Incompatibilitatea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, rezultă chiar din articolul de lege pe care l-a ales pentru a se apăra pe Facebook, pe care l-a publicat trunchiat. Orice lege definește cadrul general al problemei, apoi enumeră, dacă e cazul, niște excepții. Fix aceste excepții au fost excluse cu bună-știință de Clotilde Armand.
Potrivit unui comunicat al ANI (Agenția Națională de Integritate), Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”.
Miza financiară a scandalului este suma de 3.500 de euro pentru perioada de 5 luni (700 de euro/lună) pe care edilul i-a primit cât timp a fost manager de proiect.
Pe data de 7 noiembrie 2022, Clotilde Armand a postat o reacție pe contul ei de Facebook, în care arată, în esență, că n-ar fi fost în incompatibilitate, invocând Art.94 alin. 2 indice 2 din Legea nr. 161/2003, pe care însă nu îl reproduce până la capăt.
Mai exact, edilul Sectorului 1 ia din lege doar partea care spune că nu se afla în incompatibilitate și scurtează citatul cu (…), fix acolo unde actul normativ vorbea despre situațiile care sunt în incompatibilitate.
Iată ce a scris Clotilde Armand pe Facebook:
„Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce.
Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.
Legea spune asta:
- art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003:
„Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...].”, arată edilul în postare.
Nu există un „alineat 22” în articolul 94 al actului normativ citat, ci aliniatul 2 indice 2. Explicația pentru care respectivul aliniat este citat greșit de Clotilde Armand în postare e simplu: pe portalul Legislație.Just.ro, textul respectiv este indicat cu un caracter special „(2^2)”, care nu este recunoscut de unele platforme online. Astfel, „2^2” a devenit „22”.
Cine merge la Art. 94 alin. 2 indice 2 din Legea nr. 161/2003, poate citi articolul complet:
Art 94
Alin. 2 indice 2:
„Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, cu excepția funcționarilor publici care exercită atribuții ca auditor sau atribuții de control asupra activității derulate în cadrul acesteia și a funcționarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfășurată în cadrul respectivei echipe generează o situație de conflict de interese cu funcția publică pe care o ocupă”.
Toată Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției poate fi accesată aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/43323
Politologul Ovidiu Voicu observă, la rândul său, că primarul Clotilde Armand se apără cu art.95 care vorbește despre funcționarii publici, în condițiile în care ei i se aplică art. 87 al aceluiași act normativ, care enumeră incompatibilitățile primarului.
„Dna. Armand s-a pus singură într-o situație politică delicată, și pare să fie mai degrabă dintr-o combinație de aroganță și prostie. (…) Legea 161/2003 se referă la transparență și prevenirea corupției și introduce o serie de incompatibilități pentru demnitari și funcționari publici. La Art. 87 enumeră incompatibilitățile funcției de primar, între care găsim „orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”. (în paranteză, dna. Armand se apără ridicol, cu Art. 94 al aceleiași legi, care însă se referă la altă categorie, cea de funcționari publici; evident, i se aplică articolul despre primari). (…) Fără să mă pun în locul instanței, aș zice că e legal, deși nerecomandat și discutabil moral. Dna. Armand nu ocupă „o altă funcție”, ci tot pe cea de primar, căreia i se adaugă responsabilitățile de manager de proiect. Dar o interpretare strictă a Art. 87 poate să spună și că nu e legal, ceea ce o pune pe dna. Armand într-o situație vulnerabilă. Dacă e declarată incompatibilă, pierde mandatul”, scrie politologul Ovidiu Voicu.
Primarul Sectorului 1 se apără de acuzațiile ANI arătând, pe scurt, că:
„1. Însemnă că toți primarii din România care își semnează lunar pontajul sau care își măresc indemnizația sunt în conflict de interese; 2. Toate dispozițiile semnate de mine sunt verificate dacă sunt legale și ajung la prefect. Prefectul a spus că sunt legale; 3. Toate actele administrative trebuie să îndeplinească o serie de avize ale departamentelor: juridic, economic, resurse umane etc. Toate aceste avize și semnături sunt pe toate dispozițiile sesizate de ANI; 4. Reprezentanții ministerului responsabil pentru proiectului sesizat de ANI spun într-un răspuns că eu sunt eligibilă (chiar dacă sunt primar). Obiectivul principal al proiectului făcut în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție este creşterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei prin îmbunătăţirea, consolidarea şi dezvoltarea capacităţii administrative a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Cu alte cuvinte, un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1. Iar ANI îmi refuză accesul la dosar cu toate că l-am solicitat de mai multe ori. Iar conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă”, scrie Clotilde Armand.
ANI precizează că, distinct de faptul că indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, Clotilde Armand „şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă”.
„Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reţinute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, şi luând în considerare cazuistica Agenţiei confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel: