Noi acuzații de „măcelărire” a Codului penal în Parlament. „Alertă! PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție”

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 16:56
4497 citiri
Noi acuzații de „măcelărire” a Codului penal în Parlament. „Alertă! PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție”
Parlamentarii USR susțin că deputații din coaliția de guvernare au votat un amendament prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă FOTO Pixabay

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate marţi, 4 aprilie, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu.

Opoziţia a făcut scandal, marţi, în comisia juridică din Camera Deputaţilor, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei. Deputatul USR Silviu Dehelean a afirmat că scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. ”Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a arătat el. Un alt deputat USR, Victor Ilie a afirmat că ”au informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală legat de interceptari, coaliţia a adoptat un amendament, prin care au stabilit în ce cazuri se pot face înregistrări, dar nu au precizat şi cazurile de corupţie.

”Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţini ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatrea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunciare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţinuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane”, precizează amendamentul, dar în enumerare au fost eliminate şi faptele de corupţie.

Parlamentarii USR susțin că deputații din coaliția de guvernare au votat un amendament prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în infracțiunile de corupție și infracțiunile asimilate corupției.

„Alertă! PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, o modificare la Codul de procedură penală astfel încât înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în infracțiunile de corupție și infracțiunile asimilate corupției.

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ”.

USR va sesiza Curtea Constituțională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co”, au transmis cei de la USR.

Membrii comisiei au discutat luni mai bine de două ore aspecte generale legate de acest proiect, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, ai unor instituţii din sistem şi ai ONG-urilor.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a propus reglementarea unui prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu de 9.000 de lei. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, iar pragul introdus a fost de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind agreată şi de premierul Nicolae Ciucă.

"Atât eu, cât şi domnul prim-ministru Nicolae Ciucă am spus că sprijinim propunerea venită de la Ministerul Justiţiei, care e o propunere venită de la specialiştii din Justiţie. Dacă s-a schimbat ceva, eu nu am nicio problemă, putem să propunem şi un euro. Nu asta este important", a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce sumă consideră că este potrivită pentru pragul la abuzul în serviciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Cod penal, #Cod Penal modificari, #coruptie, #Parlament, #Camera Deputatilor , #stiri politice