Reactia firmei Schweighofer la scandalul defrisarilor: Salutam decizia lui Iohannis

Joi, 14 Mai 2015, ora 17:09
5904 citiri
Reactia firmei Schweighofer la scandalul defrisarilor: Salutam decizia lui Iohannis

Compania Holzindustrie Schweighofer sustine ca nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale si saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a discuta in CSAT problema exploatarilor de lemn, precizand ca va pune la dispozitia acestuia informatiile necesare.

Intr-un comunicat de presa, compania austriaca Holzindustrie Schweighofer afirma ca sustine orice masura eficienta impotriva taierilor ilegale de lemn si care asigura un sistem de exploatare sustenabila a resursei forestiere in Romania.

Guvernul sesizeaza DNA in legatura cu defrisarile de paduri - 52 posibile fapte de natura penala

"Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a implica in aceasta problema Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in calitatea sa de autoritate administrativa autonoma si independenta. O analiza obiectiva a situatiei actuale este esentiala pentru ca poate genera o serie de recomandari in conformitate cu legislatia internationala, bazate pe date si fapte corecte", se arata in comunicat.

Iohannis: Protestul fata de despaduririle abuzive e perfect legitim - problema, in sedinta CSAT

Totodata, compania sustine ca, in scopul derularii unei dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa adresata fiecaruia dintre membrii CSAT, pentru a le aduce la cunostinta obiectiile firmei privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.

"In forma sa initiala, aprobata de Parlamentul Romaniei, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la incalcarea mai multor acorduri comerciale si de investitii internationale, precum si a legislatiei europene in domeniul concurentei", se mai arata in comunicat.

Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

Totodata, se precizeaza ca in scrisoarea deschisa se explica faptul ca o abordare a problemei taierilor ilegale care nu include toate partile implicate, o limitare unilaterala a pietei forestiere sustinuta de un grup de interese, ar putea avea ca efect disparitia a mii de locuri de munca din Romania si ar putea pune in pericol investitii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer, dar si ale altor investitori potentiali si ca, mai mult, o legislatie care incalca legi si acorduri internationale ar putea decredibiliza Romania ca mediu competitiv pentru investitori din lumea intreaga.

"Holzindustrie Schweighofer nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale. In acelasi timp insa, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa-si apere dreptul sau de participant la viata economica a tarii si pe acela al partenerilor, angajatilor sai si al familiilor acestora", mai sustine compania.

In cazul in care Guvernul Romaniei si, in special, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii nu vor considera oportun sa convinga sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislatie a prevederilor care incalca tratate internationale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei, precizeaza Holzindustrie Schweighofer.

Proteste in tara pe tema defrisarilor

La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.

Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marti in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma.

Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

Joi dimineata, Klaus Iohannis a cerut directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia Victor Ponta despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau cu procesatori de lemn, dupa ce premierul a spus, intr-o emisiune televizata, ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis".

Citeste si:
Comisia Europeană, reacție după agresiunea din Suceava asupra activiștilor de mediu: „Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria”
Comisia Europeană, reacție după agresiunea din Suceava asupra activiștilor de mediu: „Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria”
Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a declarat, în legătură cu agresiunea dintr-o pădure din Suceava, că este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți...
Florin Cîțu despre cazul de agresiune de la Suceava: „Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală”
Florin Cîțu despre cazul de agresiune de la Suceava: „Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală”
Premierul Florin Cîţu le-a recomandat, vineri, jurnaliştilor şi activistului de mediu care au fost victime ale unor agresiuni în localitatea Coşna din judeţul Suceava să depună plângeri...
Sursa: MEDIAFAX