Pe vremea când mergeam și noi la Mondiale: 33 de ani de la un meci legendar, cu Balint, Sabău și Lupu în rolurile principale VIDEO

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 11:56
2970 citiri
Pe vremea când mergeam și noi la Mondiale: 33 de ani de la un meci legendar, cu Balint, Sabău și Lupu în rolurile principale VIDEO
România bătea Danemarca la București cu 3-1 și obținea calificarea la CM 1990

În urmă cu 33 de ani, pe 15 noiembrie 1989, România învingea Danemarca, scor 3-1, și se califica la Campionatul Mondial din Italia 1990.

În urmă cu 33 de ani, România obținea calificarea la CM 1990 după ultimul meci din grupele preliminare, cel cu Danemarca.

Partida a avut loc pe stadionul Ghencea și s-a jucat la orele amiezii, de la 14.00, întrucât arena Stelei nu avea instalație de nocturnă. Tricolorii preferau însă să joace aici.

Soarta partidei a fost decisă de două momente. Gabi Balint, care nu mai dăduse gol la națională de patru ani și nu jucase deloc în preliminarii, a fost aruncat în luptă din primul minut. Motivul? Cămătaru, titularul obișnuit, se accidentase.

Dănuț Lupu, aflat la a doua selecție la națională, a fost și el folosit titular, după ce Marius Lăcătuș i-a cerut special acest lucru antrenorului Emeric Ienei.

Înaintea partidei, Danemarca avea un punct în fața României, ne bătuse cu 3-0 la Copenhaga (meci în urma căruia Nicolae Ceaușescu a cerut desființarea Stelei și a lui Dinamo) și avea nevoie de un egal pentru a merge la Mondiale.

România a început prost meciul și a fost condusă cu 1-0 după golul lui Povlsen. Dubla lui Balint și reușita lui Sabău au adus victoria României, scor 3-1.

”Am jucat de la ora două, după-amiaza, pentru că pe vremea aceea nu aveam nocturnă pe Ghencea. Doar pe fostul 23 August era instalație de iluminare, dar noi ne obișnuiserăm să jucăm partidele cu miză în Ghencea. Erau tribunele mai aproape de gazon, se crea o atmosferă senzațională.

A fost o vreme foarte frumoasă, deși era vorba de 15 noiembrie, era soare. La faza primului gol, Lăcătuș a sărit foarte bine, mingea a ajuns la mine și am marcat.

A fost meciul care mi-a schimbat destinul, deși totuși cred că destinul fiecărui om este unic și nu poate fi influențat. Numai că eu la echipa națională nu mai jucasem de vreo doi ani. Nu am mai fost selecționat pentru că am avut și o perioadă când eram rezervă pe la Steaua, nu mai marcasem de patru ani și ceva pe la națională iar ultimul meu gol data dintr-un amical cu China”, a povestit Gabi Balint, prezent în studioul emisiunii ”Digi Sport Matinal”.

”Însă, contra Danemarcei am fost titular pentru că eram titular și la Steaua în 1989. Adevărat, am avut o periodă în care eram introdus pe final și marcam, dar după aceea eram tot rezervă.

Și am avut eu norocul, spre nefericirea lui Cămătaru, care s-a accidentat, că am fost selecționat. Nici nu erau multe soluții. Răducioiu era prea tânăr, nu prea era în formă și căutaum nu știau pe cine să ia atacant. Așa s-au gândit la mine. Era ultimul meci din grupă, nu jucasem niciun meci din preliminarii și uite ce înseamnă soarta.

Este visul pe care-l ai de mic când îți dorești să ajungi la echipa națională și să fii decisiv într-un meci important, decisiv. Să marchezi tu golul care califică naționala și mai apoi să și joci la acel Mondial”, a mai spus Balint.

Chiar dacă nu a marcat, un rol determinant în acel meci l-a avut și mijlocașul dinamovist Dănuț Lupu.

„Țin să-i mulțumesc încă o dată lui Marius Lăcătuș, pentru că dacă am jucat în acel meci titular, în mare parte i se datorează lui, el a ținut neapărat să joc, nea Imi (n.a. – Emeric Ienei, selecționerul de atunci al echipei naționale) era stelist și steliștii aveau întâietate.

Am început mai greu, am luat gol repede… Danemarca avea o echipă bunicică (râde)… Frații Laudrup, Lars Olsen, Nielsen… erau vreo doi (râde)… Lerby, Schmeichel, Povlsen, care a dat golul.

Ne-a ajutat experiența să nu picăm psihic și ușor, ușor am preluat conducerea jocului, am egalat și au făcut ei pasul înapoi, au căzut ei, nu se așteptau să revenim așa repede.

Apoi, așa, din avânt, ne-a ieșit aproape totul… Ne cunoșteam foarte bine, luați echipa de atunci, eram numai de la Dinamo și Steaua, doar Gică Popescu venea de la Craiova”, și-a amintit Dănuț Lupu pentru Fanatik.

15 noiembrie 1989, preliminarii pentru Coppa del Mondo ’90

România - Danemarca 3-1

Au marcat: Gabi Balint 25 și 60, Sabău 37 / Flemming Povlsen 6

Eliminat: Gică Hagi 61

România: Lung - D. Petrescu, I. Andone, Iovan, Rotariu - Sabău, Ghe. Popescu, Lupu, Hagi - Lăcătuş (Mateuţ 76), Balint (Ungureanu 86)

Selecționer: Emeric Ienei

Danemarca: Schmeichel - Sivebaek (Elstrup 73), L. Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen - M. Laudrup, Bartram, Jensen, Lerby - Povlsen, B. Laudrup

Selecționer: Sepp Piontek.

Stadion: Steaua

Spectatori: 30.000

Arbitru: Tulio Lanese (Italia)

Clasament final, Grupa 1

1. ROMÂNIA 6 4 1 1 10-5 9p

2. Danemarca 6 3 2 1 15-6 8p

3. Grecia 6 1 2 3 3-15 4p

4. Bulgaria 6 1 1 4 6-8 3p.

Gică Hagi a intrat în direct și s-a luat de Edi Iordănescu pentru ce i-a făcut fiului său
Gică Hagi a intrat în direct și s-a luat de Edi Iordănescu pentru ce i-a făcut fiului său
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri ale echipei naționale, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord nici contra Columbiei. Acest lucru l-a deranjat pe Gică Hagi care a intrat în direct...
Gică Hagi, pus la zid din cauza fiului Ianis: "Să-l lase să vorbească cu picioarele"
Gică Hagi, pus la zid din cauza fiului Ianis: "Să-l lase să vorbească cu picioarele"
Gică Hagi s-a erijat mereu într-un apărător al fiului său Ianis, chiar dacă acesta are probleme la echipele de club la care joacă în străinătate. Derek Ferguson, un fost internațional...
#cm 1990, #romania danemarca 3 1, #stadion ghecea, #balint, #lupu, #sabau, #Hagi, #ienei, #Lacatus , #stiri World Cup