Locatarii unui bloc riscă amenzi dacă nu participă la curățenia din jurul clădirii: ”Ce e legal prin asta? Clasic românească”

Vineri, 31 Martie 2023, ora 09:36
5660 citiri
Locatarii unui bloc riscă amenzi dacă nu participă la curățenia din jurul clădirii: ”Ce e legal prin asta? Clasic românească”
Persoane care plantează flori FOTO Unsplash

Un anunț controversat care a fost afișat la intrarea unui bloc din Cluj a devenit viral și a împărțit internetul în două. Locatarii sunt amenințați cu amenzi dacă nu participă la curățenia din jurul blocului, asociația de proprietari susținând că sunt obligați prin lege să o facă.

Anunțul prevede că toți locuitorii blocului, proprietari sau chiriași, trebuie să participe la curățenia din jurul blocului (curățare spațiu verde, reparații la exteriorul blocului și la gard). În caz contrar, vor fi amendați cu 40 de lei.

Unii au considerat că este datoria asociației să se ocupe de curățenie, implicit să angajeze pe cineva să o facă, pe când alte persoane au susținut inițiativa, spunând că toți oamenii care locuiesc în bloc ar trebui să se îngrijească de spațiul din jurul clădirii.

(FOTO Știri de Cluj)

„Ce e legal prin asta? Clasic românească. Bisniss”

„Curățenia este datoria asociației, nu a fiecărui proprietar în parte. Vecinul de la ultimul etaj nu are treaba cu gradina, el doar plătește întreținere cu părțile comune. Tot așa, cel de la parter nu are treabă directă cu acoperișul, ci doar cotizează la plata reparațiilor (adică îngrijește indirect)”;

„În zone mai "civilizate" sau cartiere noi avem firme de curățenie ce fac asta. Dar no dacă ai "privilegiul" sa locuiești în bloc vechi cu o grămadă de nostalgici după munca patriotică din comunism asta pățești”, au comentat mai multe persoane pe o rețea socială, conform Știri de Cluj.

„Mie mi se pare o inițiativă bună. Nu-ți taie nimeni capul, iar pt 40 de lei nici nu merită să te gândești dacă e legal sau nu (era nasol doar dacă îți cerea 249999 ron /s). E ușor să dai vina pe autorități că e jeg în jurul blocului și că nu repară nimeni nimic, dar asta e și responsabilitatea fiecărui locatar”;

„Eu sincer susțin inițiativa. Dacă ești chiriaș poți pune proprietarul să plătească cei 40 lei, dacă nu vrei sa participi. Cu toții vrem sa traim undeva frumos, curat”, au scris alte două persoane.

Conform Ordonanței Guvernului nr.21/2002, privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care se referă la obligațiile pe care le au instituțiile, persoanele fizice și juridice în gospodărirea localităților, orice autorități, instituții publice, dar și persoane fizice și juridice, au obligația să efectueze lucrări de întreținere și curățenie a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejurimilor, precum și a oricăror alte spații utilizate de acestea, mai arată sursa citată.

Concret, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari are obligația să organizeze lucrări de întreținere a spațiilor verzi care înconjoară blocurile, fie că aceștia contractează, din fondul asociației locatarilor, un lucrător pentru executarea acestor acțiuni de întreținere și curățenie, fie că decid să organizeze participarea locatarilor în același scop.

#Cluj, #curatenie bloc, #Amenzi , #stiri sociale