Coaliția de guvernare se reunește în ședință. Scăderea TVA la 5% și alte măsuri în criza energiei, printre subiectele de discuție SURSE

Marti, 15 Februarie 2022, ora 10:52
2763 citiri
Coaliția de guvernare se reunește în ședință. Scăderea TVA la 5% și alte măsuri în criza energiei, printre subiectele de discuție SURSE
Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Florin Cîțu, președintele PNL FOTO Hept

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, marţi, la Guvern, într-o nouă şedinţă, pentru a stabili măsurile care vor fi luate în energie, după 1 aprilie, dar şi măsurile economice, în contextul creşterii inflaţiei.

Potrivit unor surse din coaliţie, se va discuta despre reducerea TVA de la 19% la 5% şi eliminarea certificatelor verzi. În cursul dimineţii are loc, la Palatul Victoria, şi o şedinţă a Comitetului interministerial pe energie, care pregăteşte pachetul de măsuri. Ministrul Energiei are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri pentru facturile din energie, iar PSD deja şi-a manifestat nemulţumirea în privinţa acestuia.

Surse din coaliţie au precizat pentru News.ro că PSD şi PNL ar fi agreat ca pe energie, TVA-ul să scadă la 5% şi sa fie scoase certificatele verzi. În schimb, cele două partide nu se înţeleg în privinţa altor măsuri care să fie luate în economie, în contextul creşterii inflaţiei, pe reducerea TVA şi a contribuţiilor angajaţilor.

Pe energie, ministrul Virgil Popescu are termen până la finalul acestei luni să vină cu pachetul de măsuri care vor fi implementate de la 1 aprilie, când prevederile actualei Ordonanţe nu mai sunt în vigoare.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea luni la Parlament că el nu a văzut măsurile ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru preţurile la energie. PSD, în schimb, a venit cu o serie de propuneri, care au fost puse la dispoziţie premierului şi a echipei de lucru.

Liderul PSD arăta că, în continuare va trebui să se vină cu un preţ reglementat, pentru acest an de zile, inclusiv iarna viitoare, în energie. De asemenea, el vorbea şi despre posibilitatea ca actualele măsuri de plafonare a facturilor să fie prelungite cu o lună.

”Nu simţim (presiune pentru remanierea lui Virgil Popescu - n.r.), cum nici noi nu punem presiune pe cei care sunt responsabili cu peste 100 de decese pe zi sau cu inflaţie de peste 10% şi dobânzi mari şi aşa mai departe”, a răspuns Florin Cîţu la criticile venite din partea social-democraţilor.

PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa celorlalte măsuri de combatere a inflaţiei. Florin Cîţu afirma, pe Instagram, că reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

Partidul Naţional Liberal propune o reducere a TVA de aproximativ 2%. În felul acesta, susţine preşedintele PNL Florin Cîţu, şi inflaţia ar scădea treptat. Propunerile vin în contextul în care inflaţia a crescut la 8,35% în luna ianuarie 2022.

”Toate aceste lucruri sunt în discuţie, în acest moment, sunt într-o coordonare economică, vedem ce măsuri se iau pentru scăderea inflaţiei...Toate aceste discuţii pleacă în primul şi în primul rând de la cauză”, spunea Marcel Ciolacu, în replică la afirmaţiile liderului PNL.

Eveniment Quarterly Report

Tensiuni în PNL după ce un lider a acuzat că partidul riscă să dispară din cauza alianței cu PSD: „Nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL”
Tensiuni în PNL după ce un lider a acuzat că partidul riscă să dispară din cauza alianței cu PSD: „Nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL”
Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat că liderul PSD Marcel Ciolacu vrea să le întindă liberalilor o capcană și că PNL ar putea chiar să dispară. De cealaltă parte, purtătorul de...
Harta posibilelor alianțe politice înaintea complicatului an electoral 2024. Sforțările opoziției în fața mariajului malefic PSD-PNL
Harta posibilelor alianțe politice înaintea complicatului an electoral 2024. Sforțările opoziției în fața mariajului malefic PSD-PNL
Fără precedent în politica din România, anul 2024 va aduce trei cicluri electorale și va fi decisiv pentru partidele politice. Cu doar câteva luni înainte de primul test electoral au...
#coalitie de guvernare, #sedinta coalitie, #coalitie psd pnl, #alianta PNL PSD, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu PNL, #criza energie , #criza coalitie
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
ANTICIPATELE! Cum scapam de citu & johannis?