File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: SUA 1994

Luni, 09 Iunie 2014, ora 12:33
3281 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: SUA 1994

Statele Unite, o tara in care sporturi ca baschetul, fotbalul american sau baseball-ul se bucura de o popularitate enorma, a primit dreptul de organizare a Cupei Mondiale la fotbal in 1994.

"Soccerul" a fost primit cu scepticism, fiind considerat o disciplina plictisitoare de cetatenii americani.

In fazele preliminare s-a stabilit un nou record de participante, un numar de 147 de tari s-au luptat pentru a fi intre cele 24 de calificate la turneul final. Surprizele nu au lipsit, iar selectionate ca Franta, Anglia sau Danemarca, campioana Europei, au ramas acasa pentru a privi la televizor duelurile de pe taramul nord-american.

Mondialul a fost unul inovator. Pentru prima data se acordau trei puncte in caz de victorie. Tricourile urmau sa fie imprimate pe spate cu numele jucatorilor iar incepand cu aceasta editie numarul de schimbari intr-un meci ajungea la trei jucatori. Arbitri au primit dreptul de a imbraca echipament in alte culori decat negru.

Cea mai dramatica veste legata de competitie a fost primita la cateva zile dupa ce nationala Columbiei s-a intors in tara, eliminata in faza grupelor. Jucatorul Antonio Escobar, care a marcat in prorpia poarta in meciul cu SUA, a platit cu viata eroarea sa, fiind ucis intr-o discoteca din orasul columbian Medelin.

Diego Maradona a fost protagonistul unui scandal de proportii. Starul argetinienilor a fost depistat pozitiv cu efedrina si alte derivate ale acestei substante la controlul antidoping, dupa partida castigata, scor 2-1, cu Nigeria. Delegatia tarii sale l-a exclus imediat din echipa pentru a evita ca sanctiunile FIFA sa mearga pana la inlaturarea nationalei din competitie.

In meciul URSS - Camerun se vor stabili doua recorduri. Atacantul rus Oleg Salenko va marca cel mai mare numar de goluri intr-o partida, cinci, iar Roger Milla va inscrie la 42 de ani unicul gol al africanilor, fiind cel mai in varsta marcator din istorie.

Partida dintre SUA si Elvetia s-a jucat pentru prima data intr-un stadion inchis, Pontiac Silverdome din Detroit.

Doua echipe din Balcani au stralucit mai mult ca oricare dintre reprezentativele prezente la turneu. Bulgaria a fost marea surpriza, iar Romania a depasit asteptarile.

Dupa un debut dezamagitor, 0-3 cu Nigeria, bulgarii au invins cu 4-0, Grecia, obtinand prima victorie la un Mondial.

Vecinii nostri cu un joc pragmatic si eficient vor ajunge sa joace pentru locul trei. Pana la finala mica, bulgarii au presarat in drumul lor forte ca Argentina, Mexicul la penaltyuri si Germania, campioana mondiala.

Finalul nu a fost apoteotic pentru balcanici. In semifinale au pierdut cu Italia, si au ramas si in afara podiumului fiind invinsi cu 4-0 de Suedia.

Cei de la cotidianul L' Avanguardia au folosit termeni "elogiosi" pentru a caracteriza o nationala "obraznica": Au venit din estul Europei, dar par ca au sange latin, de clima calda. Pentru multi sunt rebeli. Antipatici, prost educati, artagosi, rai de gura. Ei sigur nu au prieteni in terenul de joc si sigur nu ar da nici o cana de apa dusmanilor. Sunt in stare sa-i striveasca. Simt fotbalul intr-o forma diferita. Sunt anarhici. Legionari care cunosc doar legea lor. Dar ei Hristo Stoichkov, Emil Kostadinov, Jordan Letchkov, Ilian Kiriakov si Krassimir Balakov, au pus Bulgaria in istoria fotbalului.

Romania a fost cealalta nationala din aceea regiune a Europei care a lasat o puternica impresie. Condusa perfect de Gheorghe Hagi, creierul echipei, selectionata tarii noastre a fost la un pas de semifinale. Cel numit si "Maradona din Carpati" a facut spectacol pe terenurile americane si pentru multi acesta editie ar fi fost de fapt "Mondialul lui Hagi".

Capitanul nationalei a oferit adevarate lectii de fotbal. Punctul culminant a fost atins cu golul din victoria cu 3-1 cu Columbia, considerat unul din cele mai frumoase din istoria Cupei Mondiale.

Hagi si-a mai adugat in colectie alte doua reusite fenomenale in partida pierduta cu 4-1 cu Elvetia si in victoria din optimi, 3-2 cu Argentina.

Echipa pregatita de Anghel Iordanescu a mai obtinut o victorie in grupa cu SUA dar a cazut rapusa in sferturi de finala la penaltyuri de Suedia.

In finala au ajuns Brazilia si Italia. Cu un joc care nu a rupt gura targului, departe de prestatiile care incantau in trecut, Romario si compania, au eliminat in fazele superioare SUA cu 1-0, Olanda, cu 3-2, si Suedia cu 1-0. In schimb Squadra Azzurra a stat la mana lui Roberto Baggio, letal in partidele cu Nigeria, Spania si Bulgaria in semifinale.

Dar in ultimul act, tocmai cand era mai mare nevoie, "Il Divin Codino" si-a pierdut precizia. La loviturile de departajare din finala incheiata dupa 120 de minute cu scor alb, a ratat executia decisiva de la punctul cu var, trimitand mingea peste poarta si trofeul peste Atlantic.

Nationala "carioca" s-a incoronat astfel pentru a patra oara, campioana mondiala, dupa 24 de ani de esecuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#File istorie Campionat mondial fotbal SUA , #stiri CM 2014