Coca-Cola se războiește cu autoritățile americane. O instanță a decis că gigantul băuturilor datorează taxe de 6 miliarde de dolari

Duminica, 04 August 2024, ora 14:31
2411 citiri
Coca-Cola se războiește cu autoritățile americane. O instanță a decis că gigantul băuturilor datorează taxe de 6 miliarde de dolari
Compania consideră că Fiscul a schimbat regulile jocului din mers FOTO Pixabay

Producătorul de sucuri Coca-Cola Co a informat vineri, 2 august, că a pierdut în primă instanță un proces cu autoritățile fiscale americane, în care judecătorul a decis că multinaționala datorează 6 miliarde de dolari americani, reprezentând taxe neplătite și dobânzi acumulate. Cazul datează de 17 ani, iar Coca Cola a anunțat că va face apel.

Gigantul băuturilor a declarat pentru Associated Press că va continua să lupte cu Fiscul și consideră că va câștiga disputa legală, bazată pe taxe și dobânzi penalizatoare pe care autoritățile spun că le datorează companie, în legătură cu anii 2007 – 2009.

„Companie este nerăbdătoare să aibă oportunitatea de a începe procesul de apel și, ca parte a acestui proces, va plăti datoriile și dobânzile datorate”, se arată într-un comunicat remis agenției de presă. Compania nu a mai oferit alte declarații pentru Associated Press.

Un judecător de la Tribunalul Fiscal a decis vineri, emițând un ordin de două propoziții, prin care a încheiat analiza cazului. Disputa dintre Coca-Cola și Internal Revenue Service (IRS, autoritatea fiscală din SUA) a ajuns în fața tribunalului în decembrie 2015, după ce compania a informat Fiscul că datorează un rest de 3,3 miliarde de dolari americani în taxe și dobânzi pentru perioada de trei ani menționată anterior.

În comunicatul emis vineri, Coca Cola acuză Fiscul că a schimbat modul în care îi permite companiei să calculeze venitul obținut în SUA, bazat pe un profit care depășește 9 miliarde de dolari din licențieri în străinătate și companii afiliate. Spre exemplu, producătorul american deține o cotă de circa 21% din Coca Cola HBC AG, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori de produse din gama Coca-Cola, care operează în multiple țări europene, printre care și România.

Într-un document depus la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a SUA, Coca-Cola Co spune că a urmat aceeași metodă de calcul timp de 30 de ani pentru a determina veniturile taxabile în SUA. În raportul său trimestrial, multinaționala subliniază că, în opinia sa, Fiscul și judecătorul „au interpretat și aplicat greșit reglementările aplicabile în realocarea veniturilor obținute de licențiații străini ai companiei”.

Compania a mai spsu că, din cele 6 miliarde de dolari, „o parte sau întreaga sumă, plus dobânda acumulată, să fie rambursată”, în situația în care câștigă apelul. Coca-Cola are trei luni la dispoziție pentru a face apel.

Recent, producătorul și-a majorat estimările de vânzări pentru anul în curs, după ce raportul său pe al doilea trimestru a inclus cifre peste așteptări, pe fondul inflației.

Drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu, tot mai aproape de realitate. Ultimul lot intră în procedură de licitaţie.
Drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu, tot mai aproape de realitate. Ultimul lot intră în procedură de licitaţie.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunţat marţi, 17 septembrie, pe pagina sa de Facebook, că ultimul lot al drumului de mare viteză Craiova-Târgu Jiu, în...
Ajutoare de stat pentru industria României. Peste un miliard de euro pentru investițiile din zonele subdezvoltate
Ajutoare de stat pentru industria României. Peste un miliard de euro pentru investițiile din zonele subdezvoltate
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat marți, 17 septembrie, componentele unei scheme de sprijin a industriei prin ajutoare de stat și facilități fiscale, după discuții purtate în...
#coca cola, #venit impozabil, #fisc, #taxe, #dobanzi , #stiri afaceri
  1. eFactura devine mai ușoară și mai sigură cu arhivaspv.ro
  2. Drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu, tot mai aproape de realitate. Ultimul lot intră în procedură de licitaţie.
  3. Ajutoare de stat pentru industria României. Peste un miliard de euro pentru investițiile din zonele subdezvoltate
  4. Minerii și CFR-iștii se pregătesc de mitingul de proteste. Cer modificarea noii legi a pensiilor
  5. Efect de bumerang al politicilor verzi pe piața auto: Germanii și americanii preferă autoturisme la mâna a doua
  6. De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
  7. Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
  8. Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
  9. Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
  10. România, a patra cea mai slabă evoluție din UE în industrie – TradeVille