De ce au fost schimbați procurorii în dosarul Clotilde Armand. Parchetul a încadrat-o de la suspect la inculpat

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 17:27
2909 citiri
De ce au fost schimbați procurorii în dosarul Clotilde Armand. Parchetul a încadrat-o de la suspect la inculpat
Clotilde Armand FOTO Facebook/ Clotilde Armand

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 explică miercuri, 13 martie, într-un comunicat de presă motivul pentru care au fost schimbaţi primii trei procurori desemnaţi să efectueze ancheta în dosarul în care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este cercetată penal pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în legătură cu derularea unui proiect cu fonduri europene.

În urmă cu două zile, Clotilde Armand a susţinut că a fost sunată de la Parchet, "Noaptea ca hoţii!", şi i s-a adus la cunoştinţă că i-a fost schimbată încadrarea din suspect în inculpat.

De asemenea, ea a reclamat că au fost schimbaţi primii trei procurori în dosarul său, "până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare".

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a transmis miercuri că primii trei procurori care s-au ocupat de acest dosar au plecat, prin transfer sau detaşare, la alte Parchete:

* primul procuror desemnat să supravegheze activitatea de urmărire penală şi-a încetat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la data de 31 decembrie 2022, ca urmare a delegării, şi, ulterior, transferului în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti;

* al doilea procuror a fost desemnat să supravegheze activitatea de urmărire penală la data de 3 ianuarie 2023, încetându-şi activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la data de 1 aprilie 2023, ca urmare a detaşării în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii;

* al treilea procuror a fost desemnat să supravegheze activitatea de urmărire penală la data de 3 aprilie 2023, încetându-şi activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la data de 1 mai 2023, ca urmare a transferului în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti;

* procurorul care instrumentează în prezent cauza penală a fost desemnat să supravegheze activitatea de urmărire penală la data de 2 mai 2023.

De asemenea, Parchetul aduce precizări şi în legătură cu schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor pentru care este cercetată Clotilde Armand:

* la data de 4 noiembrie 2022, ANI a transmis organelor de urmărire penală Raportul de evaluare nr. 49614/G/II/04.11.2022, rezultând posibile indicii privind încălcarea prevederilor art. 301 Cod penal de către Clotilde Armand, în calitate de primar al Sectorului 1;

* la data de 17 noiembrie 2022, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea infracţiunii de "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", prevăzută de art. 301 alin. (1) Cod penal.

* cercetările penale s-au efectuat de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1 Bucureşti şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Capitalei, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

* prin ordonanţa din data de 16 august 2023 emisă de către organul de urmărire penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, confirmată de procuror în data de 18 august 2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Clotilde Armand sub aspectul comiterii infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale);

* la data de 8 martie 2024, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.311 Cpp şi art. 309 alin.(1) Cpp, procurorul a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale), prev. de art.301 alin. (1) Cp cu aplicarea art.35 alin. (1) Cp în infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale), prev. de art.301 alin.(1) Cp cu aplicarea art.35 alin.(1) Cp şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Clotilde Armand, sub aspectul comiterii infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale).

Potrivit Parchetului, din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, în perioada mai 2022 - august 2022, în calitate de primar al Sectorului 1, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr.715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, Clotilde Armand a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute).

Quarterly Report - Editia 4

Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Bilanţul real al mandatului actualului edil, Nicuşor Dan, este egal cu zero, a declarat luni, 20 mai, într-o conferinţă de presă, candidatul PNL pentru funcţia de primar general al...
#Clotilde Armand, #ancheta penala, #primaria sectorului 1 , #stiri Clotilde Armand