Codul rutier transformă șoselele în ”locul de joacă” al infractorilor. ”Ar trebui să se incrimineze coborârea din mașină la semafor”

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 04:03
6342 citiri
Codul rutier transformă șoselele în ”locul de joacă” al infractorilor. ”Ar trebui să se incrimineze coborârea din mașină la semafor”
Momentul în care doi infractori atacă mașina privată a polițistului din Severin FOTO: captură Sindicatul Europol

Traficul din România a devenit o junglă și faptul că autoritățile se cam feresc să introducă sancțiuni dure pentru cei care circulă haotic și încalcă legea, îi face pe infractori să considere strada un bun al lor de fapt. Un loc în care nu au ce căuta oamenii care respectă legea sau chiar o aplică.

Un polițist aflat în timpul liber a fost agresat în timp ce se afla cu familia în mașină. Se întâmpla la începutul lunii iunie. Agresorii sunt doi ”bombardieri” sau ”plătitori de taxe la zi”, conform unei postări pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, care anterior au făcut obiectul aplicării legii și îl cunosc foarte bine pe polițist.

De ce l-au agresat? Pentru a-l intimida, pentru a-i arăta cine conduce de fapt municipiul Drobeta Turnu Severin și Mehedințiul, în general.

Cum i-au spus niște ”plătitori de taxe la zi” unui polițist că merge prea ”încet”

”Sub pretextul motivului că a circulat prea „încet” au început să lovească cu pumnii și cu o bâtă autoturismul provocând spaimă copilului care era pe bancheta din spate.

Din păcate, până la acest moment conducerea IPJ Mehedinți este fără reacție, nu mai vorbim că nu s-a pus problema de asigurarea unor măsuri de protecție pentru coleg. Singura variantă în care cei doi agresori ar fi suportat consecințele legii, era cea în care colegul nostru nu era un amărât de agent de poliție, ci era un procuror, judecător sau fiul vreunei personalități politice autohtone”, explică Sindicatul Europol.

Iar situația prezentată la Mehedinți nu este singura din țară.

”După incidentul de la Mehedinți ne-au scris cetățeni și ne-au trimis filmulețe în care arătau cum au fost șicanați în trafic de alți participanți la trafic”, a explicat pentru Ziare.com Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

Sursa Sindicatul Europol

sursa: Sindicatul Europol

Cum ar putea fi ”încetiniți” bombardierii de pe șosele

”În momentul acesta există acea ordonanță de urgență care a fost adoptată în ianuarie 2022 și care a mărit pedepsele complementare de suspendare a dreptului de conducere pe drumurile publice.

A venit cu o serie de măsuri menite să răspundă situațiilor pe care le-am întâlnit noi în practica de zi cu zi. Aici ne referim la situații în care șoferii puteau să încalce regulile de circulațiile care atrăgeau după sine suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și cu toate că erau 3-4 fapte, ei primeau doar 90 de zile de suspendare. În aceste condiții a apărut posibilitatea creșterii acestei perioade la 120 până la 180 de zile ceea ce înseamnă ca șase luni să rămână fără permis.

De asemenea, faptele de natură contravențională pentru care se prevedea suspendarea dreptului de a conducere pe 90 de zile contravenientul avea posibilitatea să treacă printr-un test banal, aș zice eu, de verificarea cunoștințelor legislative și dacă îl trecea îi reducea perioada la 30 de zile. Iar participarea la acest examen putea să fie de oricâte ori dorea el. Chiar și de zece ori, până îl trecea.

Atunci practic se diminua efectul răspunderii contravenționale asupra persoanei.

Apoi vorbim despre conducerea agresivă care a fost pentru prima dată reglementată detaliată și definită în urma comportamentelor pe care noi polițiștii le-am întâlnit, iar cetățenii le-au reclamt, în trafic.

Vorbim aici despre situațiile în care șoferii frânau intenționat în fața celorlați participanți la trafic sau schimbau direcția pentru a da senzația că au intenția de a intra în ei, că demararea de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”, a explicat Cosmin Andreica.

Însă, parmanetarii încearcă relaxarea codului rutier cu sancțiuni mai ușoare. Momentan nu s-a reușit, proiectul fiind întors la Comisia Transporturi a Camerei Deputaților.

