Dan Tinica

Colaborator

Dan Tinica

Articole: 5

Comentarii: 73

Publica din: 18.12.2010

Tara/Oras: Bucuresti

Profesie: Inginer

Despre mine

Locuiesc in Bucuresti de circa 50 de ani si sunt de profesie inginer

Am inceput sa fac, hai sa-i zicem, publicistica, pentru un motiv simplu si anume ca sunt din ce in ce mai nemultumit de presa din Romania. Presa este intr-o parte a ei mult prea partizana, iar cealata parte incearca sa ne convinga ca negrul e alb de parca am fi orbi. Accentul se pune de multe acolo unde nu trebuie. Sunt promovate tot felul de non-valori sub forma de VIP-uri in toate domeniile. Si multe altele.

Am inceput cu un blog. Ultima postare este din 31.12.2009. Cei care il vor citi vor intelege de ce m-am oprit atunci. Voi relua postarile in 2011. Am si un blog in limba engleza pe care este o singura postare.

Am scris o vreme si pentru un site de informatii din tenis, tenis.info.ro.

Am descoperit Ziare.com de curand si am fost entuziasmat de posibilitatile pe care le ofera. Cred ca este doar un inceput (pentru acest site) pentru ca rolul presei scrise va scadea continuu pana la disparitie.

Studii


Am absolvit liceul Dimitrie Cantemir, Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic Bucuresti, o serie de cursuri post universitare de comert exterior (am lucrat 15 ani in acest domeniu), iar dupa 1989, deoarece prin 1993 mi-am schimbat practic meseria inca odata, mai multe cursuri de specializare in service-ul aparaturii electronice si electrocasnice.

Cariera


Mi-am inceput cariera de inginer la Amenajarea Hidroenegetica "Somes" in colonia Tarnita, la circa 40 de km de Cluj in apropiere de Gilau, localitate al carei nume se zice ca vine de la voievodul Gelu, mult mai cunoscuta in zilele noastre datorita autostrazii Transilvania care trece prin apropiere.

Dupa circa 5 ani m-am mutat intors in Bucuresti la un institut de cercetari (ICPE), care cred ca mai exista si astazi.

Apoi, atras de mirajul strainatatilor, se mergea foarte greu "afara" in zilele acelea si in egala masura dezgustat de ceea ce se intampla in asa-zisa cercetare, am intrat in comertul exterior la "ELECTRONUM" firma de profil export/import produse electronice si electrotehnice, care, din pacate, cred ca in prezent mai exista numai cu numele.

Dupa Revolutie a devenit cunoscuta pentru ca a produs filmul"Cel mai iubit dintre pamanteni" dupa romanul omonim al lui Marin Preda. O buna perioada a fiintat pe locul unde multa vreme a fost OTV-ul, deasupra KFC, (inainte de 1989 comalimentul Leonida).

Pe vremea aceea exportul cat si importul erau monopol de stat. Dau unele explicatii pentru cei tineri care nu stiu foarte multe despre perioada comunista, iar multe informatii ajung la ei trunchiate sau total deformate.

Intre 1987 si 1989 am lucrat la Beijing, China ca reprezentant al firmei respective. In vremurile acelea aveam un export consistent de televizoare (alb/negru) si calculatoare in China. Pare de necrezut, dar China era abia la inceputul erei Deng Xiao Ping care a lansat-o spre ceea ce este astazi.

De altfel, dupa sosirea mea la Beijing exporturile respective au inceput sa scada vertiginos. Dupa 1989 am intrat repede in sectorul privat intr-o firma cu cativa amici, incercand sa facem tot export/import. Firma nu a prea mers si m-am angajat la LGElectronics (pe vremea aceea GoldStar).

La inceput m-am ocupat de toate dupa care am intrat in lumea service-ului. Am fost service manager o vreme, dupa care am preluat service-ul LG pe o firma proprie (cu sprijinul coreenilor).

Am fost pe picioarele mele circa 13 ani (nu mi-a prea priit cifra 13 niciodata), dupa care conjuctura, o serie de probleme familiale si nu in cele din urma cateva decizii gresite m-au impins spre faliment. Am mai lucrat ca Service Manager cam un an si jumatate la firme de profil dupa care mi-am dat demisia si m-am pensionat.

Viata personala


Am 62 de ani, sunt vaduv si am trei copii (baieti). Cel mai mare are 23 de ani si cel mai mic 11.

Scrisul este o mare pasiune sau poate mai exact ar fi un fel de boala de care, desi am incercat, nu pot sa scap. Scriu de cand ma stiu si nu m-am oprit decat scurte perioade mai ales cand copiii erau mici. Am scris povestiri, un roman si mai multe piese de teatru.

Romanul, o carte autobiografica, o poveste de dragoste, (am plecat pe santier cu acest gand ascuns de a scrie o carte despre santierele patriei un bun prilej de lansare in literatura, cartile despre santiere fiind la moda in vremea aceea) trebuia sa ia premiul de debut al editurii Dacia.

Era in 1989. A venit Revolutia si a fost incadrat la carti de santier, editura Dacia a inceput sa publice cu predilectie autori straini si pana la urma mi-am publicat cartea in regie proprie. As fi putut intra in ziaristica imediat dupa 1989, dar am ezitat, tocmai venise pe lume al doilea copil si am ratat ocazia.

"Am descoperit Ziare.com de curand si am fost entuziasmat de posibilitatile pe care le ofera."

Dan Tinica

Citatul de suflet

"Mai presus de orice fii credincios tie insuti/ Precum ziua urmeaza noptii, nu vei trada pe nimeni "

Shakespeare, Hamlet.