Weekend cu ninsori și viscol în mare parte a țării. Zonele pentru care meteorologii au emis cod portocaliu

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 12:13
5330 citiri
Weekend cu ninsori și viscol în mare parte a țării. Zonele pentru care meteorologii au emis cod portocaliu
Codurile portocaliu și galben vizează mare parte a țării FOTO Unsplash

Meteorologii au emis sâmbătă, 4 februarie, mai multe avertizări cod portocaliu și galben de ninsori şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării.

COD PORTOCALIU

O avertizare cod portocaliu de viscol a fost emisă pentru Carpaţii Meridionali la peste 1800 m altitudine, intervalul de valabilitate fiind 04 februarie, ora 20:00 - 05 februarie, ora 20:00.

La altitudini de peste 1800 m, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90-100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă.

Un alt cod portocaliu de vânt și viscol a fost emis pentru litoral și este valabil în 5 februarie, între 02:00 și 20:00. Temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de 70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa.

Vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)

COD GALBEN

O avertizare cod galben de viscol şi ninsori moderate cantitativ la munte a fost emisă pentru intervalul 4 februarie, ora 11:00 - 05 februarie, ora 20:00.

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăşi 80-90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm.

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice, potrivit ANM.

Jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea se află, de asemenea, sub cod galben, fiind anunţate intensificări ale vântului, perioade cu viscol şi transport de zăpadă, începând de sâmbătă de la ora 20 până duminică la aceeaşi oră.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă.

Intensificări ale vântului sunt anunţate în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei începând din 4 februarie, ora 11:00, până în 5 februarie, ora 6:00, şi în acest caz fiind emisă o avertizare de tip cod galben.

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50-70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului. Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică.

Vremea în București în perioada 4-5 februarie

Temporar cerul va avea înnorări şi vor fi precipitaţii slabe, predominant ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă (4 februarie) şi sub formă de ninsoare în restul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40...45 km/h. Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5-6 grade - sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad - duminică, iar cea minimă va fi de -2...0 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informaţii, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

În urma avertizărilor de vreme rea, IGSU a făcut o serie de recomandări populației:

- Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

- Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
Deputatul european Siegfried Mureşan a anunţat luni, 4 martie, că 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi...
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor, că este aici să vorbească despre o aşa numită...
#cod portocaliu ninsori, #cod portocaliu viscol, #cod galben ninsori , #prognoza meteo