FMI și Banca Mondială trag semnalul de alarmă: Mai multe țări sunt în pragul ”colapsului economic”

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 10:36
450 citiri
FMI și Banca Mondială trag semnalul de alarmă: Mai multe țări sunt în pragul ”colapsului economic”
Șefii celor mai mari instituții financiare internaționale din lume, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional - FMI au tras un semnal de alarmă cu privire la nivelurile record ale datoriei globale.

Creșterea ratelor de dobândă la nivel internațional pune mari probleme țărilor sărace în returnarea datoriilor acumulate, cu atât mai mult cu cât acestea s-au adâncit în urma pandemiei de coronavirus.

Șefii celor mai mari instituții financiare internaționale din lume, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional - FMI au tras un semnal de alarmă cu privire la nivelurile record ale datoriei globale.

Mai mult decât atât, Kristalina Georgieva, directorul FMI, afirmă că opțiunile de a face față miliardelor datorate de națiunile sărace dispar.

”Vedem că problema multor țări se înrăutățește și instrumentele pentru a face față acestei probleme dispar”, a spus Kristalina Georgieva, într-o discuție online cu președintele Băncii Mondiale, David Malpass, potrivit Bloomberg.

”Problema datoriei bate la ușă din ce în ce mai tare.”, a întărit Georgieva.

Datorii de 35 de miliarde de dolari

Ambele organizații au semnalat de luni de zile riscurile din ce reies din creșterea nivelului datoriilor pe piețele emergente, în special pe măsură ce ratele dobânzilor încep să crească pentru a reduce accelerarea inflației.

Banca Mondială estimează că cele mai sărace țări – ale căror economii fragile au fost decimate de pandemie – datorează plăți de 35 de miliarde de dolari în 2022.

Urgența de a evita ceea ce Kristalina Georgieva a numit ”colaps economic” pentru unele țări crește după ce amânarea termenului de plată, pentru datoriile a aproximativ aproximativ 70 de națiuni aflate în dificultate, către G-20 – grupul națiunilor cele mai dezvoltate economic, a expirat la finele lui 2021.

Un plan formulat de G-20 la sfârșitul anului 2020 pentru a re-eșalona datoria țărilor aflate în pericol de neplată – cunoscut sub numele de Cadrul Comun – a fost împiedicat să fie pus în aplicare, din lipsă de coordonare, transparență și claritate.

”Nu mai avem inițiativa de suspendare a serviciului datoriei, Cadrul comun nu și-a îndeplinit încă promisiunea”, a spus șefa FMI.

Importanța Cadrului comun

”Dacă nu vrem să vedem țări care se confruntă cu probleme legate de datorii și, de acolo, nu își mai asigură serviciul datoriei – așa cum tocmai a făcut Sri Lanka – să fim serioși în privința Cadrului comun.”, a adăugat ea.

Sri Lanka a cerut luni FMI un pachet de salvare rapidă, în timp ce oficialii luptă pentru a salva națiunea insulară de problemele economice care s-au transformat într-o criză politică ce se adâncește.

Președintele Gotabaya Rajapaksa a mai spus că națiunea ar fi trebuit să meargă la FMI pentru a solicita un program mai devreme.

Țara caută până la 4 miliarde de dolari în acest an pentru a rezolva problemele și a plăti creditorii pe fondul scăderii rezervelor valutare și a celei mai rapide inflații din Asia.

Săptămâna trecută, țara a oprit plățile pentru datoria externă, ceea ce a dus la o serie de retrogradări ale ratingului de credit al națiunii.

Sprijinul Băncii Mondiale

Banca Mondială a avut ”succes substanțial” în ultimul an, ajutând țările să convertească datoria cu rată variabilă în titluri cu rată fixă, pe fondul perspectivelor de creștere a ratelor dobânzilor la nivel global, a spus șeful Băncii Mondiale, David Malpass. Acest lucru ”va ajuta puțin”, a adăugat el.

Cele 35 de miliarde de dolari datorate în acest an de către cele mai sărace țări din lume – cele eligibile pentru asistență în cadrul Asociației Internaționale de Dezvoltare a băncii – trebuie returnate atât creditorilor bilaterali, cât și creditorilor privați.

”Trebuie să existe o ușurare pe acest front – unii dintre creditorii oficiali au sume mari restante și acest lucru trebuie luat în considerare pe măsură ce ratele dobânzilor cresc”, a adăugat David Malpass, care a subliniat importanța urgentării acestor demersuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#colaps economic , #criza economica mondiala