Ce discută coaliția de guvernare în spatele ușilor închise. Schimbările vizate în Educație CULISE

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 21:50
3412 citiri
Ce discută coaliția de guvernare în spatele ușilor închise. Schimbările vizate în Educație CULISE
Coaliția de guvernare s-a reunit într-o ședință miercuri, 1 februarie FOTO Hepta

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit miercuri seară, 1 februarie, în prima ședință a coaliției de guvernare de la debutul noii sesiuni parlamentare. Conform unor surse Ziare.com, unul din principalele subiecte discutate este cel al educației.

Astfel, conform unor surse participante, PNL a insistat în cadrul ședinței pentru ca anumite prevederi din legile educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru Ligia Deca.

Printre acestea:

- Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor.

- „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii. Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.

- Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.

- Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar.

- Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.

- Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.

- Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.

- Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.

#coalitie de guvernare, #nicolae ciuca, #marcel ciolacu , #pnl-psd