Procurorul Codruț Olaru ține cu dinții atât de teza de doctorat, cât și de scaunul de cadru didactic, după ce jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că fostul șef al DIICOT a plagiat. Procesul a ajuns la Înalta Curte, după ce Olaru a câștigat la instanța ierarhic inferioară, dar nu pe probe, ci pe chichițe juridice din Codul administrativ. Adică Olaru n-a demonstrat că a scris dintr-o suflare teza de doctorat, ci arată, proverbial, că „hoțul neprins e negustor cinstit”.
Pe data de 29 octombrie 2021, Curtea de Apel București a constatat, în esență, că nu pot exista mai multe plângeri de plagiat pe numele lui Codruț Olaru și că, dacă mai apare una, celelalte trebuie clasate.
Așa că instanța de fond i-a dat dreptate procurorului și a respins capetele de cerere formulate de jurnalista Emilia Șercan și de Asociaţia Liga Studenţilor Din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Procesul a ajuns la Înalta Curte și a primit termen pe data de 21 septembrie.
Că procurorul Codruț Olaru a copiat la greu în lucrarea de doctorat ar fi trebuit să fie clar pentru toată lumea după ce pasajele din teza lui puse în oglindă cu lucrările de unde le-a luat relevă că respectivele rânduri sunt identice.
Cu toate astea, forurile care trebuiau să constate această evidență au dat soluții diferite de-a lungul timpului. Cele două organisme sunt:
Trei sesizări formulate de Emilia Șercan cu privire la teza de doctorat plagiată a lui Codruț Olaru au dus la trei situații distincte:
Codruț Olaru a depus pe rolul Curții de Apel București o acțiune prin care cere:
Acum a venit rândul lui Codruț Olaru s-o acuze pe Emilia Șercan de plagiat, de data asta cu referire al sesizările pe care jurnalista i le-a făcut de-a lungul timpului.
„În mod concret, cu excepția referirilor de la pct. 13 (unde se face o referire generică „compilație din alte surse”), toate celelalte 18 puncte din sesizarea nr. 3276/15.11.2019 sunt preluări integrale ale textelor invocate și în sesizarea nr. 157/17.01.2018, ceea ce ar echivala cu un procent de similitudine între cele două sesizări de aprox. 95 % (diferența de 5 % este dată de aspecte neindicate de petentă). În mod categoric, acest aspect este cel puțin paradoxal, în condițiile în care ambele sesizări vizează pretinse încălcări de la respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, iar cei care le reclamă sunt în fapt cei care utilizează până la identitate „argumente de tip copy-paste” în a reclama încălcarea acestor standarde de către alte persoane”, arată Codruț Olaru în acțiunea depusă las CAB.
Codruț Olaru a mai arătat că sesizările depuse împotriva lui de către Emilia Șercan sunt „șicanatorii”, că îi afectează reputația și „drepturile salariale”, deși nu spune un cuvânt că toate chestiunile despre care vorbește au ca izvor fix teza de doctorat pe care a copiat-o din alte părți.
„Supunerea sa unei noi proceduri de verificare (cu privire la aceleași aspecte care au mai fost anterior verificate definitiv, deci în mod clar șicanatorie), dincolo de afectarea reputației profesionale, este de natură să producă și consecințe materiale, în sensul imposibilității continuării activității didactice de către un cadru didactic care face, în mod repetat, obiectul unor acuzații referitoare la nerespectarea standardelor de conduită academică, aspect care este avut în vedere în analiza anuală a oportunității continuării colaborării instituției de învățământ superior cu cadrele didactice. În același sens, trebuie luat în considerare și faptul că derularea în continuare a procedurii de verificare cu privire la reclamant ar putea conduce, ca finalitate, la pierderea nejustificată a drepturilor de natură salarială care derivă din calitatea de doctor în drept”, mai arată Codruț Olaru în actele depuse la dosar.
Emilia Șercan a făcut, la rândul său, cerere de intervenție în proces.
„Susținerea că în lipsa admiterii suspendării se poate aduce la pierderea nejustificată a drepturilor de natură salarială care derivă din calitatea de doctor - ca urmare a unei posibile decizii CNATDCU, urmată de un ordin de ministru al Educației în sensul constatării plagiatului în teza de doctorat și a retragerii titlului de doctor (actul final, propriu-zis, singurul pe care reclamantul ar putea de fapt să-l conteste) - este cel puțin penibilă. Este ca și cum s-ar solicita anularea procedurii unei cercetări disciplinare, pe motiv că afectează imaginea persoanei cercetate sau s-ar solicita dispunerea renunțării la urmărirea penală pe motiv că există riscul condamnării pentru săvârșirea unei infracțiuni”, a arătat Emilia Șercan.
Curtea de Apel București arată în motivare că, potrivit normelor în vigoare, trebuie clasate toate sesizările ulteriare ale CNATDCU care se dovedesc a avea același conținut cu sesizarea inițială (adică privesc aceeași teză de doctorat și se referă la aceleași aspecte). De aceea, magistratul a hotărât să anuleze decizia din 2020 care îl dădea drept pagiator pe Olaru și să îi mențină decizia din 2018, care îi este favorabilă.
Citită printre rânduri, instanța pare a arăta și care a fost „cheia” întregii povești: dacă CNATDCU conexa sesizările, rezultatul ar fi fost altul.
Redăm extrasele relevante din motivarea instanței:
MOTIVARE
Glumele astea se vor plati... Vezi tot