Coaliția de guvernare se reunește în ședință. Scăderea TVA la 5% și alte măsuri în criza energiei, printre subiectele de discuție SURSE

Marti, 15 Februarie 2022, ora 10:52
2502 citiri
Coaliția de guvernare se reunește în ședință. Scăderea TVA la 5% și alte măsuri în criza energiei, printre subiectele de discuție SURSE

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, marţi, la Guvern, într-o nouă şedinţă, pentru a stabili măsurile care vor fi luate în energie, după 1 aprilie, dar şi măsurile economice, în contextul creşterii inflaţiei.

Potrivit unor surse din coaliţie, se va discuta despre reducerea TVA de la 19% la 5% şi eliminarea certificatelor verzi. În cursul dimineţii are loc, la Palatul Victoria, şi o şedinţă a Comitetului interministerial pe energie, care pregăteşte pachetul de măsuri. Ministrul Energiei are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri pentru facturile din energie, iar PSD deja şi-a manifestat nemulţumirea în privinţa acestuia.

Surse din coaliţie au precizat pentru News.ro că PSD şi PNL ar fi agreat ca pe energie, TVA-ul să scadă la 5% şi sa fie scoase certificatele verzi. În schimb, cele două partide nu se înţeleg în privinţa altor măsuri care să fie luate în economie, în contextul creşterii inflaţiei, pe reducerea TVA şi a contribuţiilor angajaţilor.

Pe energie, ministrul Virgil Popescu are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri care vor fi implementate de la 1 aprilie, când prevederile actualei Ordonanţe nu mai sunt în vigoare.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea luni la Parlament că el nu a văzut măsurile ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru preţurile la energie. PSD, în schimb, a venit cu o serie de propuneri, care au fost puse la dispoziţie premierului şi a echipei de lucru.

Liderul PSD arăta că, în continuare va trebui să se vină cu un preţ reglementat, pentru acest an de zile, inclusiv iarna viitoare, în energie. De asemenea, el vorbea şi despre posibilitatea ca actualele măsuri de plafonare a facturilor să fie prelungite cu o lună.

”Nu simţim (presiune pentru remanierea lui Virgil Popescu - n.r.), cum nici noi nu punem presiune pe cei care sunt responsabili cu peste 100 de decese pe zi sau cu inflaţie de peste 10% şi dobânzi mari şi aşa mai departe”, a răspuns Florin Cîţu la criticile venite din partea social-democraţilor.

PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa celorlalte măsuri de combatere a inflaţiei. Florin Cîţu afirma, pe Instagram, că reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

Partidul Naţional Liberal propune o reducere a TVA de aproximativ 2%. În felul acesta, susţine preşedintele PNL Florin Cîţu, şi inflaţia ar scădea treptat. Propunerile vin în contextul în care inflaţia a crescut la 8,35% în luna ianuarie 2022.

”Toate aceste lucruri sunt în discuţie, în acest moment, sunt într-o coordonare economică, vedem ce măsuri se iau pentru scăderea inflaţiei...Toate aceste discuţii pleacă în primul şi în primul rând de la cauză”, spunea Marcel Ciolacu, în replică la afirmaţiile liderului PNL.

Citeste si:
Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre evaluarea miniștrilor. Criteriile după care se va ține cont
Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre evaluarea miniștrilor. Criteriile după care se va ține cont
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la preluarea mandatului a convenit ca după primele șase luni să realizeze o evaluare a fiecărui ministru. Printre criterii se regăsește îndeplinirea...
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...