Purtarea centurii de siguranță de către pasageri este obligatorie nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană. Nerespectarea acestei obligații este, conform Codului Rutier, contravenție și se sancționează cu amendă și două puncte de penalizare pentru șofer.
Potrivit Codului Rutier, ”conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice”. Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de până la 495 lei pentru contravenient și două puncte de amendă pentru șofer, scrie avocanet.ro.
Precizarea vine în contextul declarațiilor recente ale premierului Marcel Ciolacu, care a ținut să o felicite pe colega sa de Cabinet, Natalia Intotero, pentru faptul că ”a purtat centură de siguranţă chiar dacă stătea pe bancheta din spate”.
Declarația a fost făcută în contextul vizitei făcute de premier ministrului, la spital, după ce Intotero a fost victima unui accident rutier.
Ceea ce prim-ministrul pare să nu știe, scrie avocat.net, este faptul că legislația română (dar și cea europeană), impune purtarea centurii de siguranță de către pasagerii din spate ai unui autovehicul, nerespectarea acestei obligații fiind considerată contravenție și sancționată ca atare.
Evident, există și excepții de la această regulă generală, prevăzute de regulamentul de aplicare a Codului Rutier: femeile evident însărcinate, taximetriștii și instructorii auto sau pasagerii cu anumite afecțiuni.
In fapt, masina pe ca am cumparat-o, nu ne mai aparține.
Ce trebuie... Vezi tot