cu domnul dr. Petru Oprean, să schimbăm câteva cuvinte cu Regele Charles al III-lea, a cărui viziune depăşeşte orice frumoasă închipuire pe care am avea-o. Deci, revenind la problema asistenţei medico-sanitare, s-au descoperit, din fericire, la iniţiativa acestui grup, care sperăm să rămână tot mai unit pentru ridicarea satului Archita, s-au descoperit în podul dispensarului vechi mai multe foi de observaţie cu numele şi datele personale ale unor parturiente, femei care au născut în acest dispensar (...) Trecutul ne arată că acest lucru este posibil. Autorităţile ne-au ajutat şi dispensarul care era plin de apă în subteran a fost consolidat, iar în acest moment mai este nevoie doar de finisarea acestuia. Sufletul care organizează şi traduce în fapt este domnul doctor Petru Oprean şi colectivul dânsului", a spus dr. Radu Deac.

În paralel cu noua clinică, prin introducerea sistemului de caravană, a adăugat doctorul Deac, se vor face investigaţii medicale de specialitate, dar se va insista şi pe partea de prevenţie.

"Şi iarăşi ceva extrem de important: vrem să implementăm aici urmărirea tardivă. Ne interesează dacă un bolnav a fost tratat chiar cu medicamente, nemaivorbind de operaţii sau lucruri mai complicate, cum arată la 1 an, la 5 ani, la 10 ani. Îi chemăm pe bolnavi să-i întrebăm ce calitate a vieţii au. Acestea sunt concepte de medicină modernă pe care trebuie să le imprimăm tineretului şi asta am făcut ani mulţi, aproape 60 de ani, la Târgu Mureş la Universitate, să învăţăm generaţiile tinere să gândească în acest fel. Nu le-am inventat noi, le-am învăţat de la alţii, dar avem obligaţia să le transmitem acestor tinere generaţii", a precizat dr. Radu Deac.

El a afirmat că, în cazul proiectului Clinicii Archita, îşi va folosi experienţa dobândită inclusiv prin coordonarea proiectului AngioNet "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri" iniţiat de Academia de Ştiinţe Medicale din România, care s-a încheiat anul trecut.

Proiectul AngioNet, care a beneficiat de o finanţare de aproximativ 25 de milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), a făcut ca medicii din 17 centre de cercetare din ţară să poată depista, prin tehnici moderne de angiografie, boli ale arterelor cerebrale, ale bolilor arterelor inimii, ale arterelor periferice.

"Deci sunt concepte moderne pe care le-am introdus în aceste centre şi se vede rezultatul (...) Am avut obiectivul să diagnosticăm şi să tratăm 1.700 de bolnavi şi la sfârşitul proiectului am tratat 35.000 de bolnavi cu bani europeni. Putem şi aici", a declarat dr. Deac.

Satul Archita este situat la circa 30 de kilometri de Sighişoara, are o populaţie de aproximativ 650 de persoane şi este vizitat săptămânal de un medic de familie, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii precare.

Înainte de 1989, la Archita a existat o clinică, însă a fost lăsată în paragină.

Eveniment Quarterly Report

Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii cere Guvernului să nu crească TVA pentru tehnologii verzi, pentru produse bio și pentru hrana animalelor de companie. ”Protestăm față de propunerea guvernului de...
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Curtea de Apel Iași a respins, vineri, 29 septembrie, solicitarea lui Dumitru Buzatu de a fi eliberat din arest preventiv.Sentința este definitivă. ”Respinge, ca fiind nefondată,...
#clinica unica, #clinica romania, #clinica arcita, #Sighisoara , #medici