Scuarul monumentului Luigi Cazzavillan, înscris în lista monumentelor istorice ale Capitalei, a fost distrus

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 16:56
5476 citiri
Scuarul monumentului Luigi Cazzavillan, înscris în lista monumentelor istorice ale Capitalei, a fost distrus
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand vrea să înainteze un memoriu către ministerul Culturii FOTO Facebook/ Clotilde Armand

Clotilde Armand anunţă că scuarul monumentului Luigi Cazzavillan, înscris în lista monumentelor istorice ale Capitalei, a fost distrus şi că va propune Consiliului Local al Sectorului 1 finanţarea restaurării monumentului - FOTO

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, anunţă că scuarul monumentului Luigi Cazzavillan, înscris în lista monumentelor istorice ale Capitalei, a fost distrus. Aceasta precizează că va propune Consiliului Local al Sectorului 1 finanţarea restaurării monumentului, lucrări care trebuie aprobate de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii.

Clotilde Armand postează duminică după amiază, pe Facebook, imagini în care se vede că anexa în formă de semicerc a monumentului Luigi Cazzavillan a fost parţial distrusă.

„Se pare că un cetăţean n-a avut loc de scuarul monumentului Luigi Cazzavillan şi l-a distrus. Sigur n-a ştiut că acest monument a fost construit în anul 1905 de sculptorul Filip Marin şi menţionat de Frédéric Damé ca unul dintre reperele notabile ale Bucureştiului - înscris în lista monumentelor istorice. Am să înaintez Ministrului Culturii un memoriu prin care solicităm ajutorul ca să putem repara exedra monumentului. Orice intervenţie trebuie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, comisie care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii”; scrie edilul sectorului 1 pe reţeaua socială.

Clotilde Armand menţionează că va propune Consiliului Local al Sectorului 1 finanţarea restaurării şi a lucrărilor de către Primăria Sectorului 1 în colaborare cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

„Nu mai putem să fim nepăsători cu moştenirea culturală şi arhitectonică a oraşului nostru. Cu puţină bunăvoinţă putem să facem acest minim efort”, mai scrie edilul.

Potrivit Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul municipalităţii, monumentul este realizat din piatră de Dobrogea, iar bustul, ghirlandele şi cei patru îngeri care ornează fântâna sunt realizate din bronz. Monumentul realizat de sculptorul Filip Marin are o înălţime de 3 metri şi a fost amplasat în Parcul Luigi Cazzavillan în anul 1905.

Luigi Cazzavillan a fost un ziarist român de origine italiană care a fondat în anul 1884 ziarul ”Universul”. După ce s-a stabilit în România în anul 1877, unde a ajuns în calitate de corespondent de război, a fost profesor de limba italiană în licee precum ”Sfântul Sava” şi ”Matei Basarab”.

Cazzavillan şi-a continuat cariera de ziarist editând ziare precum ”Frăţia româno-italiană”, ”Tezaurul familiei” şi ”Ziarul călătoriilor şi al întâmplărilor de pe mare şi uscat”.

Filip Marin, sculptorul care a realizat monumentul dedicat lui Luigi Cazzavillan, a fost elev al lui Frederic Storck. Acesta a absolvit Academia de Arte Frumoase din Roma, şi a predat mai apoi la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, menţionează portalul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

#Clotilde Armand, #monumete capitala, #monumente bucuresti, #restaurare monumente capitala, #primar sectorul 1 , #stiri Clotilde Armand