File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Coreea de Sud si Japonia 2002

Marti, 10 Iunie 2014, ora 10:46
4568 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Coreea de Sud si Japonia 2002

Cupa Mondiala din 2002 se va desfasura pentru prima data pe continentul asiatic, dar marea noutate va fi organizarea competitiei in doua tari, Coreea de Sud si Japonia.

199 de tari s-au inscris in faza preliminara pentru a paticipa la turneu. Dintre acestea, Franta, campioana mondiala, si cele doua tari gazde s-au calificat automat.

Va fi ultima editie cand detinatoarea titlului va avea locul asigurat din oficiu.

Competitia a fost una plina de surprize. Caruselul cu rezultate uimitoare a debutat chiar in partida inaugurala. Franta, ultima campioana, a pierdut cu necunoscuta formatie a Senegalului.

Pentru Cocosul galic dezastrul a continuat. Dupa un scor alb cu Uruguay, a venit inca o infrangere cu Danemarca, iar Zidane si coechipieri sai paraseau tinuturile asiatice cu capul plecat.

O alta dezamagirea a fost Argentina, vazuta ca mare favorita. Echipa lui Marcelo Bielsa, dupa o victorie cu Nigeria, o infrangere cu Anglia si un egal cu Suedia pleca pe usa din dos a turneului.

In schimb, Senegalul si-a continuat evolutia remarcabila, ajungand in sferturi. Dupa alte doua egaluri cu Uruguay si Danemarca, selectionata botezata "Leii de Teranga" a invins in optimi Suedia cu 2-1, egaland cea mai buna performanta a unei tari africane, Camerun, calificata in aceasi faza in 1990.

Cele doua gazde, Coreea de Sud si Japonia, nu au facut doar act de prezenta. Ambele si-au castigat grupa, lasand pe dinafara nationale cu pretentii, ca Portugalia, respectiv Rusia. Japonezii s-au oprit apoi in optimi, scosi din cursa de Turcia, in timp ce cealalta coamfitrioana a avansat pana in semifinale.

Meciul din optimi in care Coreea de Sud a eliminat Italia a creat un scandal imens in Cizma. Macaronarii au acuzat ca rezulatul 2-1 a fost viciat de arbitrul intalnirii, ecuadorianul Byron Moreno, care a acordat un penalti indoielnic gazdelor, l-a eliminat pe Totti in prelungiri si a anulat un gol de aur perfect valabil al Squadrei Azzurra.

Jucatorul coreean Ahn, care a aruncat in infern Italia, a platit scump reusita sa. Presedintele clubului Perugia, Luciano Gaucci, unde evolua, s-a napustit asupra lui: "A fost un fenomen doar cand a jucat contra Italiei. Eu nu sunt nationalist, dar consider aceasta conduita nu numai un afront la orgoliul italian dar si o ofensa adusa tarii care in urma cu doi ani i-a deschis poarta. Nici nu ma gandesc sa mai platesc salariu unuia care a ruinat fotbalul italian".

Mai tarziu, oficialii clubului s-au dezis de afirmatiile sefului lor si au propus sa-l transfere definitiv, dar oferta a fost refuzata de coreean: "Nu voi negocia transferul meu la Perugia, care in loc sa ma felicite ca am marcat la Mondial, m-a atacat".

Turcia a fost revelatia competitiei, cu un joc formidabil. Nu a avut o grupa grea, dar a avut ghinionul sa se intalneasca de doua ori cu Brazilia. Atat in grupa, cat si in semifinale, senzatia editiei asiatice s-a inclinat in fata superioritatii sud-americanilor, pierzand ambele jocuri, 2-1 (in grupe) si 1-0 (in penultmul act). Dar balcanicii nu au ratat sansa sa se aseze printre "mai marii" fotbalului mondial adjudecandu-si finala mica, 2-1, cu Coreea de Sud, dupa ce au deschis scorul cu cel mai rapid gol din istorie, prin Hakan Sukur, in secunda 10.

Finala mare a fost una inedita, Brazilia-Germania. Selectionatele cu cele mai multe titluri in palmares in acel moment se intalneau pentru prima data la un Mondial. Ironia sortii facea ca acest prim duel sa se joace cu trofeul pe masa.

Nemtii au ajuns in ultimul act "gafaind" in fata unor adversare ca Paraguay, SUA si Coreea de Sud, invinse toate la limita, 1-0. Selecao cu Luis Felipe Scolari pe banca a castigat toate jocurile anterioare, oferind publicului un adevarat spectacol fotbalistic.

La "Ora H", marele portar Oliver Khan, care era ales cel mai bun jucator de la Mondial, avea sa-si ingroape echipa, dupa doua greseli lamentabile.

Ronaldo, eroul meciului, s-a dovedit inca o data de neoprit. Daca in urma cu patru ani deceptiona in finala, de aceasta data incanta, luandu-si "revansa" in fata tuturor celor care nu l-au inteles atunci.

Vedeta braziliana a marcat cele doua goluri ale finalei, in total opt pe durata competitiei.

Brazilia se incorona astfel pentru a cincea oara campioana mondiala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Campionat Mondial fotbal 2002 , #stiri CM 2014