CNSU a stabilit noi excepţii de la măsura carantinei pentru cei care vin în țară. Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 21:14
2612 citiri
CNSU a stabilit noi excepţii de la măsura carantinei pentru cei care vin în țară. Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată
Lista va intra în vigoare în 26 decembrie, la ora 0.00 FOTO Pixabay

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât joi, 23 decembrie, noi excepţii de la măsura carantinei.

Excepțiile au fost stabilite pentru personal navigant şi unele categorii de şoferi. Totodată, a fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţa de joi Hotărârea numărul 116.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, principalele prevederi se referă la:

1. Modificarea HCNSU nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada 10.12.2021 - 08.01.2022, în sensul exceptării de la măsura carantinei pentru:

- personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

- conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană).

- conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană).

2. Actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

- în zona roşie au intrat: Malta şi Aruba;

- în zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Federaţia Rusă, Serbia şi Ucraina; din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Canada, Bermuda, Puerto Rico, Sint Maarten, Curaçao şi Insulele Turks şi Caicos;

- în zona verde au intrat: Republica Moldova, Azerbaijdan, Belize, Singapore, Polinezia Franceză şi Insulele Saint Vincent şi Grenadine.

Lista va intra în vigoare în 26 decembrie, la ora 0.00.

#cnsu, #carantina, #carantina Romania, #lista statelor cu risc epidemiologic , #stiri sociale