A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 17:18
1382 citiri
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
Ambulanță FOTO /Hepta

Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, care va cuprinde date precum numărul arsurilor înregistrate la copii şi adulţi, locurile unde sunt tratate şi etiologia acestora, a declarat prof. dr. Dan Mircea Enescu, reprezentant al acestei clinici.

Dan Mircea Enescu a spus, marţi, 16 aprilie cu prilejul unei conferinţe de presă, că în Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi vor fi înregistraţi pacienţii cu arsuri grave, astfel încât medicii de specialitate să aibă acces la dosarul şi istoricul acestora.

Totodată, el a atras atenţia că este nevoie de aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru implementarea Registrului Naţional Unic al Pacienţilor Arşi şi că sunt prea puţine locuri la nivel naţional pentru tratarea persoanelor arse.

Medicul a anunţat și faptul că se lucrează la o nouă bancă de piele care trebuie să fie naţională sau regională. Ar fi de ajuns o bancă de ţesuturi, care să aibă piele în componenţa sa, susține Dan Mircea Enescu.

Aplicația respinsă de Ministerul Sănătății

În octombrie 2022, Mihai Matei, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, a dezvăluit că o aplicație extrem de utilă în cazul arsurilor grave a fost oferită gratis Ministerului Sănătății, care a amânat aprobarea ei timp de doi ani.

„Dacă ar fi fost un proiect comercial, aplicația asta ar fi costat câteva zeci de mii de euro, poate și mai mult, dar a fost oferită gratis ministerului. Mai mult decât atât, ca să nu existe vreo suspiciune, urma să le dăm și codul sursă, astfel încât să o poată dezvolta mai departe cu alți furnizori, dacă doresc”, a explicat atunci Mihai Matei.

Dezvoltatorul a explicat atunci că s-a oferit chiar să plătească găzduirea versiunii web a aplicației, dar Ministerul Sănătății nu i-a mai răspuns la încercările de deblocare a procesului de aprobare.

Efectul Colectiv

Incendiul de la Clubul Colectiv a avut efecte profunde în societatea românească la nivel politic și social. A dus la demisia guvernului condus de Victor Ponta, însă efectele sale se simt și la 8 ani și jumătate de la tragedie.

Cristian Popescu Piedone participă la alegerile locale din 2024 pentru Primăria Capitalei după ce a fost repus în funcția de Primal al Sectorului 5 în 2023. Condamnarea sa în dosarul Colectiv, de patru ani de închisoare, a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Nici candidatul coaliției PSD PNL nu a scăpat de o asociere nefericită cu incendiul de la Colectiv. El a fost atacat de USR pentru că declarase în 2015 că „Avem de toate!” imediat după incendiu, însă tinerii arși au murit din cauza lipsei de echipamente pentru tratarea lor.

„În momentul acela, spitalul avea ce era necesar pentru a asigura tratamentul cazurilor în urgență, pentru câteva zile. Dar la pacienții aceștia problemele sunt mult mai mari pe termen mediu. Spitalele aveau ce a trebuit pentru primele zile”, s-a apărat Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD PNL la Primăria Capitalei.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#colectiv incendiu, #pacienti arsi, #ministerul sanatatii, #registru national , #Colectiv