File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Spania 1982

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 18:08
4980 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Spania 1982

Torida Spanie a organizat una dintre cele mai reusite editii, in 1982.

Totul a inceput cu trei ani inaintea primului fluier al arbitrului, cand Comisia FIFA facuse cateva inovatii.

Prima noutate a fost sporirea numarului de echipe participante la turneul final de la 16 la 24. O alta noutate era legata de desfasurare, cele 24 de echipe au fost impartite in sase grupe, primele doua clasate avansand in faza urmatoare, in care s-au format alte patru grupe de cate trei, castigatoarele urmand a evolua in semifinale.

109 tari au format grupele preliminare de calificare, Europa primind la turneul final, 13 locuri, America de Sud 3, Africa 2, Asia 2, America de Nord, Centrala si Caraibe 2. Argentina, campiona mondiala si tara organizatoare completau din oficiu tabloul participantelor.

Stadionul Nou Camp din Barcelona a avut onoarea de a deschide competitia suprema cu partida Argentina-Belgia, in timp ce arena rivala Santiago Bernabeu din Madrid si-a primit partea leului cu finala la inchidere.

Editia iberica s-a remarcat prin cateva evenimente care au facut sarea si piperul turneului.

Nord-irlandezul Norman Whiteside a stabilit recordul care este in picioare si in prezent, de cel mai tanar jucator din istoria Mondialelor, 17 ani si 41 de zile.

Ungaria a reusit cea mai mare victorie, 10-1 cu Salvadorul, record care nu a mai fost atins.

Germania Federala si Austria au oferit unul dintre cele mai neplacute "spectacole" ale Cupelor Mondiale. Intalnirea dintre ele a facut o victima colaterala, Algeria, si a ramas ca o "pata" in lumea fotbalului. Africanii aveau mai multe variante la calificare in faza urmatoare, dar "pactul de neagresiune" intre vecinii de acelasi neam si limba i-a trimis acasa. Germania a invins cu 1-0, Hrubesch a marcat in minutul 10, iar scorul a fost ideal ca "fratii" sa merga mai departe.

Portarul german Harald Schummacher s-a facut remarcat prin una din cele mai brutale interventii la un adversar, in semifinala cu Franta. Atacantul din Hexagon, Batiston, a ajuns la spital inconstient si cu o vertebra rupta dupa un fault dur al goalkeeperului neamt.

Printul Fahd Al-Ahmad Sabah din Kuweit a atras atentia printr-un gest nechibzuit. A sarit in teren, pentru a se certa cu arbitrul, dupa ce Franta a inscris un gol tarii sale. Conducatorul jocului s-a vazut nevoit sa anuleze reusita, oficialul din Golf amenintand cu retragerea echipei de pe teren in caz contrar.

Campioana mondiala Argentina, cu Diego Maradona sef de orchestra, nu a rupt gura targului. In turul doi a cazut in "grupa mortii" cu Brazilia si Italia. A iesit sifonata din ambele jocuri. Fundasul Gentile, cu un joc om la om, l-a desfintat pe copilul teribil al fotbalului mondial in victoria 2-1 a Italiei, iar marele arbitru roman Nicolae Rainea a fost acuzat ca nu a sactionat numeroasele intrari neregulamentare la vedeta argentiniana.

Brazilia s-a prezentat cu o echipa cu multe "stele" in care excelau Zico, Falcao, Socrates si Junior. Mare favorita la titlu, Selecao se va ineca la fel ca Argentina mult prea repede.

Paolo Rossi va fi eroul Italiei. Cu un joc mediocru in primul tur, atacantul italian isi va demonstra calitatile cand nimeni nu mai credea in el. Va marca de trei ori si va aduce singur victoria echipei sale cu 3-2 in meciul decisiv cu Brazilia pentru un loc in semifinale.

Squadrra Azzura, fara scanteie in prima faza, unde obtinuse trei egaluri cu Peru, Camerun si Polonia, isi gasise "starul" pe Rossi. In penultimul act, acesta va iesi inca o data la rampa cu doua goluri, naruind visele marete a celei mai bune nationale a polonezilor din istorie cu Lato si Boniek.

Germania de Vest si Franta au jucat o partida memorabila in semifinale. Rezultatul a fost egal 3-3 dupa prelungiri. Pentru prima oara la Cupa Mondiala, echipa care mergea mai departe trebuia sa fie decisa la loteria penaltiurilor. A invins Mannschafttul lui Jupp Dervall.

In finala, Germania Federala nu a mai fost capabila sa opuna rezistenta Italiei. S-a prezentat ca o echipa obosita dupa duelul epuizant cu Cocosul galic. Squadra Azzura s-a impus cu 3-1, cu golurile marcate in repriza a doua de Rossi, Tardelli si Altobelli. Nemtii au reusit si ei golul de onoare prin Breitner.

La ceremonia de premiere, presedintele Italiei, Sandro Pertini, a uitat de protocol si la varsta de 86 de ani si-a manifestat bucuria la fel ca un copil sub privirile admirative ale Regelui Spaniei, Juan Carlos.

Zoff, Gentile, Cabrini, Bergomi, Scirea, Colovatti, Oriali, Antognoni Conti, Tardelli, Rossi, Graziani si Causio au fost jucatorii care au demonstrat suprematia Squadrei Azzurra la Copa del Mundo Espana 1982.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Cupa Mondiala Spania 1982 , #stiri CM 2014