Singurul manuscris din România aflat pe lista UNESCO. A fost scris cu cerneală de aur în urmă cu 1200 de ani

Autor: N.G.
Duminica, 28 Mai 2023, ora 20:15
4549 citiri
Singurul manuscris din România aflat pe lista UNESCO. A fost scris cu cerneală de aur în urmă cu 1200 de ani
Pagini din manuscrisul Codex Aureus FOTO Biblioteca Batthyaneum

Includerea manuscrisului Codex Aureus, cu o vechime de peste 1200 de ani, în registrul Memoria Lumii al UNESCO reprezintă o premieră istorică pentru România, fiind primul document din țara noastră care a ajuns în această listă.

La nivel mondial, doar 494 de documente fac parte din registrul UNESCO Memory of the World (Memoria Lumii). Manuscrisul aflat în România este un fragment dintr-un evangheliar latin, scris și pictat cu aur și culori vegetale în scriptoriul școlii de curte (Schola Palatina) de la Aachen (Aix-la-Chapelle), în anul 810, la comanda lui Carol cel Mare.

În literatura de specialitate din Occident, manuscrisul este cunoscut sub numele: DAS LORSCHER EVANGELIAR (Evangheliarul de la Lorsch). Manuscrisul ajunge în proprietatea mănăstirii benedictine S. Nazarius din Lorsch, apare în catalogul-manuscris al bibliotecii ordinului, redactat în anul 1860, sub titlul: „Evangelium scriptum cum auro pictum habens tabullas eburneas” („Evangheliar scris si pictat cu aur avand copertele din fildeș”).

În anul 1556 manuscrisul ajunge la Biblioteca din Heidelberg, iar în anul 1782, Evangheliarul de la Lorsch Partea I este cumpărat de către episcopul Transilvaniei, Ignatius Batthyáni de la cardinalul Vienei, arhiepiscopul Christophor Migazzi, fiind adus la biblioteca pe care a înființat-o la Alba Iulia. Michael Embach, fostul director al Bibliotecii Municipale din Trier (Germania), este inițiatorul proiectului de înscriere a celor 11 manuscrise carolingiene (inclusiv coperțile din fildeș) în anul 2021, în cadrul programului UNESCO, Memory of the World.

Copie a manuscrisului, expusă la Biblioteca Batthyaneum

Numele proiectului este: „Manuscrise anluminate realizate în scriptoriul şcolii de curte a lui Carol cel Mare”. Fiind un proiect multi-național, celelalte țări participante au fost: Marea Britanie (Irlanda de Nord), Austria, Franța și Germania.

64 de noi proiecte în registrul ”Memoria Lumii”

”Au fost 88 de nominalizări, iar la final au fost înscrise 64 de proiecte. Ceea ce face, în plus, atât de importantă intrarea în patrimoniul UNESCO a codicelui de la Alba Iulia este și faptul că, în acest moment, la nivel mondial, sunt înscrise în registrul „Memoria lumii” doar 494 de elemente de patrimoniu documentar. Între acestea, de acum, fiind și Codex Aureus. Pe data de 24 mai, oficializarea deciziei a avut loc la închiderea sesiunii Consiliului Executiv și adoptarea rapoartelor Comisiilor de lucru ale Consiliului”, spune Cristian Mladin, reprezentantul Bibliotecii Batthyaneum.

Sala Aula Magna de la Biblioteca Batthyaneum

Potrivit acestuia, în biblioteca de la Alba Iulia se află o jumătate din Evangheliarul din Lorsch. ”În Biblioteca Batthyaneum se află evangheliile lui Marcu și Matei (Evangelium Secundum S. Mattheum et S. Marcum), Biblioteca Vaticanului deține evangheliile lui Ioan și Luca, Muzeul sacru al Vaticanului deține coperta din spate, sublim sculptată în fildeș, iar Victoria and Albert’s Museum coperta din față.

Jumătatea aflată la Alba Iulia are 111 file, este complet decorată cu alese motive florale și geometrice și conține trei portrete spectaculoase. Dintre acestea, două îi reprezintă pe cei doi apostoli evangheliști, iar al treilea pe Mântuitorul în slavă (Maiestas Domini).

Manuscrisul poate fi datat cu aproximație în anul 810. În România, codicele este cunoscut mai ales sub denumirea de Codex Aureus. Denumirea aceasta vine de la cerneala de aur pe care scribii au folosit-o cu atâta talent, deși codicele este pictat și cu cerneală de argint”, spune Cristian Mladin.

Eveniment Quarterly Report

Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
#codex aureus, #batthyaneum, #unesco , #patrimoniu