CNSAS a transmis Parchetului mii de documente cu privire la foşti ofiţeri de Securitate care au recrutat peste 800 de elevi

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 10:35
13784 citiri
CNSAS a transmis Parchetului mii de documente cu privire la foşti ofiţeri de Securitate care au recrutat peste 800 de elevi
Consiliul continuă identificarea documentelor necesare FOTO Facebook/ CNSAS

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat miercuri, 19 ianuarie, că a trimis procurorilor militari 2.680 de documente cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist.

"În data de 12 ianuarie 2022, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General - Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist", se arată într-un comunicat al CNSAS.

Consiliul continuă identificarea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma sesizării depuse în 2021.

În luna mai 2021, CNSAS a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, care au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.

"Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.

Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii.

În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers", susţinea atunci CNSAS într-un comunicat de presă.

În şedinţele ordinare, Colegiul a aprobat remiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

Eveniment Quarterly Report

Mii de piese pentru motoare de avioane, vândute fără a fi verificate. Au fost folosite documente false
Mii de piese pentru motoare de avioane, vândute fără a fi verificate. Au fost folosite documente false
Producătorul de motoare cu reacţie CFM International a declarat miercuri că mii de componente pentru motoare de avioane ar fi putut fi vândute cu documente false de către un distribuitor...
Anunțuri de recrutare revoltătoare la Moscova. Rușii, ademeniți cu locuințe în Ucraina dacă se înrolează în armată
Anunțuri de recrutare revoltătoare la Moscova. Rușii, ademeniți cu locuințe în Ucraina dacă se înrolează în armată
Într-un anunț revoltător de recrutare al armatei ruse, soldații discută planurile lor de a „recuceri Kievul” și de a-și muta familiile în orașele ucrainene cucerite. „Ştii unde...
#CNSAS colaborare Securitate, #documente, #parchet, #recrutare, #elevi , #securitate
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
parca zicea corneliu vadim tudor de o clasa gimaziu racolata toata.