Ziare.com

Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Marele plan de reconstructie Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 13 Mai 2019, ora 07:08

   

Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Marele plan de reconstructie Interviu
Propun o reconstructie a Romaniei printr-un program de mare infrastructura asa cum a fost Planul Marshall sau New Deal. Nu avem timp sa asteptam sa construim capacitatea administrativa, trebuie sa folosim institutiile si instrumentele UE care asta stiu sa faca, afirma Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la europarlmentare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Clotilde Armand a dezvoltat viziunea de reforma radicala la nivelul UE care sa genereze acest mare program. O viziune pentru care este dispusa sa renunte la o cariera de 22 de ani chiar in domeniul infrastructurii si la pozitia de director pentru tarile balcanice al unei mari firme europene.

Nascuta in Franta si devenita romanca prin casatorie, Clotilde Armand a mai candidat in 2016 din partea USR pentru functia de primar al Sectorului 1, pe care a pierdut-o cu mari suspiciuni de frauda, la numai cateva voturi, in fata actualului primar PSD.

"Vreau ca romanii sa se simta respectati, iubiti, mangaiati, ca intr-o familie care se iubeste. Astfel vom putea sa avem incredere unii in ceilalti si vom putea merge mai departe. Mai departe, pentru binele familiei", spune Clotilde Armand.

De ce candidati pentru un loc de eurodeputat?

Candidez ca sa fiu o voce puternica pentru Romania in PE. Este nevoie de voci puternice si competente. Pana acum, PSD a fost prea ocupat sa-si justifice manevrele, asa ca trebuie sa ridicam nivelul pentru ca avem foarte multe de facut.

Ce?

Noi nu ne sprijinim destul pe UE, care este a doua putere economica a lumii. Pana acum, nu am stiut sa explicam in UE care sunt nevoile noastre si care ar trebui sa fie strategia Europei in privinta Romaniei.

Putem sa ridicam nivelul Romaniei pentru a ajuta Europa. Europenii din Vest si din Est nu vor Europa cu doua viteze. Eu cunosc cetatenii din Franta, Germania, ma duc acolo in fiecare saptamana. Ma duc in Spania, in Austria, in Danemarca, in Suedia, acolo am proiectele mari de infrastructura de care ma ocup.

Afacerea dvs nu mai e in Romania?

Nu mai este. De doi ani. Nu era corect ca firma la care lucram sa fie antrenata pe nedrept din cauza pozitie mele, a existat si o perceptie de conflict de interese, falsa pentru ca eu sunt doar consilier la Sectorul 1, si am fost nevoita sa imi dau demisia din functia de director general in Romania si am preluat responsabilitatea la nivel de Europa.

Supervizez activitatea firmei in tarile balcanice aflate in proces de preaderare. Si vom reusi sa traversam cu autostrazi muntii din Peninsula Balcanica inainte de a traversa Carpatii.

Din 2007, de cand suntem membri UE, Romania nu a reusit conectarea cu reteaua de transport europeana, iar tarile aflate acum in proces de preaderare vor reusi inaintea noastra. Europa face aceste infrastructuri, ea stie sa le faca, are instrumentele, are institutiile, iar noi nu folosim aceste instrumente si institutii.

De ce?

Pentru ca nu cerem asta. Exact de asta ma duc acolo. Culmea e ca in aceste institutii care fac autostrazile, unde sunt santiere, lucreaza sute, mii de romani.

Si dvs veti cere?

Eu vreau sa propun o mare schimbare de strategie.

Pana acum, ea a fost asa: noi vrem ca tarile deja aflate in UE sa invete sa aiba capacitatea administrativa pentru a-si construi infrastructura cu fondurile UE. Dar aceasta strategie s-a dovedit gresita, indiferent ca vorbim de infrastructura de educatie, transport, mediu sau sanatate. Noi inca nu avem nici capacitatea administrativa si, evident, nici infrastructura.

Este deja un cerc vicios si din cauza lui in fiecare zi alti si alti oameni competenti pleaca din tara.

Concret, ce schimbare de strategie vreti sa propuneri si sustineti?

Sa facem infrastructura Romaniei cu institutiile si instrumentele UE, care sa primeasca din partea UE un buget cu care sa poata functiona in Romania. Ele sa aiba misiunea sa faca nu numai asistenta tehnica, ci sa asume partea de conceptie si constructie.

Ele sa conceapa caietele de sarcini, sa publice licitatiile, sa conceapa comisia de evaluare, sa faca proiectul de la studiul de fezabilitate pana la final.

Propuneti autoritati paralele cu cele romanesti?

Sunt institutii europene si noi suntem europeni. Sunt institutiile noastre. Daca nu schimbam nimic, viitorul va ramane oglinda trecutului. Trebuie sa luam o reteta care stim ca functioneaza. Eu asta fac in profesia mea zi de zi.

Credeti ca institutiile ne-au lipsit sau vointa politica pentru ca ele sa aplice modele si sa functioneze astfel incat sa genereze infrastructura?

Cred ca amandoua. Dar eu nu incerc sa evaluez asta. Eu vad ca institutiile din Romania nu au acum competentele necesare pentru ca le-au pierdut pe masura plecarii oamenilor. Capacitatea administrativa a scazut in loc sa creasca.

