Recent, Tribunalul Brașov a pronunțat prima sentință în cazul unui grup infracțional român, acuzat de furtul a sute de mii de dolari din bancomatele din patru state americane, prin clonarea cardurilor. O parte considerabilă din bani era trimisă în România, ascunsă în colete de haine, și investită în proprietăți imobiliare, excursii de lux și achiziții personale.
Grupul infracțional era condus de frații Emanoil, Constantin și Cătălin Alexa, toți din Brașov. Investigațiile au relevat că banii furați erau utilizați pentru investiții imobiliare și excursii luxoase în destinații precum New York și Antalya. Membrii grupării, în total 13 persoane, trimiteau bani în România folosind nume false, dar destinatarii reali erau apropiați ai acestora, arată Adevărul.ro
Tribunalul Brașov a dispus confiscarea a peste 260.000 de dolari și a două vile de lux construite din banii furați. Liderii grupării au primit pedepse cu închisoarea, dar sentințele nu sunt definitive, fiind supuse apelului în termen de 10 zile. Emanoil Alexa a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare, Constantin Alexa la 5 ani și 10 luni, iar Cătălin Alexa, aflat în afara țării, a fost condamnat în lipsă la 7 ani și 4 luni.
Anchetatorii americani au descoperit că în decembrie 2018, membrii grupării au reușit să cloneze peste 250 de carduri într-o singură lună, iar pe 17 decembrie au retras bani de pe 220 de carduri clonate. Aceste activități au atras atenția Secret Service în 2019, după o serie de reclamații din partea americanilor care observaseră dispariția unor sume de bani din conturi.
Colaborarea dintre autoritățile române și cele americane a condus la arestarea a cinci persoane în România și opt în Statele Unite în februarie 2020. În final, nouă membri ai grupării au fost trimiși în judecată, dar ancheta din SUA este în curs, iar infractorii riscă pedepse suplimentare în America.
Activitățile infracționale s-au desfășurat în patru state americane: Washington, Carolina de Sud, New Jersey și Carolina de Nord. Un exemplu specific oferit de anchetatori indică faptul că, în octombrie 2019, o rudă a unuia dintre infractori a primit 15.500 de dolari ascunși printre haine într-un colet trimis din New York, „nedeclarată și ascunsă printre haine, sumă provenind din săvârșirea de infracțiuni informatice”. În mai 2019, cel mai mare transfer de bani a fost de 24.000 de dolari, trimiși de unul dintre membrii grupării către soția și fiul său.
Unii dintre infractori au intrat ilegal în Statele Unite prin Canada, după ce au aterizat la Vancouver. În perioada septembrie 2018 - decembrie 2019, aceștia și-au achiziționat mașini de lux, bilete de avion către SUA și excursii scumpe, printre care o vacanță de 11 nopți la hotelul Empire din New York, pentru care unul dintre inculpați a plătit 12.490 de dolari prin Booking.com.
Membrii grupării au încercat să justifice banii trimiși în România ca fiind „sprijin familial”, dar dovezile anchetatorilor au arătat că sumele proveneau din furturi din conturile cetățenilor americani. În locuințele închiriate de infractori în SUA, agenții Secret Service au descoperit dispozitive de clonare a cardurilor, iar amprentele unora dintre inculpați au fost identificate pe aceste dispozitive.
Pentru a-și facilita activitățile în SUA, doi membri ai grupării și-au falsificat documentele pentru a părea că sunt angajați ai unei televiziuni americane. Anchetatorii au realizat interceptări telefonice care au dezvăluit modul de organizare al grupării, responsabilă de pagube financiare substanțiale pentru cetățeni americani.
Pah! Vezi tot