Ponta, informat de servicii despre Codul Silvic? - "100% trafic de influenta"

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 22:00
6359 citiri
Ponta, informat de servicii despre Codul Silvic? - "100% trafic de influenta"

Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca presedintele Iohannis a fost dezinformat de "binevoitori liberali" in legatura cu Codul Silvic, care ar fi facut trafic de influenta in interesul firmei Holzindustrie Schweighofer, conform unor informatii obtinute in calitatea sa de premier.

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, Victor Ponta a declarat ca sustine in continuare mentinerea in Codul Silvic a controversatului prag de 30% pentru achizitia/procesarea de masa lemnoasa, iar subiectul urmeaza sa fie discutat in sedinta CSAT din luna iunie.

"Am vorbit cu presedintele pe aceasta tema. Evident, o sa avem o dezbatere in CSAT (...) L-am informat pe presedinte chiar de aseara despre intentia de a adopta un asemenea act normativ", a declarat premierul, referindu-se la decizia Guvernului de a interzice exportul de lemn neprelucrat.

Dan Mihalache ii da replica lui Ponta, dupa acuzatiile pe tema Codului Silvic

Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)

Premierul a recunoscut ca se incalca regula europeana care prevede libera circulatie a marfurilor, dar a explicat ca tratatul comunitar prevede si "exceptii" care pot fi invocate.

Victor Ponta a declarat ca dialogul purtat cu presedintele Klaus Iohannis a fost "foarte civilizat si foarte constructiv".

"Impresia mea personala e ca presedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori' liberali' pe care zilele astea ii vedeti luptandu-se cu dintii pentru interesele private ale celor de la Schweighofer (...) Din PNL! Ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au", a insistat premierul.

Codul Silvic: Ponta acuza PNL de trafic de influenta, liberalii reactioneaza

Intrebat daca vorbeste despre trafic de influenta la politicienii respectivi, Victor Ponta a raspuns: "100%".

"Nu pot face incadrari juridice, dar doamnele si domnii de la PNL (...) au avut intalniri in calitate oficiala si privata cu reprezentantii Schweighofer", a nuantat premierul, fara a da nume.

Intrebat de unde stie, Victor Ponta a raspuns: "In calitate de prim ministru trebuie sa ma informez foarte bine intotdeauna cand apare o situatie de criza. Si situatia actuala e una de criza".

De asemenea, acesta a afirmat ca liberalii respectivi au sustinut punctul de vedere al firmei austriace "si in calitatea publica pe care au ocupat-o anterior", dand de inteles ca face referire la fostul ministru al Mediului Lucia Varga.

"Sunt convins ca institutiile statului monitorizeaza aceste lucruri, cu atat mai mult cu cat vor informa CSAT (...) O companie isi apara interesele in mod legitim, oamenii politici apara interesele unei companii in mod ilegitim", a subliniat premierul.

Presedintia, despre Codul Silvic: Consiliul Concurentei a propus eliminarea pragului de 30%

Victor Ponta a afirmat inca o data ca presedintele a fost dezinformat de unii liberali.

"Eu imi explic lupta din aceste zile, inclusiv dezinformarile ajunse la administratia prezidentiala, prin interesele oamenilor de la PNL (...) Cand vorbesc de parlamentari, vorbesc de lucruri concrete", a declarat seful Executivului, facand trimitere la dezbaterile din comisiile parlamentare, dar fara a da nume.

PNL acuza PSD ca vrea sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier

In plus, Victor Ponta a sustinut ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut de mai multe ori sa se intalneasca pe tema Codului Silvic, insa a refuzat.

"Nu s-au intalnit cu mine, pentru ca stiam despre ce era vorba si pentru ca nu eram de acord, altfel ma intalnesc cu multe companii (...) Nu m-am vazut cu reprezentantii lor", a sustinut premierul.

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer ameninta cu instanta in cazul Codului silvic

Situatii exceptionale

In ceea ce priveste actul normativ prin care va fi interzis exportul de lemn neprelucrat, care va fi adoptat de guvern foarte curand, prim-ministrul a spus ca, potrivit tratatelor europene, masura "produce efecte imediat, dar pe un termen limitat".

"Putem sa luam o masura exceptionala si intre timp sa ne organizam", a punctat seful Executivului.

In context, Victor Ponta a spus ca articolele "33-35 din tratatele constitutive" prevad ca "in UE nu se pot bloca importuri sau exporturi", dar "art. 36 prevede exceptii" care tin de siguranta nationala, de specii protejate sau mediu.

"Cu siguranta CE ne va intreba 'Cum blocati exportul unui produs?'. Important e sa ne pregatim foarte bine, sa spunem ce intentionam cu ea si care sunt pasii urmatori (...) Pana miercuri vom incerca sa facem o consultare informala cu CE, formal dureaza destul de mult", a mai declarat Victor Ponta.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...