Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazul escrocilor de la Cluj. Cum erau jefuiți proprietarii care le închiriau apartamentele

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 20:45
15483 citiri
Cazul escrocilor de la Cluj. Cum erau jefuiți proprietarii care le închiriau apartamentele
Mai mulți proprietari din Cluj au rămas fără televizoare după ce au închiriat apartamentele FOTO Pixabay

Un caz judecat în faza de apel la Curtea de Apel și trimis pentru rejudecare la Judecătoria Cluj-Napoca arată cât de ușor pot pica proprietarii de apartamente în plasa chiriașilor puși pe escrocherii.

În acest caz, care nu este nici acum finalizat, totul a început în februarie 2015, când proprietarul unui apartament a depus plângere la Poliție împotriva a doi tineri, cărora le-a închiriat apartamentul. Potrivit proprietarului, după publicarea anunțului de închiriere a apartamentului pe care îl deține a fost sunat de o tânără care i-a spus că ar fi interesată de închirierea imobilului pentru ea și prietenul ei.

În aceeași zi, proprietarul s-a întâlnit cu cei doi tineri, care i-au spus că urmează să fie dați afară din fosta chirie, întrucât proprietarul dorește să vândă apartamentului, și că au nevoie urgentă de o nouă chirie. Proprietarul și chiriașii s-au înțeles pentru o chirie lunară de 800 de lei, și o garanție de 190 de euro, care urma să fie achitată ulterior, pe o durată de 2 ani.

Tânărul i-a mai spus proprietarului că nu are bani să achite chiria pentru că are un credit la CEC și că doar într-o săptămână va avea banii necesari. Astfel, în contract s-a stipulat că plata chiriei se va face în 16.02.2015.

La data la care trebuia plătită chiria, cei doi tineri nu s-au prezentat la locul întâlnirii și nici nu au răspuns la telefon. Mai târziu, proprietarul a fost sunat de chiriaș, care i-a comunicat că urmează să îi plătească chiria în data de 17.02.2015, dar nici de data aceasta nu s-au prezentat.

Fără chiria încasată și cu televizorul furat

După mai multe încercări eșuate de recuperare a banilor, proprietarul s-a dus la apartament. Acolo a constatat că locuința este nelocuită, iar din dormitor lipsește televizorul.

„Având în vedere că persoana vătămată nu a mai încasat banii de chirie, i-a comunicat inculpatului la data de 23.02.2015, să restituie cheile de la imobil și să predea apartamentul, însă acesta din urmă nu s-a conformat.

Din acest motiv, la aceeași dată, persoana vătămată a pătruns în interiorul imobilului folosind un al doilea rând de chei și a observat că ușa de la dormitor era încuiată. În urma pătrunderii în dormitor, persoana vătămată a constatat lipsa televizorului marca LG, de culoare neagră, cu diagonala de aproximativ 50-51 cm”, susțin procurorii.

Plângeri pentru fapte similare au fost depuse la Poliție și de alți proprietari, iar ancheta a scos la iveală că tinerii închiriau apartamente, iar după ce îi convingeau pe proprietari să amâne plata garanției, furau diverse bunuri.

Scăpați în primă instanță pentru prescrierea faptelor

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca i-a trimis în judecată pe cei doi tineri pentru mai multe fapte de înșelăciune și furt în formă continuată. La debutul procesului, inculpații au arătat că s-au împăcat cu cu patru dintre părțile vătămate și recunosc alte două fapte de care sunt acuzați, fiind de acord să plătească prejudiciul.

În primă instanță, procesul s-a judecat la Judecătoria Cluj-Napoca. Judecătorii de aici au schimbat încadrarea juridică din înșelăciune și furt în abuz de încredere și au dispus încetarea procesului pentru prescrierea faptelor.

Sentința a fost atacată cu apel, iar în 17 decembrie 2021 Curtea de Apel Cluj a admis apelul procurorilor și a dispus rejudecarea dosarului.

„După comunicarea către inculpaţi a informaţiilor detaliate cu privire la acuzaţiile aduse, se va proceda la audierea atât a acestora cu consemnarea poziţiei procesuale cât şi a persoanelor vătămate cu privire la modalitatea în care au fost săvârşite infracţiunile pentru care se cere tragerea infractorilor la răspundere penală.

De abia după efectuarea cercetării judecătoreşti, se va stabili corecta încadrare în drept a infracţiunii sau infracţiunilor comise de inculpaţi, dacă este dovedită sau nu vinovăţia acestora şi corelativ dacă poate fi sau nu antrenată răspunderea civilă a lor.

Aşa fiind, cercetarea judecătorească va demara cu audierea persoanelor vătămate, a inculpaţilor şi administrarea oricăror probe necesare pentru corecta soluţionare a cauzei”, a dispus Curtea de Apel Cluj prin sentința de rejudecare, care este definitivă.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cluj, #inselaciune, #apartamente, #escroci , #justitie
Comentarii
Poza FireWallStreet
FireWallStreet
rank 5
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
"apartemetele" nu trebuiesc inchiriate !