Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis să modifice Ordonanța de urgență (OUG) privind Codul Fiscal, ca urmare a mai multor consultări cu actori din mediul de afaceri, sindicate și autorități locale, potrivit unor surse politice. Apar modificări importante în mai multe domenii.
O primă modificare în OUG o reprezintă pragul de impozitare al jocurilor de noroc. Astfel, acestea vor fi impozitate cu doar 3% pentru câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători, iar pragul crește progresiv la 20%, respectiv 40%, în funcție de câștig. Totodată, jocurile de noroc care se promovează la televizor sau prin contracte cu federații sportive, vor fi nevoite să plătească în plus o taxă de publicitate, reprezentând 5% din valoarea contractului.
O a doua modificare se referă la introducerea unui plafon lunar de venit neimpozabil care nu se cuprinde în bazele de calcul ale contribuțiilor sociale obligatorii. Concret, pentru salarii, de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în anumite conduții.
Totodată, se propune abrogarea unei prevederi prin care o serie de persoane care desfășurau activități sezoniere care erau scutite de la plata impozitului
Modificări apar și în cazul microîntreprinderilor, care nu vor mai fi obligate să facă angajări, însă firmele fără angajați for plăti un impozit pe profit de 16%. Apoi, companmiile care au cel puțin un angajat, ar urma să plătească un impozit de 1% din cifra de afaceri în funcție de plafonul de 500.000 de euro stabilit de guvern.
În noua formulă de modificare a Codului Fiscal, la baza lunară de calcul a CAS și a CASS va urma să fie salariul minim brut pe țară în locul venitului realizat de salariat. Apare o modificare la plata CAS și a CASS și pentru persoanele care au venituri din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.
Baza ar urma să se modifice astfel:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
În OUG mai apare și eliminarea diurnei pentru transportatori din veniturile extra-salariale după ce aceștia au criticat anterior măsurile guvernului în ceea ce-i privesc.
De la 1 august urmează să intre în vigoare și o serie de scumpiri la țigări, alcool și băuturi cu zahăr. Astfel, se propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, precum și adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete. O majorare a nicelului accizei va afecta și alcoolul respectiv băuturile alcoolige, guvernul motivând că acestea nu au mai fost actualizate de la rescrierea Codului fiscal. În cazul băuturilor care conțin zahăr, guvernul vrea ca de la 1 ianuarie 2023 să aplice o nouă cotă de TVA.
Tot de la începutul anului viitor va intra în vigoare și noile prevederi privind aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru Horeca, care poate opta și pe varianta impozitului pe profit. Anterior, guvernul stabilise ca această măsură să intre în vigoare de la 1 august.
noi ne-am pus sanctiunile nu rusii...
ha ha ha ha ha ha...
ham... Vezi tot
Cit o sa se mai umfle sistemul guvernamental , pina la ce nivel... Vezi tot