Chiar daca am reusi sa inversam tendinta, sa avem o crestere economica sanatoasa, bazata pe productie, va dura mult pana cand cei mai competenti se vor intoarce.

Eu propun o reconstructie a Romaniei printr-un program de mare infrastructura asa cum a fost Planul Marshall sau New Deal. Si pentru asta nu avem timp sa asteptam sa construim capacitatea administrativa.

Ce institutii europene ar trebui folosite in acest mare plan?

De exemplu, Banca Europeana de Investitii sau BERD. BEI stie sa conceapa si sa duca pana la capat o infrastructura.

Deci propuneti ca BEI sau BERD sa faca licitatia, sa urmaresca proiectul si sa dea la cheie autostrada sau spitalul?

Exact. Propun ca ei sa faca in Romania ce faceau inainte sa aderam si ce fac in tarile preaderare. Si aceste institutii sunt pline de romani care ar putea lucra in cadrul lor pentru Romania, ceea ce va permite reconstruirea capacitatii administrative, daca va fi dorinta politica in acest sens. Si primul pas ar fi depolitizarea.

Credeti ca e suficient pentru ca romanii sa revina in tara?

M-am referit la romanii care ar veni la nivel de gestionare de proiecte, dar nu e suficient. Sunt mai ambitioasa. Cand vom reusi sa lansam acest proiect de infrastructura, va fi o mare nevoie de forta de munca: Zecile de mii de muncitori care au plecat, care s-au specializat si ar fi gata sa vina inapoi, daca ar fi respectati si bine platiti.

Si ce garantii au ca va fi asa?

Firmele care vor castiga licitatiile vor fi depolitizate, alese doar pe criterii de competente si vor avea nevoie de forta de munca si vor recruta oameni care sa vina inapoi. Si noi vom fi atenti sa nu apeleze la forta de munca din Pakistan sau alte tari estice.

Noi, adica cine?

Vorbesc la nivel de institutii europene, de UE. Populatia trebuie sa capete incredere ca viitorul se construieste in propria tara. Romanii vor avea ocazia sa revina in tara lor pentru a participa la constructie.

Nu toate experientele de constructie de infrastrucutra de catre straini in Romania au fost mari succese. De exemplu, Bechtel.

Nu e un exemplu corect. Bechtel e o firma americana, era un contract semnat de guvernul PSD cu o firma americana. Eu vorbesc despre institutii europene, adica ale noastre. Nu sunt straini. Noi suntem Europa. Francezii nostri, germanii nostri doresc ca romanii sa fie la acelasi nivel de trai.

Aveti o viziune cam idilica a europenilor filantropi.

Nu. Problema e de dumping social. O tema care tot revine in tarile din Vest. Ei vor ca romanii sa aiba acelasi nivel de salarii in tarile lor, ca sa nu le mai ia locurile de munca pe bani mai putini. Deci nu e nimic filantropic, este economic.

Din punctul de vedere al firmelor occidentale, salariile mai mici din Romania sunt un mare avantaj.

Eu vorbesc de aceste popoare, de francezii de rand, germanii de rand, spaniolii de rand. Ei voteaza in democratii. Stiti cat s-a vorbit in Franta de pachetul de mobilitate cu transportatorii romani? Despre romani cu salarii mici era vorba.

Dar si firmele isi doresc forta calificata de munca si asta e greu de gasit.

Toti vrem o Europa puternica si ea nu poate fi puternica decat cu o Romanie puternica, o Bulgarie puternica. Sa nu uitati nicio clipa ca noi suntem in aceeasi piata.

Unica, dar cu dublu standard?

Asta trebuie schimbat, este o greseala. Francezii de rand, nemtii de rand nu vor asta.

Si cine il vrea?

Mereu vor fi interese economice care nu reprezinta dorinta democratica a oamenilor.

Veti fi un europarlamentar roman sau francez?

Eu m-am nascut frantuzoaica si sunt romanca prin adoptie. Copiii mei sunt romani get-beget, au prenume romanesti toti, invata in scoli de stat, la olimpiada de limba franceza nu au luat decat o mentiune, nu au fost cei mai buni. Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Nu am timp pentru un discurs dublu. Plec la inceputul saptamanii, vin in weekend, sunt un fel de "capsunar" si eu, imi castig banii in afara Romaniei si ii aduc, ii investesc aici, nu am nicio proprietate in afara Romaniei.

Sunt bogata, pentru ca am niste competente apreciate. Stiu sa concep proiecte de miliarde de euro si sunt bine platita. Deci nu fac pasul spre PE pentru bani. Probabil voi castiga mai putin, dar daca va fi mai mult, voi renunta la diferenta.

Si de ce sa lasati asa ceva? Nu doar castigurile, ci mai ales cariera de succes?

Da, dupa 22 de ani, cariera profesionala se va incheia, cel putin, pentru un timp. E o renuntare dureroasa. Dar simt ca la un moment dat trebuie sa dai inapoi ce ai primit. Am primit din Franta, din America, de la parintii mei si dau acolo unde e nevoie.

