Decizie luată în ședința coaliției de guvernare: stoparea angajărilor în sistemul de stat. "Ciucă a cerut să nu fie tăiate salarii"

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 18:30
3969 citiri
Decizie luată în ședința coaliției de guvernare: stoparea angajărilor în sistemul de stat. "Ciucă a cerut să nu fie tăiate salarii"
Liderii PNL, PSD și UDMR s-au întâlnit pentru a discuta măsurile de austeritate FOTO Hepta

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat luni, 24 aprilie, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat.

Potrivit surselor consultate, premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile.

Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale. În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.

Potrivit surselor, în şedinţa de coaliţie, premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie operate tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu se aplice nicio majorare salarială la stat.

Liderii coaliţiei au ajuns la un acord privind stoparea angajărilor la stat şi reducerea cu 10% a cheltuielillor la capitolul bunuri şi servicii.

În privinţa cumulului pensiei cu salariu, coaliţia a decis că o astfel de măsură nu se poate face prin ordonanţă, pentru că există riscul să pice la controlul de constituţionalitate, astfel că trebuie făcută prin lege.

Liderul PNL premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat luni pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale, precizau surse politice luni dimineaţă.

”Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială”, au spus sursele citate, referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Celelalte măsuri vehiculate, privind suspendarea angajărilor şi reducerea cheltuielilor la nivelul instituţiilot, vor fi menţinute.

Potrivit unei variante iniţiale de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, consultată de News.ro, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coalitie de guvernare, #taieri salarii, #angajari bugetari , #criza coalitie