O descoperire care uimește: Codul secret din creierul uman a fost spart

Sambata, 16 Aprilie 2022, ora 02:22
8707 citiri
O descoperire care uimește: Codul secret din creierul uman a fost spart
Codul secret din creier a fost descifrat FOTO: Live Science

Oamenii de știință de la Universitatea New York din Statele Unite, care au publicat pe 7 aprilie 2022 un studiu important în revista Neuron, au reușit să facă o descoperire entuziasmantă privind procesul cognitiv. Astfel, experții au fost capabili să descifreze ”codul secret” din spatele tipului cheie al memoriei umane.

Descoperirea se referă practic la ”memoria de lucru” a oamenilor, care este un proces cognitiv critic. Acest tip de memorie este ceea ce permite ființelor umane să păstreze și să manipuleze temporar informațiile pentru perioade scurte de timp, potrivit Live Science.

Spre exemplu, utilizați memoria de lucru când căutați un număr de telefon și apoi vă amintiți pentru un scurt timp succesiunea cifrelor pentru a forma sau când cereți unui prieten indicații privind modul în care ajungi la un restaurant și apoi urmăriți virajele, în timp ce conduceți.

Noul studiu publicat în revista Neuron pe 7 aprilie 2022, reprezintă un ”pas fundamental înainte” în studiul memoriei de lucru, a declarat Derek Nee, profesor de psihologie și neuroștiință de la Universitatea de Stat din Florida, neimplicat în cercetare.

Descoperire revoluționară pentru sănătatea oamenilor: Afli cu 10 ani înainte să ai un atac de cord

Timp de zeci de ani, oamenii de știință s-au întrebat cum și unde codifică creierul amintirile trecătoare. O teorie sugerează că memoria de lucru se bazează pe ”depozite” speciale din creier, separate de locul unde creierul gestionează informațiile senzoriale primite de la ochi sau de la nas, sau unde sunt amintirile pe termen lung, cum ar fi cele legate de balul de absolvire, stocate.

O altă teorie opusă arată că ”nu există astfel de depozite speciale. Aici, se spune că memoria de lucru este, în esență, un fenomen emergent, unul care apare ”atunci când reprezentările senzoriale și motorii sunt păstrate pe măsură ce legăm trecutul de viitor”.

Descoperire revoluționară în medicină: Tratament personalizat pentru bolile autoimune la fiecare pacient

Noul studiu contestă ambele teorii. În loc să reflecte ceea ce se întâmplă în timpul percepției sau să se bazeze pe depozite speciale de memorie, memoria de lucru pare să opereze cu un pas înainte de colectarea de informații senzoriale, extrage doar cele mai relevante informații senzoriale din mediu și apoi rezumă acele informații într-un cod relativ simplu.

”Au existat de zeci de ani indicii că ceea ce stocăm în memoria de lucru ar putea fi diferit de ceea ce percepem”, a declarat Clayton Curtis, profesor de psihologie la Universitatea New York, Statele Unite, autorul principal al studiului.

Pentru a rezolva misterele memoriei de lucru, cercetătorii au folosit o tehnică de scanare a creierului numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care măsoară modificările fluxului sanguin în diferitele părți ale creierului.

Studiul arată că, în loc să codifice toate detaliile fine ale fiecărei grafic, creierul a stocat doar informațiile relevante necesare pentru sarcina în cauză. Memoria de lucru acționează în esență ca o punte între percepție (când citim un număr de telefon) și acțiune (când formăm numărul).

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
#cod secret, #creier, #memorie creier, #memorie, #creierul uman, #creier amintiri, #creier studii , #stiri sanatate
Comentarii