V-ati consacrat in politica romaneasca prin candidatura la Sectorul 1, ati pierdut la limita, daca ati pierdut, ati ramas in Consiliul Local, lumea se astepta sa candidati din nou la primarie. De ce ati renuntat la acest proiect?

In niciun caz. Intr-un an in PE voi pune la punct o echipa pentru schimbarea de strategie pentru a porni un program de infrastructuri mari in Romania. Si dupa un an voi veni la Primaria Sectorului 1.

Un an? Sesiunea va incepe in iulie, numai pana invatati unde sunt birourile si unde duc culoarele dureaza cateva luni.

Invat repede. Nu e prima data cand demarez un proiect nou. Trebuie sa fii hotarat si sa stii sa negociezi cu ceilalti parteneri, asa cum am lucrat si pana acum.

Credeti ca in cateva luni puteti pune pe picioare un proiect de reforma radicala intr-o institutie destul de inertiala, asa cum va propuneti?

Noi suntem o echipa, nu e un scrutin uninominal. Sunt cea mai calificata sa ma ocup de infrastructura, cunosc oamenii din meseria aceasta. Eu peste tot unde am fost asta am facut ca manager: am creat o echipa cu obiective clare.

Cand voi veni la Primaria Sectorului 1 va fi aceeasi lupta. Este primaria cea mai bogata din Romania, bugetul pe cap locuitor e mai sus decat la Madrid si aproape la fel ca la Londra. Dar acolo investitiile sunt cu mult mai mari, cel putin 30%. La noi insa investitiile au fost 5%.

Si primaria trebuie sa apeleze la fel la institutiile europene, exact asa cum v-am spus.

Echipa noastra e ambitioasa, vrem sa facem parte dintr-un grup parlamentar nou cu En Marche si cateva partide aflate acum in alte grupuri parlamentare. Vom fi membri fondatori, o delegatie numeroasa, una dintre cele mai numeroase din acest grup, vrem sa fim o voce puternica pentru tarile din Est ale caror preocupari nu sunt auzite. Si vom putea avea un impact major, cu o contributie importanta.

Va fi un grup de centru, moderat.

Dvs erati mai degraba conservatoare decat de centru.

La ora actuala, trebuie sa avem pentru Romania un program in care institutiile europene trebuie sa aiba un rol major. Trebuie sa inversam complet tendinta pentru reconstructie, trebuie sa ne regandim economia. Si nu putem sa ne bazam doar pe mediul privat, va avea si statul un rol de jucat.

Eu cred ca nicio tara europeana nu ar putea supravietui in afara UE in aceasta competitie mondiala dura. Sunt o euroentuziasta.

Ce inseamna pentru dvs patriotism?

Sa asculti, sa intelegi nevoile romanilor si sa vezi cum putem construi impreuna o tara. Patriotismul nu trebuie sa fie abstract, ci materializat in vointa oamenilor.

Si care credeti ca e vointa romanilor?

In primul rand, cred ca vor sa se simta respectati. Vor infrastructura in sanatate, in educatie, in transporturi. Patriotism pentru mine inseamna iubire pentru romani carora doresc sa le ofer incredere in viitor.

Dupa europarlamentare credeti ca USR-PLUS ar trebui sa intre intr-o mare coalitie pentru a scoate PSD de la guvernare?

Noi vrem sa scoatem definitiv PSD de pe scena politica si dorim sa apara un autentic partid de stanga. PSD nu e partid de stanga, e partid de infractori.

Tot ce putem sa facem pe termen scurt, mediu si lung ca sa scapam Romania de aceasta retea de infractori e benefic, dar trebuie facut cu cap. Vom asuma politica sociala a PSD, dar asta inseamna ca va trebui sa ne concentram pe crearea unei economii sanatoase.

V-ati declarat euroentuziasta, dar viitorul UE nu e neaparat senin. Nu va temeti ca in viitorul PE suveranistii vor avea o pondere periculoasa?

Cei care voteaza suveranistii nu o fac pentru nu mai doresc Europa, ci pentru ca doresc o Europa schimbata. Care ii asculta si ii intelege. Sunt dezamagiti ca preocuparile si dorintele lor nu sunt ascultate. Deci trebuie sa-i ascultam si sa le explicam mai bine directiile in care putem avansa.

In toti anii acestia am vorbit cu oameni simpli de pe santiere din mai toate tarile Europei. Toti isi doresc Europa, dar una care sa nu-i ignore.

Trebuie sa dialogam mai mult si tendinta se poate inversa. Partidele euroentuziaste trebuie sa se uneasca pentru a reforma Europa.

Circula un clip cu un actor care il joaca pe Iisus si indeamna la vot pe 26 mai inclusiv in termeni de placuta suedeza la adresa PSD care il atribuie USR-PLUS. Il asumati?

Acest clip nu a fost produs sau comandat de USR. Spre deosebire de altii, noi nu vom implica niciodata Biserica si credinta in campania electorala. Condamnam aceste practici ale partidelor vechi care se folosesc de culorile USR sau sigla Aliantei 2020 USR PLUS pentru a manipula oamenii.

Sunteti credincioasa?