Polițiștii ar vrea incriminarea bâtelor din portbagaj

Însă pe lângă faptul că unii șoferi se comportă în continuare ca și cum străzile ar fi numai ale lor, mulți dintre ei sunt înarmați ca la război. Bâte și topoare în porbagaje, săbii nici nu mia reprezintă o noutate. Dar poliția nu poate să le confiște pur și simplu.

”Noi oricum ne-am fi dorit și o creștere a pedepselor sau o incriminare a unor fapte pe care le avem și acum, de exemplu. Avem situații în care colegii opresc în trafic șoferi care au în portbagaji un arsenal întreg de obiecte contindente. Astăzi, portul ilegal de armă albă se reține doar în mijloace de transport în comun, la concerte, în apropierea unităților de învățământ, etc. Asta înseamnă că eu pot să am cinci topoare și șapte bâte în portbagaj iar când mă oprește poliția pot să spun că joc baseball în timpul liber și nu este niciun fel de problemă.

Ori să fim serioși, toate aceste arme albe sunt păstrate în autoturisme în scopul de a le folosi. Dacă nu le convine ceva încep să amenințe, să înjure, scot și bâta și încep să presteze. Din punctul meu de vedere și aici ar trebui să existe o reglementare. Ce rost are să ții o armă albă în portbagaj?

Dacă mergi undeva la munte, se înțelege că poate să aibă brișca la el să taie slănina, de exemplu. Altfel, de ce ar ține arme albe în portbagaj?”, spune Cosmin Andreica.

”Șoferii nu ar trebui să coboare din mjașină în trafic decât dacă este vorba de o urgență”

Multe dintre bătăile și agresiunile în trafic se întâmplă la semafor acolo unde șoferii au timp să-și regleze conturile după ce s-au șicanat în trafic. Cazuri de răniri grave ar putea fi evitate dacă li s-ar iterzice să sară pur și simplu din mașină dacă nu sunt parcați.

”Cumva trebuie să existe o variantă de control sau să fie incriminată fapta de a coborî din autoturism pe carosabil dacă nu ești parcat. În momentul în care ești la semafor și te cerți cu cineva și ai coborât din mașină clar acest comportamnet ar trebui să fie pedepsit. Nu ai de ce să cobori din autoturism dacă ești în trafic.

Se vede dacă merge să verifice roata cu cricul sau îl folosește să amenințe pe cineva particpinat la trafic. Trebuie găsită o variantă care poate descuraja de la început. Sunt foarte importante primele două-trei minute. Acolo lucrurile pot degenra rapid dacă nuexistă cumva o variantă de genul acesta.

Mai este o a treia discuție cea care este importantă modificarea legislației astfel încât dacă pe baza imaginilor puse la dispoziția poliției se poate identifica persoana, data, locul și ora la care a fost înregistrat și filmat să poată să fie sancționat. Pentru că și în cazul de la Mehedinți, dacă nu era deschis dosar penal pentru amenințare, nu puteau fi folosite. Acum sunt mijloce de probă și nici nu au fost contestate. Nici măcar nu s-a pus problema să fie contestate”, a mai spus Cosmin Andreica.

Sindicalistul a confirmat faptul că la poliția din Mehedinți a fost trimis controlul intern după acest incident.

Mașină de poliție ”inscripționată” de localnici cu spray

Tot la Mehedinți, zilele trecute a fost vopsită cu spray o mașină de poliție. Cu niște cuvinte obscene. Fotigrafia de mai jos este trimisă de un cititor Ziare.com. Acesta spune că incidentul ar fi avut loc la Baia de Aramă, în fața postului de poliție.

”Dacă au tupeul să vopsească mașina poliției, noi ce să mai sperăm că suntem în siguranță”, a comentat cititorul.

Sursa: cititor Ziare.com

Referitor la incidentul din trafic din Drobeta Turnu Severin, se pare că unul dintre cei doi agresori ar fi fost implicat la un moment dat în traficul cu țigări. De fapt, la nivel de Mehedinți, traficul cu țigări a fost multă vreme principala preocupare a multor persoane care figurau ”fără ocupație”. Chiar și pe timpul pandemieie unii au făcut bani din această îndeletnicire.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#codul rutier modificat, #infractori trafic, #conducere agresiva, #amenzi cod rutier, #masina de politie scrisa obscen , #noul cod rutier