Ziare.com

Culisele primei victorii a lui Clotilde Armand in conflictul cu Romprest. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1

de Alina Toma
Vineri, 26 Februarie 2021, ora 22:15

   

Culisele primei victorii a lui Clotilde Armand in conflictul cu Romprest. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1
Motivarea judecatorilor intr-unul dintre procesele in care Primaria Sectorului 1 si compania Romprest se judeca in celebrul "razboi al gunoaielor" dezvaluie care sunt limitele intre interesul cetatenilor si litigiile comerciale.


Poate o societate de salubrizare sa opreasca serviciile publice daca este in conflict cu administratia locala? Aceasta este una dintre intrebarile la care au trebuit sa raspunda judecatorii.

Este vorba despre un proces prin care Tribunalul Bucuresti a respins, in data de 21 ianuarie 2021, o ordonanta presedintiala introdusa de compania Romprest impotriva Consiliului Local al Sectorului 1, Primariei Sectorului 1 si a primarului Clotilde Armand (USR-PLUS), caz care are legatura cu colectarea gunoaielor de pe spatiul public. Practic, vorbim despre o prima victorie a edilului, respectiv a administratiei locale, in conflictul cu societatea de salubrizare amintita.

Decizia a fost contestata, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o solutie definitiva, conform portalului instantelor.


Criza gunoaielorIntreaga poveste a inceput imediat dupa alegerile locale, la finalul anului 2020. Clotilde Armand, noul primar, a afirmat ca este nemultumita de sumele mari de bani pe care Sectorul 1 le plateste companiei Romprest, in baza unui contract semnat in 2008.

Asa ca s-a ajuns la o criza, iar firma a refuzat sa mai ridice gunoiul stradal necontrolat, daca nu-i erau achitate mai multe datorii (aproximativ 100 de milioane de lei), acumulate din mandatul fostului primar PSD, Daniel Tudorache.

In aceasta situatie, primarul a contractat serviciile unei alte firme de salubritate sa stranga gunoiul pe care Romprest nu mai voia sa-l ridice, chiar daca compania avea exclusivitate.

Romprest: Sa nu mai faca declaratii defaimatoareIn data de 22 decembrie 2020, Romprest a introdus la Tribunalul Bucuresti ordonanta presedintiala, proces care se judeca cu rapiditate. Concret, compania cerea judecatorilor trei lucruri:

 • - Sa oblige Primaria si Consiliul Local, prin intermediul primarului Clotilde Armand, sa respecte contractul incheiat in 2008, de prestare a serviciilor de salubritate, partea in care Romprest avea exclusivitate pe raza Sectorului 1.
 • - Sa fie respectate termenele de plata ale serviciilor, conform dispozitiilor contractului de prestari servicii.
 • - Sa o oblige pe Clotilde Armand sa mai difuzeze pe canalele media - televiziune, presa scrisa sau online, retele de scializare etc. - afirmatii "defaimatoare privind imaginea, numele, activitatea, stadiul relatiei contractuale si/sau orice infomatii sau documente ce fac parte din fondul de comert al subscrisei (cu exceptia celor care se circumscriu definitiei de "infomatie publica")."


 • Procesele de pe rolul instantelor  Aceste masuri urmau sa fie luate pana la solutionarea a trei alte procese importante, aflate pe rolul instantelor.

 • - Un proces in care Romprest cere daune pentru repararea prejudiciului ocazionat ca urmare a actelor desfasurate de Primaria Sectorului 1, care ar fi impiedicat desfasurarea contractului de delegare.
 • - Un proces in care Primaria si Consiliul Local al Sectorului 1 cer Romprest plata sumei de 69,5 milioane de lei.
 • - Un proces in care Primaria si Consiliul Local al Sectorului 1 cer interpretarea clauzelor, semnate in 2012 si 2018, prin care a fost crescut pretul de ridicare al gunoiului stabilit prin contractul din 2008.


 • Interesul public, superior  Putea sa incheie Primaria Sectorului 1 un contract cu o alta firma de salubrizare, chiar daca avea exclusivitate cu Romprest?

  Judecatorii motiveaza ca ar putea si citeaza din lege ca "principiul libertatii contractuale este subordonat principiului interesului public".

  "Avand in vedere principiile in considerarea carora se organizeaza si functioneaza serviciul de salubrizare, reglementate prin art. 3 lit. a, c, d, e din Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006, respectiv protectia sanatatii populatiei, responsabilitatea fata de cetateni, conservarea si protectia mediului inconjurator, asigurarea calitatii si continuitatii serviciului, precum si regula instituita prin dispozitiile art. 8 alin. 3 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, conform careia principiul libertatii contractuale este subordonat principiului prioritatii interesului public:

  - instanta apreciaza ca nu se poate retine in favoarea reclamantei (Romprest - n.r.) aparenta dreptului de a i se asigura exclusivitatea prestarii serviciului de salubrizare pe aria administrativa a Sectorului 1, atunci cand exercitarea dreptului contractual de limitare a activitatii poate aduce atingere interesului comunitatii in favoarea careia este prestat serviciul de salubrizare, situatie incidenta in cauza," explica Tribunalul Bucuresti.

  CITESTE SI: Surse: DNA cere Consiliului Local Sector 1 o copie a contractului cu Romprest. Documentul a fost semnat in 2008 pentru 25 de ani

  Poate fi oprit un primar sa scrie pe Facebook despre un contract public?  Poate fi oprit un primar sa mai faca declaratii publice despre problemele privind relatia contractuala cu firma de salubrizare? In ce conditii? Romprest ceruse judecatorilor sa o oblige pe Clotilde Armand sa mai difuzeze pe canalele media - televiziune, presa scrisa sau online, retele de scializare - afirmatii "defaimatoare privind imaginea, numele, activitatea, stadiul relatiei contractuale si/sau orice infomatii sau documente ce fac parte din fondul de comert al subscrisei (cu exceptia celor care se circumscriu definitiei de "infomatie publica")."

  "Tribunalul apreciaza ca existenta depozitelor de deseuri necontrolate pe strazile Sectorului 1 impunea autoritatilor UAT Sector 1 Bucuresti sa prezinte explicatii locuitorilor acestui sector, deoarece:

  - pe de o parte acestea au obligatia legala de a organiza, gestiona, finanta si controla modul in care functioneaza serviciul public de salubrizare, cu respectarea principiilor protectiei sanatatii populatiei, responsabilitatii fata de cetateni, conservarii si protectiei mediului inconjurator (art. 1 si art. 3 din Legea nr. 101/2006);

  - pe de alta parte nu s-a facut dovada ca operatorul de salubritate, Compania Romprest Services SA, ar fi adus la cunostinta publicului intentia de a uza de dreptul contractual de limitare a serviciului public pe fondul refuzului autoritatilor din Sectorul 1 de a-i achita serviciile deja prestate (desi in raspunsul la intampinare sustine ca in contextul Contractului de delegare si a legislatiei in domeniu, campaniile de informare cad in sarcina operatorului de salubritate ce trebuie realizate in parteneriat cu autoritatea contractanta)," explica instanta.

  Conform judecatorilor, fara indoiala ca, din moment ce presteaza un serviciu de utilitate publica, sustinut financiar din fondurile comunitatii locale, activitatea operatorului de salubritate este de interes public. Astfel, arata magistratii, nu i se poate interzice autoritatii sa informeze cetatenii cu privire la modul in care se desfasoara aceste contracte publice.

  Magistratii mai arata ca informatiile ar trebui sa fie expuse obiectiv, iar eventualele divergente ale partilor contractante in legatura cu executarea contractului de salubritate sa fie rezolvate prin metode reglementate legal.

  Avocat: "Gunoaiele, folosite in scop de santaj"  Dupa cum am aratat, instanta a respins ca neintemeiata ordonanta presedintiala deschisa de Romprest. Avocatul Georgiana Trandafir, care a reprezentat in proces Primaria, Consiliul Local si pe primarul Clotilde Armand, a aratat ca, in acest caz, Romprest a fost cea care a decis, unilateral, sa limiteze prestarea serviciului public de salubrizare.

  "Deseurile din surse necontrolate sunt cele mai vizibile si creeaza cel mai mare disconfort, fiind folosite ca element de santaj impotriva subscrisilor parati pentru a ne determina sa achitam facturi vizibil mai mari raportat la serviciile prestate de catre operator," se arata in intampinarea depusa de avocata Georgiana Trandafir.

  In aceasta situatie, Primaria a fost constransa sa apeleze la un alt furnizor pentru strangerea deseurilor din surse necontrolate, mai arata sursa citata. Asa ca Primaria a fost nevoita sa ia un alt furnizor pentru strangerea gunoiului si sa angajeze cheltuieli suplimentare.

  Datele esentiale care au dus la "razboiul gunoaielor"  Contractul dintre Romprest si Primaria Sectorului 1 fost semnat, in 2008, pe o perioada de 25 de ani. Contractul a fost semnat in timpul mandatului de primar al lui Adrian Chiliman (2004 - 2015). In perioada 2016 - 2020, sectorul a fost condus de Daniel Tudorache. Acesta ocupase, anterior, intre anii 2008 si 2011, functia de viceprimar al Sectorului 1.

  Preturile serviciilor din contractul semnat in 2008 au fost ajustate de doua ori, prin acte aditionale, votate in Consiliul Local:

  2012: S-au modificat indicii in baza carora se indexeaza tarifele din indicii preturilor de consum pe economie in indicii preturilor de consum pe ramura;

  2019: Au fost modificate preturile fara nici o legatura cu indicii. Sunt situatii diferite, dar in esenta exista cresteri de pana la 300% pe unele operatiuni - in special cele cu frecventa/incidenta mare, iar pe alte tarife se inregistreaza mici scaderi. De exemplu, pretul pentru spalatul mecanizat al strazilor a crescut de la 9,98 lei, la 24,02 lei.

  CITESTE SI:

  Cine se afla in spatele Romprest, firma care tine centrul Bucurestiului sub munti de gunoaie. Batjocura ignorata din 2016: plati nelegale de zeci de milioane de lei

  Clotilde Armand invinge Romprest intr-un prim proces. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1

  Clotilde Armand dezvaluie ca Primaria Sectorului 1 plateste 200 de milioane de lei anual catre Romprest si ca s-a incercat santajarea sa: "Am fost urmarita si fotografiata"

  Cum planuieste Clotilde Armand sa reduca drastic pretul salubrizarii in Sectorul 1: "Estimez ca va fi de doua ori mai ieftin"

  "Razboiul gunoaielor" din Sectorul 1 intra in faza critica, Romprest ameninta ca nu mai scoate masinile din garaj. Clotilde Armand: "Nu voi mai tolera santajul si amenintarile Mafiei"

  Clotilde Armand, despre scandalul deseurilor din Sectorul 1: "S-a dezlantuit o campanie mediatica impotriva mea dirijata de Mafia gunoaielor"
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 38232 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  35 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Bravo Clotilde nu te lasa invinsa de mafioti

  Ar trebui sa schimbe daca poate compania asta ca sunt escroci

   

   

  Care vasazica

  Tribunaul a respins o ordonanta prezidentiala, solutie nedefintiva. Adica apa de ploaie din care o copista zoaie.com recunoscuta ca agramata si inculta face un adevarat ocean. Adica manipulare si dezinformare tipica zoaielor, site-ul de slugi ticaloase ale liberalo-securimii. Sunteti nu penibili, ci gretosi.

   

   

  Ioana d Arc de Bucuresti, eroina care a rupt coltii mafiei penale

  i-a rupt pe genunchi pe manelistii care dublau preturile la adunat gunoiul din 2 in doi ani si nimeni nu avea ce sa le faca .Auzi, faci contract cu firma pe actiuni pai normal ca aia jupoaie tot pana o dai in judecata ,actionarii pilele PSD asteptau dividentele anuale de pe spinarea bucurestenilor . Teapa! i-a rupt Clotilde .