Da. As putea dezvolta mai mult, dar nu in contextul acestui clip. Am putea la un alt moment deschide discutia despre valorile mele, valorile romanilor. Vreau neaparat ca romanii sa se simta respectati. Numai asa vom recrea increderea, reinnoi o relatie constructiva intre cetateni si alesi lor si vom putea impreuna sa recladim o societate care crede in viitorul ei.

Nu m-am implicat in politica pentru a schimba valorile romanilor, ci pentru a schimba valorile politicienilor. Vreau ca romanii, de data asta, sa se simta respectati, iubiti, mangaiati, ca intr-o familie care se iubeste. Astfel vom putea sa avem incredere unii in ceilalti si vom putea merge mai departe. Mai departe pentru binele familiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Clotidle Armand candidat USR Plus
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

C Armand un politician care vorbeste si gandeste clar si responsabil

raportat la interesul tuturor, mai putin al politicienilor consacrati.
Ca sa-i gasesti nod in papura trebuie sa fii rau, rauvoitor sau pesedist la origine, simplu.

 

Sper ca romanii sa fie constienti de valoarea dnei. Clotilde Armand.

Eu as vota pentru USR+PLUS fara nici o retinere.
Si as sustine referendumul initiat de presedintele Klaus Iohannis.

 
 

 

psd online in actiune

mai usor cu dezinformarea: Clotilde nu are nici o firma si nu a castigat nici o licitatie. ea e angajata la o firma care face proiecte, ia salariu si atat.

cat despre furaciunea Bechtel, acolo psd si Adrian Nastase stiu exact, dar absolut exact despre ce e vorba.

Indiferent de ce vrea tanti Clotilde...

... cred va fi data data afara din USR, a doua oara... :)

Frantuzoaica Clotide pare mai romancă

Decat ticalosii de Adrian Nastase,Liviu Dragnea si C.A.C.P.Tariceanu

De ce Dragnea nu a ținut mitinguri in Alexandria?

Pt ca tot județul respectiv aflat intr-o sărăcie extrema e intesat cu conacele și moșiile lui Dragnea. Iar romanii sunt deștepți și sunt impotriva lui Dragnea, cu excepția catorva scoși de topor. Deci vorba prințișorului, Jos Dragnea, trăiască usr.

 

Bechtel e o afacere manipulata de la inceput,

Nastase, la sfarsit de psd. Sa numai incercați chestia aia cu , hotii striga hotii, căci romanii sunt mai deștepți decat acum 15 ani.

:) a ales Romania,pentru ca numai aici esti platit

mult mai bine,sa nu faci,decat sa faci ,sosele !!!!...platita cu sute de mii/luna,sa supravegheze ca nu cumva,sa se lucreze !....dreacu a mai pomenit asta ????

Așa ceva ...

"Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei."
Păi tanti, prima dată ai luat 50 milioane de coco, fără să faci nimic, dupe care vrei desființarea celui mai mare partid din Romania, Doamne cat tupeu! Dar dacă noi suntem mioritici cu multe cozi de topor, merge tată ....

Hai cu propaganda ...

Doamna Dogioiu a omis o intrebare esențială, respectiv cat a caștigat individa de pe urma Bechtel? Răspuns: 50 milioane de dolari! Cată ipocrizie ...

Clotile e ca paiatzele la Carnaval...

...Sunt scoase de la naftalina la alegeri si pe urma scoase din functie si plasate in depozit pana la urmatorul Carnaval... Sau urmatoarele alegeri...
In disperare, USR isi aduce aminte de Nicusor Dan si de Clotilde Armand? Si pe urma iar ii expulzeaza ca tin ocupate locurile de drept ale sekuristilor?

Bravo printz

Ai descoperit deodata vinovatul pentru toate jafurile facute dupa revolutie. Bravo mai, averile fabuloase facute de politicienii romani in ultimii 30 ani sunt facute din munca cinstita asa-i?

Propaganda comunista

a inceput treaba; e clar! Le e teama si au si de ce! Romanii au inteles ca asa cum in 1945 comunismul a fost instaurat de betivi, puturosi, lenesi asa este si acum, numai ca acestia s-au grupat intr-un partid politic, zic ei, nimit psd! Ce mai are de la SOCIALI acest partid ? Nimic, este pur si simplu COMUNIST cu un dictator la carma, incompetent, corupt si condamnat! Iesiti romani la vot si lovitii cu stampila, asta-i doare cel mai rau!!!
Ocroteste-o Doamne, pe romani !

Clotillde sa explice romanilor nu ce a dat, vrajeli multe, ci de ce

..A LUAT atatia ani bani de le cea mai mare teapa data Romaniei, furaciunea Bechtel? Romanii s-au ales cu paguba, ea cu profitul! Furaciune protejata de Kovesi pentru ca acolo era implicata ambasada americana, ca atare dosarul a fost clasat!

 

"Clotilde Bechtel Kovesi ambasada americana"

Ai uitat de flota, Soroș și abuzurile procurorilor asupra hoți onești...
Ferice de cei cu duhuri ca al tău.

N-am uitat! Furaciunile voastre sunt asa de

..numeroase si asa de mari incat ar fi nevoie de multe mii de pagini! Nici fanariotii n-au facut atata paguba Romaniei!

