Urme de cocaină la o reședință de protocol a guvernului britanic, după petreceri convocate de Liz Truss, spun angajaţii

Sambata, 17 Decembrie 2022, ora 08:00
4766 citiri
Urme de cocaină la o reședință de protocol a guvernului britanic, după petreceri convocate de Liz Truss, spun angajaţii

Urme ale unui presupus drog de clasă A au fost găsite într-o reşedinţă de protocol folosită de guvernul britanic, după petreceri la care au participat aliaţii politici ai fostului premier Liz Truss, scrie „The Guardian”.

Pulberea albă a fost descoperită la domeniul Chevening, vara trecută, cu câteva zile înainte ca Liz Truss să câştige cursa pentru şefia Partidului Conservator devenind prim-ministru, au declarat sursele „The Guardian”. Un membru al personalului a afirmat că a testat pulberea folosind un tampon-indicator, care îşi schimbă culoarea atunci când intră în contact cu cocaina, iar acesta a arătat că drogul era prezent.

Personalul care lucrează la Chevening susţine că, în două rânduri, a găsit urme de pudră albă pe o măsuţă laterală dintr-o sală de jocuri cu o masă de biliard, după nopţi în care Truss a avut invitaţi la vila de la ţară din Kent, un refugiu pentru secretarii de externe.

Truss, pe atunci ministru de externe, a găzduit o reuniune în această reşedinţă din secolul al XVII-lea în weekendul 19-21 august, în timp ce campania sa pentru şefia conservatorilor era în plină desfăşurare. O altă reuniune a avut loc în weekendul 2-4 septembrie.

O serie de aliaţi politici au fost prezenţi în ambele weekenduri.

Surse separate au spus că depuneri similare au fost găsite în birourile din Downing Street nr. 10 după două petreceri organizate în perioada în care Boris Johnson era prim-ministru.

Posesia de cocaină este o infracţiune penală care poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la şapte ani sau la o amendă fără limite de cuantum. În iulie, guvernul a lansat o nouă campanie de descurajare a consumatorilor ocazionali de droguri, anunţând că paşapoartele şi permisele de conducere ale acestora ar putea fi confiscate, reaminteşte „The Guardian”.

Chevening este o reşedinţă de protocol, situată pe un domeniu de 3.000 de acri. Utilizarea conacului, care are 115 camere, este în mod tradiţional acordată secretarului de stat pentru afaceri externe, iar întreţinerea acestuia este finanţată de un fond înfiinţat printr-o lege a parlamentului.

Urme de cocaină și la Downing Street 10?

Cocaina ar fi fost folosită pe scară largă în Whitehall (sediul majorităţii instituţiilor guvernamentale - n.r.) şi la domeniul de protocol, susţine o persoană din interior, care afirmă că unii dintre aliaţii politici ai lui Truss sunt cei care au folosit-o. Nu există nicio sugestie că Liz Truss sau Boris Johnson ar fi consumat ei înşişi droguri sau că ar fi ştiut că erau folosite sau prezente droguri, precizează „The Guardian”, care mai spune că nu a aflat cine ar fi responsabil pentru prezenţa presupuselor doze de pulbere albă.

Separat, surse care au lucrat în Downing Street No.10 (reşedinţa prim-ministrului britanic - n.r.) în timpul mandatului lui Boris Johnson au afirmat că au fost găsite reziduuri de pudră albă după două dintre petrecerile care au fost organizate în complexul de birouri în ciuda restricţiilor Covid-19. Boris Johnson nu ar fi fost prezent la niciuna dintre aceste petreceri, au precizat sursele.

Reziduurile de pudră albă au fost găsite în dimineaţa de după o petrecere care a fost dată în Downing Street 10 chiar în ajunul funeraliilor prinţului Philip, pe 17 aprilie 2021, au declarat sursele. „The Guardian” a aflat că personalul de curăţenie a găsit depozitele de pudră albă în băi şi pe o masă din birourile de la NR. 10. Pungile mici de plastic ar fi fost descoperite lângă masă, pe podea, lângă coşul de gunoi, împreună cu şerveţele cu pete de sânge, dar şi vomă. Sursele au mai spus că pe aceeaşi masă au fost găsite urme de praf şi un card Boots Advantage aruncat. Nu se ştie cui aparţinea cardul.

Dezvăluirile despre acea petrecere, care a avut loc cu doar câteva ore înainte ca regina să fie nevoită să stea singură la înmormântarea soţului ei din cauza regulilor de distanţare socială, au provocat indignare, mai ales că au apărut şi informaţii potrivit cărora la Downing Street a fost adus atunci o valiză cu sticle de vin, iar un leagăn de grădină pentru fiul premierului a fost spart.

Urme de pudră albă şi pungi mici de plastic au fost găsite, de asemenea, la 19 decembrie 2020, în dimineaţa de după o petrecere de Crăciun, în băile din complexul de birouri de la Downing Street No 10, potrivit unor surse. Personalul a suspectat că este posibil ca materialul găsit să fie urme de droguri, deoarece a fost găsit în mijlocul altor gunoaie care provenau în mod clar de la petrecere, inclusiv sticle, cutii goale şi ambalaje de mâncare.

O sursă separată care avea cunoştinţă despre petreceri a afirmat că se ştia că s-au consumat droguri la ambele evenimente.

Un funcţionar public de rang înalt, Sue Gray, a fost însărcinată cu elaborarea unui raport privind petrecerile care au avut loc la Downing Street No 10 şi la Whitehall. În raportul său nu a fost menţionat consumul de droguri.

Dezvăluirile făcute de „The Guardian” vin după ce anul trecut au fost raportate dovezi ale consumului de cocaină în toaletele de lângă fostul birou parlamentar al lui Boris Johnson şi în alte câteva vile de protocol ale Parlamentului.

Cum au reacționat Liz Truss și Boris Johnson

„The Guardian” i-a adresat o serie de întrebări lui Lizz Truss cu privire la afirmaţiile referitoare la Chevening, dar fostul premier a refuzat să comenteze în detaliu. Un purtător de cuvânt al acesteia a spus doar atât: „Acest lucru este categoric neadevărat”.

După publicarea articolului, purtătorul de cuvânt a revenit şi a adăugat: „Dacă ar fi existat dovezi că această presupusă activitate a avut loc în timpul utilizării vilei Chevening, doamna Truss s-ar fi aşteptat să fi fost informată, iar autorităţile relevante să fi investigat în mod corespunzător problema. Aşa cum este, The Guardian nu a prezentat nicio dovadă pentru a susţine aceste afirmaţii false”

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să comenteze acuzaţiile privind activităţile de la Chevening.

La rândul său, un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat: "Boris Johnson este surprins de aceste acuzaţii, deoarece nu a fost informat anterior despre nicio sugestie privind consumul de droguri în Downing Street 10 şi, din câte ştie, nu au fost făcute astfel de afirmaţii către Sue Gray sau către alţi anchetatori. (...) The Guardian nu a furnizat nicio dovadă pentru a susţine aceste afirmaţii. Dacă ar exista afirmaţii substanţiale, ne-am aştepta ca acestea să fie raportate la poliţie”.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cocaina, #consum droguri, #guvern britanic, #Liz Truss , #consum de droguri