Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 15:39
1657 citiri
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații reclamă plecarea specialiștilor din cauza veniturilor mici şi a lipsei de predictibilitate FOTO Facebook/CNSAS

Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul în care specialiştii din instituție au atras atenţia de mai mult timp asupra plecărilor continue de personal din cauza veniturilor mici şi a lipsei de predictibilitate.

Angajaţii din CNSAS protestează faţă de un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor, prin care se propune majorarea numărului membrilor Colegiului CNSAS, de la 11 la 13. Într-un comunicat dat publicităţii joi, 18 aprilie, de sindicatul care reprezintă personalul de specialitate din Consiliu, angajaţii instituţiei protestează, catalogând drept ”revoltător” faptul că, deşi în urmă cu 5 luni ei au lansat un apel public pentru salvarea CNSAS, în care au cerut predictibilitate şi echitate salarială astfel încât să nu mai plece personalul de specialitate, politicienii nu au luat nicio măsură pentru rezolvarea problemelor semnalate.

”Cu toate acestea, clasa politică ne-a transmis următorul mesaj: CNSAS poate fi salvat cu încă doi membri în Colegiu, cu încă două birouri generoase din care va trebui alungat şi înghesuit altundeva personalul de specialitate, cu două maşini noi şi încă doi şoferi, privilegii financiare, precum şi cu alţi doi dintre angajaţii actuali mutaţi în poziţie de secretar personal. Faţă de această nedreptate protestăm şi vă spunem, înainte de a pleca cu toţii, ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul! Salvaţi CNSAS!””, se arată în documentul citat.

Specialişti din Consiliu reclamă ”drenarea personalului către alte instituţii ale administraţiei publice centrale”, fenomen care se întâmplă de multe luni în Consiliu şi despre care spun că a continuat şi continuă în fiecare săptămână.

”Blocajul instituţional este deja un fapt. O pot confirma beneficiarii muncii noastre, petenţi sau cercetători care tot mai greu pot ajunge la sala de lectură pentru a consulta dosare, tot mai greu primesc copiile de pe documentele din dosare solicitate, beneficiari ai unor legi reparatorii care nu pot intra în plată cu drepturile cuvenite, o confirmă diminuarea extraordinară a numărului de materiale aflate pe ordinea de zi a şedinţelor Colegiului CNSAS, urmată de scăderea numărului acţiunilor în constatarea calităţii de colaborator sau lucrător al Securităţii. Ne aflăm, în acest moment, împuţinaţi şi demotivaţi, în faţa sarcinii verificării a zeci de mii de candidaţi înscrişi în următoarele patru rânduri de alegeri, pe care, indiferent ce ar spune altcineva, nu o vom putea duce la îndeplinire”, este mesajul angajaţilor din CNSAS.

În noiembrie anul trecut, angajaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii atrăgeau atenţia asupra plecărilor masive de personal din instituţie, cauzate de ”demotivare, absenţa dotărilor necesare îndeplinirii mandatului public încredinţat şi lipsa de interes a decidenţilor” şi făceau un apel public către politicieni şi către societatea civilă deopotrivă să nu permită, prin lipsa de acţiune, să se ajungă la ”un blocaj instituţional”. Ei arătau că de la aproape 300 de angajaţi vor rămâne sub 150. ”Lipsa unor măsuri urgente de stopare a plecărilor voluntare din direcţiile de specialitate va priva iremediabil interesul public de expertiza unor profesionişti ce nu pot fi înlocuiţi cu uşurinţă. Aceia dintre noi care vor rămâne, vor mai fi, probabil, în scurt timp, mai puţin de 150. Ceea ce, împreună cu recenta anulare a posturilor vacante şi imposibilitatea organizării vreunui concurs de recrutare de personal prefigurează un previzibil blocaj instituţional”, era mesajul salariaţilor CNSAS.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Premierul Marcel Ciolacu a criticat, joi, 23 mai, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului. Acesta a afirmat că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea...
Miniștrii de Finanțe, din țările care fac parte din G7, se întâlnesc să decidă direcția veniturilor rusești înghețate și măsurile de stopare a produselor din China
Miniștrii de Finanțe, din țările care fac parte din G7, se întâlnesc să decidă direcția veniturilor rusești înghețate și măsurile de stopare a produselor din China
Întâlnirea miniştrilor de Finanţe din G7 în Italia, în această săptămână, va încerca să găsească un teren comun pentru a folosi veniturile din activele ruseşti îngheţate pentru a...
#CNSAS, #protest, #angajati, #venituri , #CNSAS