Când ar urma Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. Ultimele calcule pentru rotativa guvernamentală

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 22:30
2722 citiri
Când ar urma Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. Ultimele calcule pentru rotativa guvernamentală
Marcel Ciolacu nu dă semne că se grăbește să preia guvernarea FOTO Colaj Ziare.com

Greva din educație a dat peste cap planurile PSD și PNL privind rotativa, iar negocierile au fost practic resetate. Cu toate astea, există presiuni din partea liberalilor pentru a preda ștafeta de premier către PSD.

Conform protocolului semnat de PSD și PNL, rocada trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii mai, însă ca urmare a grevei din educație aceasta a fost amânată, în timp ce unele scenarii arătau că ea ar putea fi făcută abia la toamnă. Cu toate astea, conform unor surse politice, Nicolae Ciucă și-ar fi eliberat deja consilierii din funcție, încă dinainte de data la care acesta trebuia să demisioneze din funcție.

De cealaltă parte, PSD nu a dat semne că se grăbește să preia guvernarea, preferând să-i lese pe liberali la butoane până ce se calmează protestele din stradă.

Conform unor surse politice, rocada guvernamentală ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, indiferent de situația protestelor din educație. PNL și PSD speră ca până la finalul săptămânii viitoare să aibă deja instalat noul executiv condus de Marcel Ciolacu, iar potrivit unor informații Adevărul, conducerea liberală le-a transmis propriilor parlamentari să rămână săptămâna viitoare în București pentru a fi pregătiți să voteze noul guvern. Coaliția ar dori să meargă mai departe cu decizia privind reducerea ministerelor de la 20 la 18, urmând apoi ca partidele să decidă cum își împart portofoliile, în contextul în care social-democrații au dat din nou semne că doresc să păstreze Transporturile.

Totodată, rămâne de văzut dacă UDMR mai rămâne în noul executiv în contextul în care există informații că aceștia ar putea rămâne fără ministerul Mediului și al Dezvoltării. Anterior, aceștia au afirmat că dacă vor rămâne fără unul dintre aceste portofolii vor părăsi alianța. Conform unor surse, formațiunea maghiară a avut vineri seară o întâlnire din care a concluzionat că doresc să rămână la guvernare și ar fi dispuși până la urmă să renegocieze portofoliile, dar fără ministerul Dezvoltării. UDMR se bucură de un sprijin puternic din partea PSD pentru a rămâne la guvernare.

Miza rotativei

Rotativa guvernamentală dintre PNL și PSD va marca nu doar schimbul fotoliului de premier, dar și demascarea unor jocuri politice odată cu apropierea celor patru rânduri de alegeri din 2024.

Conform analiștilor contactați de Ziare.com, chiar dacă Marcel Ciolacu se pune mai rapid într-o poziție care l-ar putea eroda înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, partidul se află într-o situație foarte dezirabilă și are de departe cele mai mari șanse să câștige parlamentarele din 2024. De cealaltă parte, PNL-ul este împărțit în două tabere: cei care vor să se dezică de alianța cu PSD înaintea alegerilor din 2024 și cei care ar dori o apropiere mai mare pentru a se asigura că rămân la guvernare.

„La PSD nu sunt tulburări. Sunt într-o situație în care au ajuns la putere, nu mai sunt criticați tocmai că Iohannis i-a pus la putere. Nici Iohannis nu poate, sunt în perioada cea mai roz a vieții lor. Au sacii plini, nimeni nu poate să-l conteste pe Marcel Ciolacu. În mentalitatea lor vor fi la guvernare într-o formă sau alta și în următorii patru ani și nu se joacă cu focul.

Probleme sunt și în cazul unui scenariu de alianță PSD-AUR, întrucât nu există șanse garantate că cele două partide vor aduna 51%, iar adăugarea UDMR în această ecuație este din start exclusă, ținând cont de profilul celor două partide. Mai mult, conform analistului, PSD ar putea avea probleme și cu familia politică europeană dacă merge într-o alianță cu AUR, care este văzut drept un partid extremist. Șanse extrem de mici sunt și pentru o alianță între USR și AUR, iar singura variantă realistă în afară de PNL-PSD o reprezintă o alianță PNL-USR-UDMR, adică în vechea formulă din timpul erei Orban.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii...
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
#coalitie de guvernare, #rotativa guvernamentala, #sedinta PNL, #sedinta udmr , #pnl-psd