Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Ciucă și Ciolacu anunță că au semnat un angajament politic. Miza pentru care au dat mâna ce doi lideri ai coaliției

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 17:30
5316 citiri
Ciucă și Ciolacu anunță că au semnat un angajament politic. Miza pentru care au dat mâna ce doi lideri ai coaliției
Premierul Nicolae Ciucă a dat mâna cu liderul PSD Marcel Ciolacu asupra educației FOTO Hepta

Liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au semnat miercuri, 7 iunie, un angajament politic.

Acesta vizează abordarea cu prioritate a sectorului educaţional în noua lege a salarizării unitare, să aplice reformele din proiectul România Educată şi să continue investiţiile în infrastructura educaţională.

În textul Angajamentului politic se precizează că într-o societate modernă, educaţia reprezintă pilonul fundamental al dezvoltării economice şi al mobilităţii sociale.

”Pentru a avea un sistem educaţional centrat pe elevi şi studenţi, este nevoie ca personalul din învăţământ să fie sprijinit şi motivat pe măsura rolului esenţial pe care îl are în societate. Orice reformă educaţională are nevoie de angajamentul întregii comunităţi şcolare şi trebuie să aibă la bază o susţinere financiară adecvată, care să stimuleze performanţa şi adaptarea la cerinţele actuale ale societăţii. De asemenea, şcoala trebuie să reprezinte un adevărat reper în comunitate. Pentru a consolida acest rol, este nevoie de dialog şi de implicarea directă a autorităţilor responsabile şi a tuturor partenerilor din educaţie, în vederea identificării celor mai bune soluţii la provocările existente”, se precizează în document.

”Având în vedere necesitatea consolidării respectului şi a prestigiului social faţă de personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar; Necesitatea asigurării unui cadru financiar motivant, care să sprijine activitatea personalului din învăţământ, în acord cu viziunea Proiectului „România Educată” şi cu obiectivele strategice asumate la nivel naţional; Necesitatea accelerării reformelor educaţionale asumate în vederea îmbunătăţirii calităţii şi a echităţii în sistemul educaţional; 2 Nevoia imperativă de investiţii în infrastructura şcolară şi universitară din România, pentru a asigura un mediu educaţional centrat pe elev sau, după caz, pe student; Necesitatea implicării active a personalului din învăţământ în atragerea şi în utilizarea fondurilor destinate procesului educaţional, disponibile atât de la bugetul de stat, cât şi din finanţare nerambursabilă externă, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare; Necesitatea sprijinirii personalului didactic din zone defavorizate, în vederea reducerii decalajelor de acces, de participare şi de obţinere a unor performanţe şcolare în cazul elevilor aflaţi în risc de excluziune socială; Necesitatea implementării noului pachet legislativ în domeniul educaţiei, bazat pe viziunea Proiectului „România Educată”; Nevoia imperativă a reluării procesului educaţional pentru garantarea dreptului constituţional la învăţământ, precum şi necesitatea încheierii situaţiei şcolare şi a susţinerii Evaluării Naţionale şi a Examenului de Bacalaureat NOI, SEMNATARII PREZENTULUI ANGAJAMENT POLITIC NAŢIONAL, Asumăm ca în acţiunile noastre viitoare să urmărim realizarea cu celeritate a următoarelor obiective: 1. Abordarea cu prioritate a sectorului educaţional în noua lege a salarizării unitare, plecând de la principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga 3 grilă de salarizare pentru personalul didactic să fie construită pornind de la acest principiu, care va fi asumat printr-un Memorandum al Guvernului României. 2. Aplicarea reformelor prevăzute în noul pachet legislativ în domeniul educaţiei, bazat pe viziunea Proiectului „România Educată”, urmând să fie adoptate cu prioritate măsurile prevăzute pentru valorizarea şi susţinerea cadrelor didactice şi a întregului personal din învăţământ. 3. Continuarea investiţiilor în infrastructura educaţională, prin programele de finanţare naţionale şi europene.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ.

Executivul anunţă că Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#coalitie de guvernare, #nicolae ciuca, #marcel ciolacu, #educatie , #pnl-psd