Dar vine vremea platii, lui Iliescu i-au facut dosar dupa 30 ani!

cucule...

vezi ca pe ziare.com exista cititori inteligenti

asa ca al tau psd online de toata jena nu are absolut nici un efect si nici minciunile pe care le versi aici

iar de Clotillde nu iti fa probleme, la anul in iunie va fi primar la Sectorul 1, unde va castiga cu un scor astronomic.

hai pa!

@wert:"vezi ca pe ziare.com exista

cititori inteligenti"

Da, observam intelighentzia lor pitita sclipeste sub beretele maronii motzate.

Pentru toate Resturile Pisdiste Aldiste Maneliste ""

Daca ar fi Toti Romanii ca si Clotilde Armand, am fi avut de mult "O tara ca AFARA"!
Nenorocirea este ca Manelistii Sudisti sunt "natia de infractori" ce nu parasesc tara , intr-un tarziu o admite si
Copilul care zice despre Romanica Manelista ca esti "platita cu sute de mii/luna,sa supravegheze ca nu cumva,sa se lucreze !.."
Numai sa halesti Gogosii din valiza Porkarului sau din Latrina 3 !
SI...avem multi care o fac ...🤣😁😂
"racheta cu cimpanzei "🙊🙉🙈🐷🐵

Tot asa spune si "marea campioana" Simona Halep pe terenul de tenis

"Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei". Romania este plina de patrioti dar niciodata nu are o conducere cinstita si impartiala.

ce tupeu are Clotilduta la furat prin contracte cu

...statul roman desigur, terenul de jaf al politrucilor penali...Las-o moale Clotilda si sterge-o repede de unde ai venit, la patria macrou-ului...ca mirosi a peste de la o posta...si nu de alta, dar poate ajungi in aceiasi celula la puscarie cu Dragnea sau Valcov...

Da poate ai amnezie si ai nevoie de ajutor

Vorbesti de contractul Bechtel ca de o mare teapa. Cine a semnat acel contract? Guvernul PSD prin marele Nastase, cumva? Miliarde de euro date pe 57 de km de autostrada? Cine a distrus contractul? Ministrul PSD, Sova, care nu l-a mai gasit la minister?

Cine e vandut Petrom pe bani de seminte si a stabilit redevente extrem de mici si fixe pe 10 ani de zile? ZECE ANI DE ZILE! Guvernul PSD si Nastase cumva?

Cine a concesionat in mare viteza si fara nicio transparenta zone castigate de Romania la Haga in marea Neagra catre Sterling? Guvernul PNL condus de Tariceanu si sustinut in parlament de PSD?

Cine a dat ordonante repetate de guvern pentru ca o firma din Austria sa continue sa ia zeci de milioane de euro pe licente Microsoft de care nici nu aveam nevoie? Guvernul Tariceanu, cumva? Tariceanu are dosar la DNA, directorii din Austria au dat declaratii complete, Tariceanu a primit 800.000 de dolari ca sa semneze acele OUG-uri. Parlamentul se opune insa, cica Tariceanu e curat!

Mai departe, cine a renuntat de buna voia la o datorie de 400 de milioane de euro a statului fata de compania Gazmunai prin ordonanta de guvern? Guvernul PSD, condus de Ponta, in care Dragnea era vice-premier?

Nene, PSD, Nastase, Ponta, Tariceanu, Dragnea au vandut tara asta si resursele ei pe nimic si acum se dau mari patrioti. De fapt, asta e calitatea lor umana, o pot vinde si pe ma-sa, daca iese profit din asta.

Asa ca ia matale undeva atacurile astea la frantuzoaica care a furat statul roman si fa ceva cu ele, nu pot sa iti spun ce anume, ca m-am enervat. Frantuzoaica asta e de 1000 de ori mai buna decat gasca asta de corupti analfabeti, de genul Dragnea, Dancila, Tariceanu, Ponta, Cuc sau ce mai aveti voi pe acolo, prin marea ciorba numita PSD/ALDE/PRoRomania.

Bravo v-sile

Foarte bine spus, acesta este adevarul. Marea farsa cu Bechtel este tot de sorginte PSD

brancusi, coanda, etc.

asta am dat noi frantei, nu rapandule care vor sa faca acriera politica pe banii multinationalelor in romania. nu am ajuns groiapa de gunoi a politicienilor de mana a saptea.

Vasilica, nu conteaza cine a semnat contractul ci

..cine si-a tras Mormanul! Clotilde, adica firma pentru care lucra ea, a fost una dintre ei!
Dar grosul furaciunii Bechtel a plecat peste hotare sub atenta protectie a lui Kovesi! De ce crezi ca au medaliat-o ambasadele?

Daca era implicat cineva de la PSD era arestat demult, Kovesi n-a protejat niciodata PSD!

Despre doamna Clotilde Armand se pot spune multe. Eu as spune

ca este o ROMANCA cu mentalitate OCCIDENTALA.
In nici un caz o frantuzoaica cu mentalitate orientala.
Va mai pot spune ca copiii "capsunarilor" de astazi vor avea aceeasi mentalitate ca doamna Armand, la varsta maturitatii. Iar asta nu o sa poata nimeni sa o impiedice.

