File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Germania 2006

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 10:47
3863 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Germania 2006

Germania a organizat Cupa Mondiala din 2006, pentru pregatirile caruia a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari in vederea renovarii si construirii unor stadioane noi, precum si pentru modernizarea infrastructurii si transportului.

Italia va deveni campioana mondiala, cucerind cel de-al patrulea titlul, dupa ce va invinge Franta in finala, la penaltiuri, scor 5-3

Squadra Azzura s-a prezentat la turneu zguduita de scandalul meciurilor trucate, celebrul "Calciopoli" care s-a lasat cu multe sanctiuni, cu campioana Juventus Torino retrogradata si fara ultimele doua titluri cucerite.

Finala a avut nevoie de prelungiri si lovituri de departajare. La sfarsitul timpului regulamentar, rezultatul a fost egal, 1-1, cu un gol al lui Zidane pentru francezi, in minutul 6, si Materazzi pentru italieni, in minutul 19.

Dar Mondialul german va ramane in istorie cu amintirea unei scene cu un puternic impact emotional petrecuta chiar in ultimul act. Cu zece minute inainte de incheierea prelungirilor, "Magul " fotbalului francez, Zidane, nu si-a putut stapani nervii si l-a lovit cu capul in piept pe Materazzi, doborandu-l la pamant.

Faza a produs stupoare pe Olympiastadion din Berlin, locul de desfasurare a partidei. Arbitrul argentinian Horacio Elizondo l-a eliminat imediat pe cel care in ciuda incidentului va fi ales cel mai bun jucator al turneului.

"L-am tras de tricou cateva secunde, el s-a intors spre mine, mi-a vorbit in bataie de joc, privindu-ma cu aroganta de sus pana jos, apoi m-a intrebat daca vreau tricoul lui. Eu i-am raspuns: O vreau pe desfranata de sora-ta", a explicat victima agresiunii.

"Zizou" a tinut sa lamuresca reactia violenta: "Au fost cuvinte foarte grele, repetate de mai multe ori. O vizau pe mama si sora mea. Am ascultat de doua ori, trei ori si nu am mai putut rabda".

Turneul din Germania s-a bucurat de o organizare impecabila. Sistemul de disputare a ramas in mare parte acelasi, singura modificare a fost renuntarea la golul de aur.

Fanii care nu au avut bilete, au putut urmari meciurile in locuri special amenajate pe ecrane gigant.

Dupa patru decenii, meciul de deschidere a fost jucat de tara gazda, lucru care se intamplase ultima data la prima editie organizata de Mexic.

In meciul din grupe, Australia - Croatia, a avut loc un moment "uluitor" pentru o partida de fotbal. Arbitrul englez Graham Pool a aratat trei cartonase galbene aceluiasi jucator, croatul Simunic. Brigada de arbitri insa a uitat sa-l elimine din teren la al doilea cartonas galben, cel sanctionat continuand sa joace inca cateva minute, cand a primit inca un avertisment, iar cavalerii fluierului s-au desteptat.

Portugalia si Olanda au jucat una dintre cele mai indarjite partide, poreclita "Batalia de la Nurnberg" si incheiata cu 16 cartonase galbene si patru rosii.

Brazilia, cu Ronaldinho, Kaka, Ronaldo in echipa, era potrivit pronosticurilor principala favorita, dar s-a transformat intr-o mare deceptie, fiind eliminata in sferturi de nationala Cocosul galic.

Atacantul carioca Ronaldo, cu cele trei goluri inscrise in turneu a devenit cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale cu 15 reusite, doborand recordul de 14 goluri detinut de Gerd Muller.

Argentina si Olanda au iesit cu brio din "grupa mortii", din care au mai facut parte Serbia si Muntenegru si Coasta de Fildes, cu Drogba.

"Pumele" au mers pana in sferturi, unde au dat peste un adversar incomod, Germania, si au pierdut la penaltyuri. In schimb, Portocala Mecanica s-a oprit, cu un tur mai repede, in fata obstacolului numit Portugalia.

In semifinale au ajuns patru reprezentative de pe Batranul Continent. Zidane a rezolvat intalnirea cu lusitanii dintr-un penalti, iar Italia se va razbuna pe Mannschaft, dupa ce in urma cu 16 ani plecase cu titlul de la Roma. De data aceasta a venit randul Squadrei Azzura sa plece cu trofeul chiar din fieful celor pe care-i trimisesera sa joace finala mica.

Afitrioana pregatita de legendarul Jurgen Klinsmann se va consola cu locul trei si titlul de golgeter cucerit de Miroslav Klose cu 5 goluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Campionat Mondial Germania 2006 , #stiri CM 2014