Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand

Joi, 11 August 2022, ora 03:05
12026 citiri
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a ajuns singură împotriva tuturor partidelor FOTO Facebook / Clotilde Armand

La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea referendumului pentru demiterea primarului de la Sectorul 1 Clotilde Armand.

Povestea referendumului împotriva primarului Clotilde Armand a început încă din luna iulie 2021, când membrii TSD (Tineretul Social-Democrat) anunțat că vor fi zilnic pe teren pentru a aduna semnături care să ducă la înlăturarea edilului. Inițiativa capătă apoi având în luna august a anului trecut, când PSD a dezgropat la mai multe televiziuni subiectul alegerilor de la Sectorul 1, acuzând din nou că acestea au fost fraudate. Mai mult, aceștia cereau prin vocea președintelui de partid Marcel Ciolacu organizarea unei ședințe CSAT pe acest subiect.

Pe 10 octombrie 2021, social-democrații continuau campania împotriva lui Clotilde Armand, anunțând că li s-au alăturat și alte partide, precum și că ai adunat 40.000 de semnături și că mai au nevoie de doar 13.000. Concret, PSD a semnat atunci un protocol de colaborare împotriva edilului de la Sectorul 1 cu alte patru partide: Pro România Social Democrat, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - PPUsl, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi Partidul Ecologist Român (PER).

La începutul anului, fostul edil al Sectorului 1 Dan Tudorache relata pentru Ziare.com că social-democrații mai au nevoie doar de 5.000 de semnături. Cu toate astea, demersul pare că s-a oprit subit. Președintele PSD Sector 1 Florin Manole explica în luna februarie a acestui an că strângerea de semnături a luat o pauză la finalul anului trecut, din cauza pandemiei și că demersul va fi reluat după ridicarea restricțiilor. Între timp însă, deși în lunile trecute incidența din București a fost aproape 0 iar starea de alertă a expirat din martie, referendumul nerealist împotriva lui Clotilde Armand pare că a fost uitat și băgat sub preș.

Ce presupune referendumul

Potrivit legii, pentru organizarea unui referendum de demitere a unui primar este nevoie ca cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială să semneze în acest sens. Altfel spus, opoziția de la Sectorul 1 are nevoie de aproximativ 60.000 de semnături pentru organizarea referendumului.

Ulterior, după strângerea semnăturilor, bucureștenii de la Sectorul 1 ar trebui să răspundă la o întrebare formulată de organizatori, cu „Da” sau „Nu”. Mai apoi, pentru ca referendumul să treacă, este nevoie de o majoritate simplă (jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate).

O altă condiție pentru validarea referendumului este ca rata de participare să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 72.000 de votanți. Altfel spus, opoziția ar avea nevoie să convingă să iasă la vot, într-o singură zi, cu aproximativ 12.000 de persoane mai mult decât au convins în mai bine de un an de zile să semneze pentru demiterea lui Armand. La alegerile locale de anul trecut, pentru Consiliul Local, PSD a primit 27.648 de voturi, în timp ce Daniel Tudorache a primit 35.351 de voturi.

Război și cu PNL

Pe lângă problemele cu PSD, Clotilde Armand se află într-un conflict dur și cu consilierii locali ai PNL. Aceștia din urmă susțin că primarul refuză să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local al Sectorului 1 și că astfel săvârșește un abuz în serviciu. Tocmai de aceea, în urmă cu o săptămână, liberalii de la Sectorul 1 au anunțat că o dau în judecată pe Clotilde Armand.

„Atitudinea primarului este de dispreţ total faţă de cetăţeni şi lege. De doi ani vedem numai circ şi scandal. Singura mare realizare a fost alocarea a 100 de milioane de lei pentru panseluţe la ultima rectificare bugetară, în timp ce sectorul se scufundă în mizerie şi incompetenţă administrativă. În plus, vorbim despre un abuz continuu şi extrem de grav: zeci de hotărâri de consiliu local deja votate şi care, în loc să fie puse în executare, sunt blocate cu bună ştiinţă de primar de luni de zile. Mai mult, ţine în sertar şi proiectele de hotărâri depuse de colegii noştri, pe care refuză să le supună votului consiliului local, deşi ating zone de mare de interes pentru cetăţenii Sectorului 1: şcoli, parcări, locuire, calitatea vieţii, digitalizare”, a transmis președintele PNL Sector 1 și ministru al Digitalizării Sebastian Burduja.

De cealaltă parte, Clotilde Armand îl acuză pe Burduja că în calitate de ministru a blocat digitalizarea Primăriei Sectorului 1 cu fonduri europene "din orgolii politice, fără nici un argument, fără niciun fel de explicații”.

Edilul Clotilde Armand l-a acuzat pe ministrul Cercetării şi Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja, că a blocat digitalizarea Primăriei Sectorului 1 cu fonduri europene, "din orgolii politice, fără nici un argument, fără niciun fel de explicaţii”. Totodată, aceasta a criticat consilierii PNL și PSD despre care spune că blochează investițiile în toate domeniile.

Averile membrilor Cabinetului Ciolacu. Colecții de bijuterii și obiecte de artă în valoare de zeci de mii de euro. Ce ministru are casă în SUA
Averile membrilor Cabinetului Ciolacu. Colecții de bijuterii și obiecte de artă în valoare de zeci de mii de euro. Ce ministru are casă în SUA
Ultimele declarații de avere depuse de miniștrii Cabinetului Ciolacu arată că cei 20 de demnitari au agonisit de-a lungul anilor averi considerabile, având atât proprietăți, cât și...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Clotilde Armand, #PSD, #referendum PSD, #psd sector 1, #primar sectorul 1, #Dan Tudorache, #USR, #PNL , #stiri PSD
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”