 

Complicat. Traim vremuri foarte complicate...

...pentru ca nu mai avem rabdare.
Intentiile doamnei Clotilde Armand sunt generoase, rationale si de bun simt. Problema este cum si cu ce s-ar putea implini aceste deziderate demne de un plan... Marshall.
Daca ne referim la marea majoritate a oamenilor care traiesc in Romania si care au trecut prin austeritate si mizerie multe zeci de ani, "mangaierile" cele mai dorite sunt salarii si pensii mai mari. Din pacate pana acum, se pare ca PSD, in pragmatismul (si interesele) lui, este singurul partid care si-a dat seama de acest lucru si a conceput un program concret de majorari salariale si de pensii pana in 2022.
Pana si consilierul de la Banca Nationala spune un lucru real si pe intelesul oamenilor obisnuiti (nu doar teorii si concepte pe care foarte putini le inteleg). Am ajuns intr-o etapa a integrarii noastre europene in care nu mai putem astepta performante economice exceptionale pentru ca romanii sa aiba venituri mai bune si sa poata duce o viata civilizat-decenta in conditiile de preturi si de valori financiare care se invart la nivelul UE. Trebuie fortat putin, astfel ca si majorarile de venituri sa traga in sus economia (productia) si nu numai invers. Spus mai direct, ar insemna obligarea angajatorilor (privati) de a crea un echilibru intre profiturile realizate si recompensarea fortei de munca si nu a actiona doar in interesul cresterii averilor lor.
Timpul ne preseaza, nu putem sa asteptam zeci de ani de recuperari economice pentru a respira si noi ceva mai lejer.
Regret faptul ca doar PSD a gandit un program concret de majorari (avand si anumite interese, de acord, dar asta este alta problema), opusa practicilor de pe vremea guvernului Basescu-Boc, care au creat o mare dezamagire si ingrijorare in societate si au dus, practic, la desfiintarea PDL. Criza putea fi contracarata cu alte tipuri de masuri. Imi aduc aminte ca, tot pe acest forum, am propus vreo cinci masuri alternative pentru care am primit note bune de la cititori. Spuneam ca trebuie evitata micsorarea de salarii si pensii, avand in vedere faptul ca atat salariile bugetarilor, cat si valoarea punctului de pensie, erau oricum mici si foarte mici atunci. De unde sa le mai tai?
In urma lipsurilor care au tinut populatia intr-o insuficienta cronica multe zeci de ani (practic de la instaurarea comunismului care nu a facut altceva decat sa egalizeze distribuirea saraciei), oamenii au ramas cu aceasta dorinta aproape obsesiva de a obtine venituri mai bune si, atat timp cat desfasoara o activitate si sunt salariati (iar apoi pensionari), sa nu mai fie nevoiti sa traga *** de coada pana la urmatorul salariu sau urmatoarea pensie. Este o realitate obiectiva, nu avem cum sa o trecem cu vederea, mai ales acum, intr-un sistem economic de tip capitalist, bazat pe proprietatea privata, in care suntem inundati si ademeniti cu produse de peste tot si in care factorul principal de productie, servicii, angajare forta de munca, dezvoltare etc. este mediul privat.

 

Un comentariu inteligent intr-o mare de ignoranti

Aveti dreptate, din pacate atat USR cat si PNL nu au venit cu mesaje care sa rezolve problemele profunde ale acestei tari si anume saracia, lipsa de educatie si au lasat PSD o marja de manevra uriasa. Pe de alta parte, lucrurile se schimba si la ei, PNL a inceput sa inteleaga problema si sa-si schimbe abordarea. USR inca a ramas setat pe mesajul legat de justitie dar macar au inceput sa vorbeasca si despre alte lucruri ( gen infrastructura, educatie). Eu ca votant USR si pentru ca am avut ocazia sa cunosc oameni de la baza acestui partid, pot sa afirm ca USR are cele mai mari sanse de a evolua dar nu cu actualul mesaj si actuala garnitura de lideri. Toti cei cu care am discutat la nivel administrativ in Bucuresti sunt oameni de 45-60 de ani, unii pensionari care sunt de o exceptionala calitate morala. Am avut nevoie ca presedinte de asociatie sa rezolv probleme si doar consilierii USR m-au ajutat fara niciun fel de interes. M-au ajutat sa ajung la Comisia de Urbanism pentru a-mi expune opozitia la constructiile mizerabile si ilegale din zona unde locuiesc precum si in rezolvarea unor probleme legate de infrastructura zonei. Din pacate la nivel de leadership exista o lipsa de maturitate si datorita faptului ca sunt prea multi oameni fara o experienta reala de viata. Sper ca Clotilde sa candideze la sector pentru ca in sectorul 1 e o mizerie crunta , nu se repara strazi, nu se intretin spatiile verzi, toate zonele periferice arata mizerabil, nu exista o abordare sistemica in rezolvarea problemelor. Aici doar un om cu o cultura temeinica si o viziune occidentala poate schimba ceva. Si spun asta pentru ca toti cei cu care am discutat din USR, unde exista si acolo tabere si bisericute, mi-au spus ca Clotilde e departe omul care ar putea schimba ceva in sector. Deci sper sa se intoarca la anul si sa castige alegerile. Acest Tudorache nu a facut absolut nimic, peste tot e mizerie si nepasare. Iar cei care spun tampenii despre cati bani ar lua Clotilde, ar trebui sa stie ca EGIS e companie care se ocupa de consultanta in proiecte de infrastructura din toata Europa si culmea nici nu e privata, e de stat. Orice proiect de infrastructura are nevoie de un consultant care sa verifice in permanenta calitatea lucrarilor. Deci sa fiti siguri ca si acum pe toate lucrarile de infrastructura mare din Romania exista firme care sunt angajate sa faca asta pentru ca statul roman nu are nici capacitatea si nici specialisti pentru a face asa ceva.

