Blocarea exporturilor de masa lemnoasa nu rezolva problema taierilor ilegale

Sambata, 16 Mai 2015, ora 08:37
5454 citiri
Blocarea exporturilor de masa lemnoasa nu rezolva problema taierilor ilegale

Blocarea exporturilor de masa lemnoasa din Romania nu rezolva problema taierilor ilegale, iar o asemenea masura luata de Guvern ar fi doar una de imagine.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va bloca exporturile la scurt timp dupa ce deputatii din comisiile de mediu, agricultura si juridica au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic si au pastrat plafonarea la 30% a exploatarii de lemn pentru o companie.

Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)

"Interzicerea sau limitarea exportului de busteni este o masura buna in general; nu raspunde insa intr-un mod relevant la problema taierilor ilegale si nici nu este o problema prioritara de rezolvat, deoarece nu se exporta busteni decat intr-o masura foarte limitata", spune Ionut Apostol, director de campanii Greenpeace Romania.

Potrivit Institutului National de Statistica, in anul 2013 operatorii economici atestati in exploatarea forestiera au exploatat un volum de lemn de 16.778 mii mc, cu 1,2% mai putin decat in anul 2012.

Din totalul de 14.325 mii mc lemn rotund utilizat in anul 2013, doar 1,6% reprezinta masa lemnoasa exportata. Prin urmare, masa lemnoasa bruta nu este un sector care sa ameninte padurile Romaniei.

Proteste

Procedura de blocare a exporturilor este deja pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta, care a fost insa blocat in discutii la Ministerul Justitiei. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineata, ca demersul onest si bineintentionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea padurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD prin aceasta masura.

Aproximativ 4.000 de oameni au iesit, sambata trecuta, in strada impotriva taierilor ilegale de paduri si in semn de protest fata de incercarea de a elimina din noul Cod Silvic prevederea de limitare la 30% a lemnului exploatat de catre o companie. Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a vizat eliminarea prevederii pe motiv ca legea este discriminatorie si incalca principiile europene.

Deputatii i-au spus pas lui Iohannis - reexaminarea Codului Silvic, respinsa in comisii (Video)

Cu 35 de voturi impotriva cererii si 21 de voturi pentru, deputatii au trimis Codul Silvic in plenul Camerei Deputatilor spre votare in aceeasi forma in care a fost adoptat initial.

Mai multi deputati si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de protectie a mediului au aratat ca limitarea de 30% este in acord cu Constitutia si cu obiectivele europene.

"Asa cum a fost definita prin strategia Uniunii Europene, padurea are un rol economic, ecologic si social. In Constitutia Romaniei, avem un articol special despre ce trebuie sa faca statul roman, ce trebuie sa apere statul roman si printre altele se vorbeste despre o politica nationala in acest sens.

Prin strategia UE 2035 se prevede exploatarea si prelucrarea locala a padurii, exact pentru ca se vede rolul social si ecologic, nu doar cel economic", explica Doina Pana, fost ministru al Mediului, motivele pentru care limitarea de 30% este justificata.

Se legifereaza hotia si coruptia. Padurea ramane la mana proprietarilor si a padurarilor INTERVIU

Contre intre politicieni si ecologisti

Prevederea din noul Cod Silvic care permite micilor proprietari sa exploateze 3 mc din padurea lor de pana in 10 hectare fara amenajament silvic a impartit, de asemenea, politicienii si ecologistii in doua tabere.

Codul Silvic aflat in vigoare prevede constituirea amenajamentelor silvice pentru suprafete de padure de peste 100 de hectare, ceea ce ii lasa pe micii proprietari in afara legii si fara posibilitatea de a exploata propriile paduri, acest lucru incurajandu-i sa fure din padurile lor, spun sustinatorii prevederii din noul Cod Silvic care permite micilor proprietari sa faca doar un contract cu un ocol silvic prin care sa li se dea voie sa exploateze 3 mc de lemn.

Pentru a-si face amenajament, proprietarii ar trebui sa se asocieze pentru a ajunge la o suprafata de 100 de hectare. Reprezentantii organizatiilor de mediu spun ca e nevoie de sustinerea statului pentru realizarea amenajamentelor si nu sunt de acord cu exploatarea lemnului in afara acestor amenajamente.

Codul Silvic va fi, din nou, supus votului in plenul Camerei Deputatilor. Intre timp, societatea civila se pregateste de un nou protest in strada fata de taierile ilegale de paduri pe 16 mai, in toata tara.

Roxana Bucata

Green-Report.ro

Citeste si:
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Sursa: Ziare.com