Caniculă în sud, vijelii și grindină în restul țării. Cum e divizată harta meteo

Joi, 13 Iunie 2024, ora 11:20
2419 citiri
Caniculă în sud, vijelii și grindină în restul țării. Cum e divizată harta meteo
Cod galben caniculă 13.06.2024 FOTO /meteoromania.ro

În timp ce sudul țării este sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic, cea mai mare parte din țară a primit o avertizare de instabilitate atmosferică, joi, 13 iunie. În Bucureşti, vremea se va menţine călduroasă, cu disconfortul termic ridicat, însă spre seară vor fi averse, descărcări electrice şi vijelie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru joi, o atenţionare Cod galben privind temperaturi ridicate, disconfort termic ridicat, pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, pentru municipiul Bucureşti şi pentru cea mai mare parte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Tulcea şi Constanţa.

”În intervalul menţionat, în Muntenia, în sudul Olteniei şi în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi”, a arătat ANM.

O altă atenţionare Cod galben, însă privind instabilitate atmosferică, va fi în vigoare de joi, de la ora 17.00, până vineri, la ora 6.00. Este vizată cea mai mare parte a ţării - judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea, Constanţa, municipiul Bucureşti şi, parţial, judeţele Neamţ şi Suceava.

”În intervalul menţionat, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), precum şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au transmis meteorologii.

Astfel de fenomene vor fi, pe arii restrânse, şi în celelalte regiuni.

În zona municipiului Bucureşti, de joi, de la ora 10.00, până vineri, la ora 6.00, vremea se va menţine călduroasă, cu disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales seara şi la începutul nopţii, când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar spre dimineaţă va coborî spre 16...19 grade.

Alertă meteo: Vin furtunile! Nu scăpăm încă de caniculă, dar apar vijelii și ploi torențiale cu grindină
Alertă meteo: Vin furtunile! Nu scăpăm încă de caniculă, dar apar vijelii și ploi torențiale cu grindină
Harta temperaturilor continuă să fie roșie în aproape toată țara. Doar câteva județe din centru și nord au parte de căldură ceva mai temperată. În schimb, pe fondul caniculei, apar...
Cod galben de vijelii și averse în localități din munți. Județele afectate de avertizarea meteorologilor
Cod galben de vijelii și averse în localități din munți. Județele afectate de avertizarea meteorologilor
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vijelii, valabile în localităţi din trei judeţe situate în Transilvania....
#cod galben, #canicula, #Instabilitate atmosferica, #vijelii, #grindina , #cod galben
  1. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO
  2. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  3. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  4. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  5. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  6. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  7. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  8. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  9. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  10. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev