Nicusor Dan cere sacii cu voturi - AEP nu mai are atributii. Care sunt alesii care risca sa isi piarda mandatele

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 18:45
5861 citiri
Nicusor Dan cere sacii cu voturi - AEP nu mai are atributii. Care sunt alesii care risca sa isi piarda mandatele

Nicusor Dan a cerut, miercuri, Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa permita verificarea sacilor cu voturile de la alegerile locale de duminica. Acestia nu se afla insa la AEP, iar autoritatea nu are asemenea atributii in aceasta etapa a procesului electoral.

Legea s-a schimbat anul trecut, cand s-a decis informatizarea alegerilor locale, o premiera pentru Romania. Conform legii 115/2015, cererea de anulare a alegerilor pe motiv de fraudare se poate face doar de catre un competitor electoral, in termen de 48 de ore de la incheierea votului, prin urmare AEP nu poate face o asemenea cerere in numele candidatilor.

De asemenea, spre deosebire de alegerile locale precedente, cand AEP pastra sacii cu voturi pentru a le scana in vederea depistarii voturilor multiple, de data asta alegerile au fost informatizate, si nu mai e nevoie de aceasta procedura. Sacii cu buletinele de vot se afla la Birourile Electorale sau au fost deja depusi la judecatorii, acolo unde s-au stabilit rezultatele finale.

Din acest punct de vedere, AEP nu mai este parte in etapa post-votare a scrutinului, dar autoritatea are totusi o alta responsabilitate extrem de importanta, decisiva pentru validarea mandatelor.

Termen final - 21 iunie

Astfel, conform art. 47 din Legea 334/2006 republicata, mandatarii financiari ai competitorilor electorali "sunt obligati sa depuna la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor si cheltuielilor electorale", legea nepermitand cheltuieli mai mari decat veniturile.

Rapoartele sunt publicate, rand pe rand, in Monitorul Oficial de catre AEP si, conform alin.5. "candidatilor declarati alesi nu li se pot valida mandatele daca raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus in conditiile legii".

In cazul alegerilor locale de duminica, 5 iunie, termenul pentru depunerea rapoartelor expira pe 21 iunie, iar alesii care nu depun respectivele documente la AEP nu le vor fi validate mandatele de catre instanta.

Nicusor Dan si Clotilde Armand au sustinut, miercuri, o conferinta de presa in care au anuntat ca solicita AEP sa permita accesul la sacii cu buletine de vot, in caz contrar urmand sa se adreseze judecatoriei sectorului 1.

Solicitarea a venit dupa ce marti seara Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins cererea USB de renumarare a voturilor in 18 circumscriptii.

Candidatul USB a pierdut alegerile la Primaria Sectorului 1, cu toate ca exit-poll-urile o dadeau pe Clotide Armand ca invingatoare, in fata lui Dan Tudorache (PSD).

Citeste si dezvaluirile facute de un delegat USB despre numararea voturilor intr-o sectie din Sectorul 1.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com