De la simplu catre complicat irational: furi continuu(simplu) fara a

fi dovedit hot chiar daca esti recunoscut public(mai mult decat complicat).
Sau ceva mai complex: "Furaciunile voastre sunt asa de
..numeroase si asa de mari incat ar fi nevoie de multe mii de pagini! Nici fanariotii n-au facut atata paguba Romaniei!
Dar vine vremea platii, lui Iliescu i-au facut dosar dupa 30 ani!"
Bucatele de adevaruri probate cursiv imbinate cu rezolutii care ar putea fi adevarate in cu totul alte circumstante, asa alunecam paralel cu realitatea care este avand intentii onorabile, cazul postarii lui info, versus postarea unui pesedist infocat care incurca voit termenii, actorii si pagubele.
Asta mai poate insemna ceea ce am reiterat de nenumarate ori: lipsa cronica de analiza corecta, de analisti corecti versus intelectualii care confirma cel mai adesea aparentele; caci orice efort merita rasplatit, mai ales in democratie, nu-i asa ?
Inutil sa continui firesc previziunea: in tara in care toata "elita" se descurca, boboru rezultant cum mama lu michidutza reactioneaza ?

 

Felicitari Clotilde

...

 

Clotilde Armand mai Romanca ca resturile Maneliste Bengoase din SUD!

Clotilde Armand ai Votul meu si al prietenilor mei!
BRAVO Clotilde Armand .

 

de ce sa se faca autostrazi pe banii europenlor

cand se poate face cale ferata Moscova-Beijing pe banii romanilor? Logic sa o intrebe daca e credincioasa, scopul general trece mai intai prin experientele personale.

 
 

 

Tu din ce grota ai iesit

Mandru ca esti roman

 

Pentru ca vorbeste limba franceza cu accent romanesc

..

Inca mai cred unii in Mos Craciun ?!

Sau in articolele semanate de Dogoiu ?!
Ioana d'Arc o sa salveze Romania. Ce poveste minunata de printesa. O sa ma duc si eu la firma unde sunt angajat sa le spun ca decat sa fie conflict de interese in tara mai bine sa ma puna sef pe Europa. Dar sa am timp si de politica...
Mare atentie la discurs, e o line clara exprimata de politicienii straini " prienteni" : Romania nu e in stare sa se guverneze , e nevoie de un protectorat UE !
Fix asta spune si Clotide in privinta proiectelor de infrastuctura( ca de acolo isi ia ea banii)

 

Este frumoasa "frantuzoaica" cu parul lung, apreciez doamnele care

sint de neoprit dar si ea este un fel de Elena Udrea. Armand Clotilde-Marie-Brigitte este mai stilata decit Lenuta si lucreaza acoperita. Multi politicieni isi deschid conturi in strainatate si nu pot fi verificati.
"Clotilde Armand a fost implicată in multe contracte cu statul in Romania, in special cu CNANDR, compania căpusată de diferite firme cu conexiuni dubioase. Clotilde Armand a obtinut aceste contracte pentru o firmă franceză pe care o conducea in Romania si Bulgaria."
"Firma condusa de Armand a castigat bani frumosi din autostrada Bechtel, unul din cele mai mari tunuri post decembriste, a scris FLUX 24 "
"“Frantuzoaica de la Primărie" a prins cheag in Romania: are 4 case fabuloase! "

 

Va multumim, d-na Clotilde Armand, fiindca desi sunteti o

frantuzoaica, aveti o inima de roman. Pentru romani Franta este sora noastra cea mare, care de secole ne apara de invazia paganilor, si nu numai.Fiindca faceti parte din USR, va rugam sa-l sfatuiti pe aliatul Ciolos sa nu-l mai atace pe nedrept pe Claus Iohannis, Presedintele Romaniei, fiindca face jocul lui Dragnea si Tariceanu, care vor sa ne scoata din Uniunea Europeana. Shalom

 

