Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Defrisarile in Romania: Se cere ajutor la Comisia Europeana

Marti, 12 Mai 2015, ora 14:47
3554 citiri
Defrisarile in Romania: Se cere ajutor la Comisia Europeana

Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Autoritatea a transmis ca mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a "Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene" in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

El a precizat, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a transmis si sefului statului o informare prin care atrage atentia asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot incalca legislatia comunitara.

Presedintele Consiliului Concurentei: E straniu cum vinde lemnul Romsilva

"Avand in vedere ca a fost trimisa spre promulgare o forma a legii ce contine prevederi care pot incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atributiilor noastre, am transmis Presedintelui Romaniei o informare, atragand atentia asupra acestui aspect", a mai spus Bogdan Chiritoiu.

Conncurenta a avertizat autoritatile pe aceasta tema inca din iunie 2014

Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului (Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura), cat si Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor).

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului Concurentei amintesc faptul ca legislatia in domeniul concurentei, care este similara legislatiei Uniunii Europene, contine instrumente pentru depistarea si sanctionarea abuzului unei companii aflate in pozitie dominanta.

"De altfel, Consiliul Concurentei a sanctionat compania Kronospan, activa pe piata prelucrarii lemnului, cu 3,5 milioane de lei pentru abuz de pozitie dominanta. Sanctiunea a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie", subliniaza sursa citata.

De asemenea, in perioada urmatoare, va finaliza analiza derulata pe piata lemnului si va face recomandari pentru imbunatatirea regulilor care guverneaza sectorul si functionarea Romsilva.

Guvernul sesizeaza DNA in legatura cu defrisarile de paduri - 52 posibile fapte de natura penala

Codul Silvic intra in dezbatere

Premierul Victor Ponta a anuntat in data de 9 mai, la Targoviste, ca proiectul de Cod silvic intra marti in dezbaterea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.

La randul sau, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, recent, ca spera ca in aceasta saptamana Codul Silvic sa treaca de Camera Deputatilor, presedintele Klaus Iohannis sa il promulge si apoi documentul "sa-si intre in drepturi". Oficialul a precizat ca ministerul are deja pregatite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare. Totodata, comisiile au respins de asemenea marti cererea lui Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#defrisari Consiliul Concurentei, #taieri lemne Concurenta, #taieri lemne Codul Silvic, #probleme Codul Silvic , #defrisari ilegale
Comentarii