Clotilde Armand minte prin omisiune pe Facebook: Ce spune, de fapt, articolul de lege pe care edilul îl invocă în apărare

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 21:45
6639 citiri
Clotilde Armand minte prin omisiune pe Facebook: Ce spune, de fapt, articolul de lege pe care edilul îl invocă în apărare
Clotilde Armand e acuzată de ANI că s-ar fi numit pe ea însăși manager al unui proiect. FOTO: Clotilde Armand / Facebook

Incompatibilitatea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, rezultă chiar din articolul de lege pe care l-a ales pentru a se apăra pe Facebook, pe care l-a publicat trunchiat. Orice lege definește cadrul general al problemei, apoi enumeră, dacă e cazul, niște excepții. Fix aceste excepții au fost excluse cu bună-știință de Clotilde Armand.

Potrivit unui comunicat al ANI (Agenția Națională de Integritate), Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”.

Miza financiară a scandalului este suma de 3.500 de euro pentru perioada de 5 luni (700 de euro/lună) pe care edilul i-a primit cât timp a fost manager de proiect.

Pe data de 7 noiembrie 2022, Clotilde Armand a postat o reacție pe contul ei de Facebook, în care arată, în esență, că n-ar fi fost în incompatibilitate, invocând Art.94 alin. 2 indice 2 din Legea nr. 161/2003, pe care însă nu îl reproduce până la capăt.

Mai exact, edilul Sectorului 1 ia din lege doar partea care spune că nu se afla în incompatibilitate și scurtează citatul cu (…), fix acolo unde actul normativ vorbea despre situațiile care sunt în incompatibilitate.

Iată ce a scris Clotilde Armand pe Facebook:

„Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce.

Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.

Legea spune asta:

- art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003:

„Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...].”, arată edilul în postare.

Nu există un „alineat 22” în articolul 94 al actului normativ citat, ci aliniatul 2 indice 2. Explicația pentru care respectivul aliniat este citat greșit de Clotilde Armand în postare e simplu: pe portalul Legislație.Just.ro, textul respectiv este indicat cu un caracter special „(2^2)”, care nu este recunoscut de unele platforme online. Astfel, „2^2” a devenit „22”.

Cine merge la Art. 94 alin. 2 indice 2 din Legea nr. 161/2003, poate citi articolul complet:

Art 94

Alin. 2 indice 2:

Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, cu excepția funcționarilor publici care exercită atribuții ca auditor sau atribuții de control asupra activității derulate în cadrul acesteia și a funcționarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfășurată în cadrul respectivei echipe generează o situație de conflict de interese cu funcția publică pe care o ocupă”.

Toată Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției poate fi accesată aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/43323

Politolog: „S-a pus singură într-o situație politică delicată”

Politologul Ovidiu Voicu observă, la rândul său, că primarul Clotilde Armand se apără cu art.95 care vorbește despre funcționarii publici, în condițiile în care ei i se aplică art. 87 al aceluiași act normativ, care enumeră incompatibilitățile primarului.

„Dna. Armand s-a pus singură într-o situație politică delicată, și pare să fie mai degrabă dintr-o combinație de aroganță și prostie. (…) Legea 161/2003 se referă la transparență și prevenirea corupției și introduce o serie de incompatibilități pentru demnitari și funcționari publici. La Art. 87 enumeră incompatibilitățile funcției de primar, între care găsim „orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”. (în paranteză, dna. Armand se apără ridicol, cu Art. 94 al aceleiași legi, care însă se referă la altă categorie, cea de funcționari publici; evident, i se aplică articolul despre primari). (…) Fără să mă pun în locul instanței, aș zice că e legal, deși nerecomandat și discutabil moral. Dna. Armand nu ocupă „o altă funcție”, ci tot pe cea de primar, căreia i se adaugă responsabilitățile de manager de proiect. Dar o interpretare strictă a Art. 87 poate să spună și că nu e legal, ceea ce o pune pe dna. Armand într-o situație vulnerabilă. Dacă e declarată incompatibilă, pierde mandatul”, scrie politologul Ovidiu Voicu.

Clotilde Armand: „Îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște”

Primarul Sectorului 1 se apără de acuzațiile ANI arătând, pe scurt, că:

  • ANI nu i-a permis acces la dosar în timpul cercetărilor, fapt care îi încalcă dreptul la apărare. O primă și ultimă discuție a avocatului lui Clotilde Armand cu inspectorul ANI pe tema incompatibilității a avut loc pe data de 29 iulie 2022, iar apoi inspectorul nu i-a mai răspuns nici edilului, nici reprezentantului legal. „ANI mi-au refuzat sistematic accesul la dosar și n-am primit nici un raport din partea instituției. N-am primit nici un semn de la ANI. În schimb, instituția a avut timp să emită un comunicat de presă de unde am aflat și eu despre ce este vorba”, a arătat Clotilde Armand.
  • Plângerea către ANI cu privire la incompatibilitate ar fi fost semnată de fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, pe care Clotilde Armand îl descrie astfel: „protagonistul penal a trei dosare penale („Diamante”, „Romprest” și „Achizițiile frauduloase din pandemie”) și cel care deține recordul absolut în România, la prejudiciile imputate de procurori- 200 milioane euro”. Al doilea semnatar al plângerii ar fi „un membru PNL, asociat într-o firmă cu actualul președinte PNL Sector 1 și actualul ministru al Digitalizării” – adică Sebastian Burduja.
  • Prefectul (n.r. – Toni Greblă) și Ministerul de Interne s-ar fi exprimat în sensul că nu ar fi nicio problemă ca ediul Sectorului 1 să fie și primar și manager de proiect.

„1. Însemnă că toți primarii din România care își semnează lunar pontajul sau care își măresc indemnizația sunt în conflict de interese; 2. Toate dispozițiile semnate de mine sunt verificate dacă sunt legale și ajung la prefect. Prefectul a spus că sunt legale; 3. Toate actele administrative trebuie să îndeplinească o serie de avize ale departamentelor: juridic, economic, resurse umane etc. Toate aceste avize și semnături sunt pe toate dispozițiile sesizate de ANI; 4. Reprezentanții ministerului responsabil pentru proiectului sesizat de ANI spun într-un răspuns că eu sunt eligibilă (chiar dacă sunt primar). Obiectivul principal al proiectului făcut în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție este creşterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei prin îmbunătăţirea, consolidarea şi dezvoltarea capacităţii administrative a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Cu alte cuvinte, un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1. Iar ANI îmi refuză accesul la dosar cu toate că l-am solicitat de mai multe ori. Iar conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă”, scrie Clotilde Armand.

Precizările ANI: Pe lângă spor, Clotilde Armand și-a majorat indemnizația

ANI precizează că, distinct de faptul că indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, Clotilde Armand „şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă”.

„Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reţinute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, şi luând în considerare cazuistica Agenţiei confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel:

  • Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
  • Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k) „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”, arată ANI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Clotilde Armand, #primaria sectorului 1, #incompatibilitate, #conflict interese, #Agentia Nationala Integritate , #justitie