Nu gasesc cuvinte, pentru a-mi exprima respectul pentru renuntarea

la beneficiile carierei, in favoarea unui efort personal de conceptie si promovare a reconstructiei economice si industriale a Romaniei!
Metodele si tehnicile vizate de d-na Clotilde sufera insa de anumite defecte, determinate atit de caracterul de "Capital independent de state al UE",de viziunea dezvoltarii prin "indatorarea externa", cit si de dezvoltarea prin realizarea de infratructura a tarii!
1.Capitalul european, autointitulat UE a realizat numai o uniune vamala, neavind posibilitatea, interesul si structuri de constructie economica a unei infrastructuri a Romaniei, ca mod de dezvoltare generala.Capitalul financiar-bancar si industrial autointitulat UE este format din averea depunatorilor la banci si a actionarilor din toate categoriile sociale, AVERE care nu poate fi utilizata la reconstructia Romaniei, decit numai si numai sub forma de CREDITE.Indatorarea externa este deja imensa, iar continuarea ei in orice scop conduce la nesustenabilitatea restituirii, condamnindu-ne cu buna stiinta la GRECIZAREA economica si apoi vinzarea pe bucati a tarii!Planul Marchall pentru Europa postbelica a insemnat credite de reconstructie, pe care tarile beneficiare au trebuit sa le restituie Americii!
2.Dezvoltarea economica prin creditare este posibila numai si numai in paralel cu aportul masiv al investitorilor industriali straini si numai daca Romania are un PROIECT DE TARA, care sa identifice investitiile dezvoltatoare economic si industriale, ele neputind fi la "gramada", in forma de infrastructura.Infrastructura nu produce marfuri pentru export sau profit, care sa constituie fonduri de restituire a creditelor!
Crearea de infrastructura la gramada, fara a exista obiectivele industriale-agricole pe care sa le deserveasca-de felul uzinelor auto de la Craiova - constituie unul din SUROGATELE economice postcomuniste!
3.Nici o banca din lume nu se va angaja in proiectarea, urmarirea si realizarea de infrastructura in Romania, nefiind in atributiile, experienta si COMPETENTELE acestora astfel de activitati!
Pentru ca infrastructura - absolut necesara dezvoltarii economice sa fie realizabila - Romania trebuie sa-si construiasca propriul proiect de tara, care odata cu materializarea in obiective concrete a strategiilor de dezvoltare energetica, a gazelor, industruiala, etc. sa fie construita si infrastructura industriala, energetica si de transport aferenta obiectivelor economice concrete, prevazute in proiect!
cu stima,
Caliman I. Eugen, consultant independent, dezvoltare economica-industruiala.

 

Respect comentariul dv. dar in Romania nu se mai poate face nimic...

..nu ai cu cine si nu ai cu ce. In ansamblu sistemul nu poate fi schimbat chiar cu cele mai profesionale propuneri si proiecte de viitor. Nu se pot aduce oamenii din perioada 1970-1990 pentru ca sint pensionari, SRI-ul nu poate fi inlocuit, nu poti sa deportezi 50% din populatie si sa aduci oameni care sa vorbeasca limba romana, nu tot ce se distruge se poate construi din nou, invatamintul din perioada regimului brutal era de cinci ori mai bun decit cel care este in prezent, distributia absolventilor din invatamintul superior se facea in toata tara(sate, orase , comune) pina in 1989, acum se importa mult mai mult decit se exporta, se supravietuieste din datorii iar masele sint intoxicate cu minciuni, etc.
Acum se poate aplica numai principiul individual american HELP YOURSELF (nu ma refer la tara)

Stimate, Alex-7,

In economie, intotdeauna si oriunde se poate face ceva...
Daca tarile "tigrilor asiatici" au reusit sa devina tari industriale intr-o generatie, plecind de starea de tari agrare inapoiate si cu populatii analfabete, Romania are infinit mai mari posibilitati si conditii
de iesire din fundatura postcomunista, in care o tine stinga politica de o GENERATIE!
Asumarea politica a unui "proiect national de reindustrializare" ar atrage masiv investitorii industriali straini, s-ar crea masiv noi locuri de munca industriala, plecarile ar inceta si in citiva ani si zonele inapoiate ar oferi conditii de angajare si salarii cum exista in Cluj!
Migrantii economici s-ar intoarce treptat si n-ar mai fi nevoie de nepalezi sau vietnamezi ca lucratori!
Din pacate, P.S.Democrat este intersat sa pastreze tara in subdezvoltare economica si industriala, altfel electoratul captiv, ca lumpen-salariatii cu salariul minim pe economie, bugetarii, somerii mascati din "zona rurala" si alti intretinuti sociali ar scapa de sub tutela primarilor si ar vota dreapta politica si dezvoltarea!
Fara un proiect de tara intradevar nimic nu se poate schimba, dar acest proiect de tara propus in mod repetat, a fost refuzat de P.S.Democrat si guvernele sale, carora l-am oferit oficial, cit si de P.N.Liberal, caruia i-am oferit proiectul de tara direct, adica presedintelui Orban personal, acum 2 ani!
P.S.Democrat refuza evaluarea si promovarea unui proiect de dezvoltare industriala, pentru a tine captiv electoratul sarac.
P.N.Liberal refuza evaluarea si promovarea acestuia, din considerente de grup politic, fiind contra oricarui proiect de tara, care "nu vine" de la liberali!Ori dupa cum se stie, liberalii n-au realizat si nu au propus un proiect de tara de 30 de ani!De ce? Fiindca nu au reusit sa-l faca prin propriul departament economic...


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor