Protest pentru renumararea voturilor in Sectorul 1. Clotilde Armand: Suntem aici pentru democratie (Video)

Sambata, 11 Iunie 2016, ora 17:48
6075 citiri
Protest pentru renumararea voturilor in Sectorul 1. Clotilde Armand: Suntem aici pentru democratie (Video)
Foto: Digi 24

Aproximativ 500 de oameni au protestat, sambata, timp de aproape doua ore, pentru renumararea voturilor in cele 17 sectii din Sectorul 1 unde Uniunea Salvati Bucurestiul a cerut acest lucru, acuzand suspiciuni de frauda.

Oamenii au inceput sa se stranga incepand cu ora 15 in Piata Universitatii, la protestul care a fost anuntat pe Facebook si la care s-au inscris peste 4.000 de cetateni.

Protestul a fost unul fara scandari, fara prea multe pancarte cu mesaje, caldura determinandu-i pe oameni sa se refugieze in locurile cu umbra si sa stea la dicutii.

Intrebati de ce au venit la protest, cei mai multi dintre oameni, majoritatea tineri, au spus ca s-au saturat de 26 de ani sa fie mintiti de aceiasi politicieni.

"De 26 de ani ne conduc aceleasi fete politice, aceiasi mincinosi de diverse culori politice si atunci cand apare o speranta si o fata noua, ei o anihileaza. D-aia am iesit sa protestez, m-am saturat", a declarat pentru News.ro Sorin, student la Arhitectura.

"Alegerile de duminica trecuta nu au fost cu adevarat libere si corecte asa cum prevede Constitutia. Au fost semilibere si corecte si nu ma refer doar la ce s-a intamplat la Sectorul 1, unde nici acum nu s-a clarificat problema cu cele cateva mii de voturi anulate, nu le iese la numaratoare, tot le rotesc, tot le intorc. Ar trebui clar o renumarare, indiferent cu cine ai votat avand in vedere ca e un sector cu probleme in care primarul vechi a fost arestat. E clar ca ar trebui transparenta", crede Cristian.

Sursa: Digi 24

Linistea protestului, "tulburata" de Clotilde Armand

Linistea protestului a fost tulburata cand in jurul orei 16:00, in Piata Uiversitatii, si-a facut aparitia Clotilde Armand. Ea fost aplaudata de cei prezenti pe care i-a salutat si cu care a schimbat cateva cuvinte.

"Sunt trista ca am pierdut, dar sunt bucuroasa ca sunteti aici. Noi, cu totii, suntem aici pentru democratie, pentru transparenta. Este o lupta pe care o avem in comun si va multumesc ca sunteti aici, pentru ca avem aceleasi idealuri, aceeasi cauza", a declarat Clotilde Armand din mijlocul protestatarilor.

Ea a mai spus ca USB a ridicat exceptia de neconstitutionalitate la CCR acuzand nereprezentativitatea candidatului PSD in fruntea Primariei Sectorului 1.

"Evident ca nu se va aplica retroactiv, dar era o fereastra de oportunitate. Noi am sesizat CCR pentru a cere ca pe viitor in Romania sa nu mai fie alegeri intr-un singur tur", a spus ea.

Clotilde Armand a tinut sa spuna ca nu cei care protesteaza sunt alaturi de ea, ci ea este alaturi de ei. Canditatul USB la Sectorul 1 a stat printe oameni aproximativ 30 de minute, timp in care a stat de vorba cu o parte din ei.

Gabriel Liiceanu: Fraudarea votului, cel mai grav atentat la adresa democratiei

La protest a venit si Gabriel Liiceanu, care a spus ca fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democratiei.

"Inteleg ca exista suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegerilor in Sectorul 1, ori, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democratiei pentru ca ii surpa fundamentele, iar noi cei care votam devenim niste caraghiosi distribuiti intr-o mascarada politica.

Ideea ca se aleg ei intre ei folosindu-ne pe noi in scenariul acesta mi se pare intolerabil. Pur si simplu as vrea sa protestez la ideea ca desi exista oameni politici condamnati pentru fraudarea votului in 2012, s-ar parea ca acest demers inimaginabil pentru democratia autentica mai exista azi la noi. Daca n-ar fi nicio problema nu vad de ce nu s-ar numara voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile", a spus Liiceanu.

El a adaugat ca este primul protest la care participa dupa cel din Piata Universitatii din 1990. De asemnea, scriitorul i-a blamat pe cei care nu s-au dus sa-si exercite dreptul la vot la scrutinul din 5 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#protest renumarare voturi Sector1, #USB renumarare voturi Bucuresti , #USB