Descoperire importantă privind colesterolul bun: El este rău pentru unii oamenii, existând un risc de infarct

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 02:22
5237 citiri
Descoperire importantă privind colesterolul bun: El este rău pentru unii oamenii, existând un risc de infarct
Colesterolul bun nu este bun pentru toată lumea FOTO: PBS

O echipă de experți de la mai multe universități din Statele Unite, care a efectuat un studiu amplu, a făcut o descoperire îngrijorătoare: colesterolul bun denumit HDL nu este pozitiv pentru toți oamenii. Cercetarea schimbă ce se credea anterior, astfel că acest indicator de sănătate – colesterolul bun HDL – ar putea să nu fie la fel de eficient în prezicerea riscului de boli de inimă la adulții din diferite rase și etnii.

Experții au constatat că nivelurile scăzute de lipoproteine de înaltă densitate sau colesterolul HDL – denumit adesea colesterolul bun – au fost asociate cu riscuri crescute de infarct miocardic la adulții albi, dar nu și la negri, potrivit India Times.

În noul studiu, cercetătorii au analizat datele de la 23.901 de adulți din SUA care au participat la Reasons for Geographic and Racial Differences la Stroke Study. Din datele colectate, oamenii de știință au putut evalua modul în care nivelurile de colesterol de la adulții de vârstă mijlocie albi și negri, care au trăit în SUA, s-au suprapus cu viitoarele evenimente cardiovasculare.

Descoperire alarmantă pentru sănătate: Consumul insuficient al unei băuturi duce la moarte prematură

„Scopul a fost să înțelegem această legătură de lungă durată care etichetează HDL drept colesterol benefic și dacă acest lucru este valabil pentru toate etniile”, autorul principal al studiului, Nathalie Pamir de la Universitatea Oregon, Statele Unite.

„Este acceptat faptul că nivelurile scăzute de colesterol HDL sunt dăunătoare, indiferent de rasă. Cercetarea noastră a testat aceste ipoteze”, a adăugat doctorul Pamir.

În timpul perioadei de studiu, 664 de adulți de culoare și 951 de adulți albi au suferit un atac de cord sau un deces legat de atacul de cord.

Participanții cu niveluri crescute de colesterol „rău” și trigliceride din lipoproteine cu densitate joasă (LDL) au avut un risc moderat crescut de boli de inimă, în concordanță cu rezultatele studiului precedent.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Dar s-a descoperit că nivelurile de colesterol HDL au prezis doar un risc crescut de boli cardiovasculare pentru adulții albi. Valorile mai mari decât cele optime de colesterol „bun” ar putea să nu ofere beneficii cardiovasculare nici pentru niciunul dintre grupuri, a menționat studiul.

„Ceea ce sper că acest tip de cercetare stabilește este necesitatea de a revizui algoritmul de predicție a riscurilor pentru bolile cardiovasculare. Ar putea însemna că în viitor nu vom mai primi o palmă de la medicii noștri pentru că avem niveluri mai mari de colesterol HDL”, a spus dr. Pamir.

„Descoperirile sugerează că o cercetare mai profundă în epidemiologia metabolismului lipidelor este justificată, în special în ceea ce privește modul în care rasa poate modifica sau media aceste relații”, a spus Sean Coady, un alt autor al studiului.

Să menționăm faptul că valorile normale ale colesterolului HDL sau bun sunt peste 60mg/dcl, la limită între 40-59 mg/dcl. Însă valorile colesterolului bun HDL mai mici de 40 mg/dcl, constatate la pacienți, indică un risc ridicat de apariție al unor boli de inimă.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#colesterol bun, #colesterol sanatate, #colesterol crescut, #colesterol periculos, #colesterol HDL crestere, #colesterol bun sanatate , #stiri sanatate