   

   

  ziare.com-portavocea lui Ciordilde, ...

  Romprest este o societate cu capital 100% romanesc. Aceasta va fi inlocuită de către o societate din Franța, spre exemplu🤣, dar care va folosi ca forță de muncă tot iobagul mucureștean. Cine pune pariu?
  P.S. Hai cu jurnalismul de propagandă neamule ....

   

   

  Ala-i postac

  rosu cu diploma! O rusine umana demna de tot dispretul! Isi face veacul pe aici postand pentru grupul infractional.

   

   

  Bravo pura, purilor, alba, albilor sa faci la fel si cu auto-

  strada americana de la care ai luat milioane. Lupta si cu sporurile ca iei teapa, tocmai au zis ca salariile nu scad in 2021. O victoeie care duce la infringere. Ride USRI-stii si ii incalica pe PeNeLe-istiii, manelisti.

   

   

  Sunt excrocii lacomi din Grupul de la Monaco

  .

   

   

  Mie mi se pare ca

  Apa de ploaie e in capul tau.

   

   

  Какая культура !

  .

   

   

  operatiunea prostirea occidentului si judecatorilo

  au chemat neamtul la sibiu si apoi la palat si frantuzoaica la 1 unde s-au facut investitii sa constate..da, si la tribunal s-a amenajat. valoarea terenurilor din nord a crescut odata cu banii europeni. dar acolo cine a avut terenuri? daca are cineva vila in zonele unde se investesc bani europeni au grija specialii sa il lase fara..

   

   

  @tu-ca 27.02.2021, 01:38

  "O victoeie"

   

   

  este evident faptul ca alinutza lu' ali mosh este rau dusa cu pluta!

  ================
  "Culisele primei victorii a lui Clotilde Armand in conflictul cu Romprest. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1
  de Alina TomaVineri, 26 Februarie 2021, ora 22:15"
  .....
  In data de 22 decembrie 2020, Romprest a introdus la Tribunalul Bucuresti ordonanta presedintiala, proces care se judeca cu rapiditate. Concret, compania cerea judecatorilor trei lucruri:

  .....
  - Sa o oblige pe Clotilde Armand SA MAI DIFUZEZE !!! (s.n.) pe canalele media - televiziune, presa scrisa sau online, retele de scializare etc. - afirmatii "defaimatoare privind imaginea, numele, activitatea, stadiul relatiei contractuale si/sau orice infomatii sau documente ce fac parte din fondul de comert al subscrisei (cu exceptia celor care se circumscriu definitiei de "infomatie publica")."
  =========================
  cum a lu' Necuratu' mai este lasata SI PLATITA una de teapa alinutzei lu' ali mosh sa susemneze si pubice asemenea ziaurtesti gunoaie pe site-ul kkom punkkt zoaie ????
  lucrul acesta este si mai serios datorita faptului ca aproape NU exista ceva sussemnat de alinutza lu' ali mosh toma care sa nu contina o gogomanie, sau o informatie falsa, sau o dovada de necunoastere crasa a Limbii Romane de catre sussemnata alinutza lu' ali mosh.

   

   

  @Gicaunu Rank user: x5 27.02.2021, 00:22

  O rusine e tata-tu ca te-a facut cu ma-ta la betie si ai ajuns un nesimtit

   

   

  Inca unul care nu si-a uitat limba materna!!!!

  .

   

   

  .....da clar.....aici nici n-ar trebui discutat!..

  ....sa-i schimbe cum aplecat chilimanu mare liberal!....ca nu mor astia repede ca patricianu!.....mama-lor!.....
  .....concurenta rezolva aproape tot in economie!....cine vrea sa parvina, s-o faca legal si prin lupta dreapta!.......amintiti-va de romtelecom!....cum era inainte si cum e acuma!....ai superoferte de la toti rompreshtii de telefonie!.....shalom!....

   

   

  Prima   1   2   Ultima
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor