Cum ar putea fi afectat USR de scandalul lui Clotilde Armand cu ANI: ”Agenția Națională de Integritate n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună”

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 22:10
3029 citiri
Cum ar putea fi afectat USR de scandalul lui Clotilde Armand cu ANI: ”Agenția Națională de Integritate n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună”
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a respins toate acuzațiile făcute de către ANI FOTO Facebook / USR București

USR a căzut într-o capcană în ce privește scandalul în care este implicat primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și Agenția Națională de Integritate (ANI), arată analiștii consultați de Ziare.com, menționând că, deși formațiunea ar putea suferi o criză identitară, electoratul va rămâne neatins.

Luni, 7 noiembrie ANI a acuzat-o pe Clotilde Armands-a autodesemnat manager al unui proiect pe fonduri europene, instituția reclamând incompatibilitate. De asemenea, ANI a mai acuzat primarul de la Sectorul 1 că s-ar fi folosit de funcție pentru favorizarea propriei persoane prin atribuirea pe proprie semnătură a unei remunerații de 30%.

O analiză Ziare.com arată însă că Armand avea voie să fie și primar și manager de proiect pe fonduri europene cu condiția să nu își semneze în prima calitate remunerația câștigată din a doua. Dacă ajunge în instanță, edilul va fi luat la „bani mărunți” de judecători cu privire la munca depusă și realitatea pontajelor, deoarece 30% în plus la salariu înseamnă o muncă de 7 zile.

Dublă măsură

Președintele USR Cătălin Drulă a explicat într-un interviu pentru RFI că nu o va suspenda pe Clotilde Armand din partid, lansând apoi acuze grele la adresa activității ANI, pe care o consideră „politizată” și despre care spune că „n-ar trebui să se uite la 3.000 de lei” și că nu se uită la „marile averi”. Declarația liderului USR amintește însă de retorica folosită în trecut de unii lideri PSD.

”Eu cred că ANI n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect, care sunt în zona acestui spor, pe care îl au toți primarii și cei de la PNL, și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci ar trebui să se uite la multele milioane de lei inexplicabile”, a afirmat Drulă. Totodată, liderul USR a greșit referindu-se la sporul de 25% al primarilor, întrucât ANI vorbește în acuzația sa despre un alt spor suplimentar de 30%.

Totodată, reacția USR în acest caz riscă să pună în derizoriu toate presiunile pe care partidul le-a făcut în trecut asupra altor suspiciuni identificate de către ANI în cazul politicienilor de la PSD sau PNL.

„Păi, o să devină un fel de PSD, cum erau mai pe vremuri cu aceeași logică. Adică ei care urlau că ‘justiție, dreptate, lăsați instituțiile’, cad într-o capcană. Pentru că evident manifestările de grup n-au funcționat niciodată. Formula asta nu prinde, nu te lupți cu instituțiile așa”, argumentează pentru Ziare.com analistul politic Alfred Bulai.

Efecte electorale

Întrebat dacă USR riscă să-și piardă din electorat pe seama acestui scandal, politologul a dat de înțeles că tabăra anti-PSD și anti-PNL nu are oricum vreo alternativă serioasă, motivând că REPER încă nu e dezvoltat ca un partid autentic.

„E mai complicat. Dacă n-o să votați cu cei de la putere cu cine votați? Schema electorală e de așa natură încât e greu să spui că există influențe din cauza unui gest oarecare. Clotilde Armand personal, la sectorul 1, va fi marcată, dar nu și partidul ca atare. O bună parte din populație nu suportă PNL-ul și PSD-ul. Ce să facă? Deci nu, nu-i va afecta”, a mai notat Alfred Bulai.

Quarterly Report - Editia 4

PNL a vorbit cu Laura Codruța Kovesi despre posibila candidatură a procuroarei la prezidențiale. Ce le-a transmis șefa Parchetului European
PNL a vorbit cu Laura Codruța Kovesi despre posibila candidatură a procuroarei la prezidențiale. Ce le-a transmis șefa Parchetului European
PSD și PNL nu au anunțat oficial numele candidaților pentru alegerile prezidențiale 2024. La un moment dat s-a vorbit foarte mult despre posibila candidatură a Laurei Codruța Kovesi, ce ar...
PNL, dependent de alianța cu PSD. Rareș Bogdan a recunoscut: „Această alianță trebuie să coexiste!"
PNL, dependent de alianța cu PSD. Rareș Bogdan a recunoscut: „Această alianță trebuie să coexiste!"
Rareș Bogdan nu-și vede viitorul politic fără alianța PSD + PNL. Cele două tabere se vor înțelege, în ciuda tuturor declarațiilor belicoase aruncate de-a lungul timpului în spațiul...
#Clotilde Armand, #USR, #ani, #PSD, #PNL, #integritate , #stiri Clotilde Armand